Hypersoonisten varustelukisat

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Hypersooniset ohjukset ovat suurvaltojen ydinpelotteen kuuma peruna, koska hypersooniset aseet rajoittavat nykyisten ohjuspuolustusjärjestelmien tehokkuutta. Ohjuspuolustusjärjestelmät on suunniteltu ballistista lentorataa käyttävien mannertenvälisten ydinohjusten torjuntaan. Hypersooniset ohjukset taas lentävät vähän hitaammin kuin ballistiset mannertenväliset ydinohjukset, mutta niiden torjunnan vaikeus on se, että ne eivät lennä ennakolta laskettavissa olevaa lentoreittiä, vaan voivat liikehtiä torjunnan väistämiseksi. Tähänkin on toki lääkkeitä, Yhdysvallat kehittää hypersoonisten ohjusten torjuntaa niiden tietyssä liitovaiheessa, jolloin ohjus on haavoittuvaisimmillaan.

 

Haaste on kova jo ohjusten kehittämiskilvassa, saati sitten tehokkaiden torjuntajärjestelmien kehittämisessä.

 

Made in USA

 

Hypersoonisen teknologian kehittämisen kalleus ja mm. keskittyminen epäsymmetrisiin sotiin Lähi-Idässä aiheutti sen, että Yhdysvallat ei suunnannut merkittäviä ponnisteluja tähän aseteknologialuokkaan vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Kehitys työ alkoi kuitenkin voimakkaana myöhemmin, kun Venäjä ja Kiina edistyivät  tämän luokan aseidensa kehittämisessä.

 

Yhdysvallat strategiset tavoitteet hypersoonisten aseiden osalta on kehittää uusia valmiuksia, joita se voi käyttää paitsi pelotteena, myös monenlaisissa kriisien ja sodankäynnin skenaarioissa.

 

Haasteista huolimatta Yhdysvaltain kehittämisohjelmat etenevät nopeasti. Yhdysvallat ilmoitti vast’ikään uudesta onnistuneesta ohjuskokeesta. Hieman aiemmin tiedotettiin kahden erilaisen hypersoonisen ohjuksen onnistuneista testeistä. Nämä ohjukset ovat Lockheed Martinin AGM-183A ARRW ja DARPA:n OpFires.

 

Vaikuttaa siltä, ​​​​että Amerikan kovat tutkimus- ja kehittämisponnistelut alkavat kantaa hedelmää. Kaiken kaikkiaan Yhdysvalloissa on nyt yli 70 erilaista hypersoonisten aseiden tutkimus- ja testausohjelmaa ohjusten, niiden torjunnan ja monikäyttöisen ohjuksen kehittämiseksi.  Yhdysvalloilla näyttäisi nyt olevan ainakin kaksi toimivaa yliäänipatoputkimoottorisovellusta (scramjet) ohjuksiinsa, joten USA lienee johtava valtio tämäntyyppisten aseiden kehittämisessä.

 

AGM-183A ARRW on ilmavoimille kehitteillä oleva ilmasta laukaistava hypersooninen ohjus. Se tullee olemaan ensimmäinen operatiiviseen käyttöön tuleva tämän luokan ase.  AGM-183A ARRW:ssa ei ole kuitenkaan mahdollista käyttää ydinasetta sen taistelukärkenä.

 

Kiina – yllättäjä

 

Kiina testasi elokuussa 2021 hypersoonista ohjusta, joka kykenee kantamaan ydinkärkeä. Ohjus kiersi maapallon ympäri matalalla kiertoradalla avaruudessa ennen hakeutumistaan maaliinsa. Tosin joidenkin tiedustelulähteiden mukaan ohjus olisi mennyt 30 kilometriä suunnitellusta maalipisteestä. Ohjuskoe yllätti muun maailman ja osoitti Kiinan omaavan huipputeknologiaa hypersoonisten ohjusten alalla. Teknologian saaminen operatiiviseen käyttöön on kuitenkin äärimmäisen haastavaa ja vie aikaa, ennen kuin kokeilusta ja kehitystyöstä astutaan valmiin aseen tuotantoon.

 

Kiina lienee paljon Venäjää pahempi kilpailija nykyisin huipputekniikan kehittämisessä ja niin myös todennäköisesti tällä hypersoonisten aseiden alalla.

 

Kiina tavoittelee kehitystyöllään alueellisen dominanssin vahvistamiseen erityisesti nyt kuumana käyvän kiistanalaisen Etelä-Kiinan meren alueella.

Kiinan DF-17 ohjus on yhdistelmä ballistista ohjusta ja kärkeen kiinnitettyä hypersoonista liitopommia.

Venäjä – takaiskuja?

 

Putin esitteli hypersoonisia ohjuksia yhtenä Venäjän lyömättömistä ihmeaseista vuotuisessa linjapuheessaan 2018. Venäjä pyrkii välittämään kuvaa sotilaallisesta ja teknologisesta kyvykkyydestään geopoliittisessa kilpailussa sekä tukemaan sen mittavan aseteollisuuden asemyyntiponnisteluja. Venäjä on mm. ilmoittanut menestyksestään 3M22 Zircon -meritorjuntaohjuksensa osalta. Kantama on kuitenkin valitusta lentoradasta ja ilmoittajasta riippuen vaihdellut 500-1000 kilometrin välillä.

 

Nyt kuitenkin Presidentti Vladimir Putinin hehkuttamia ihmeaseita kehittäneen Novosibirskin teoreettisen ja soveltavan mekaniikan instituutin johtaja, Aleksandr Šipljuk on pidätetty Venäjällä epäiltynä maanpetoksesta. Tutkimuslaitoksen yksi erikoisala on hypersoonisten ohjusten teknologia.

 

Venäläisen uutistoimisto Tassin tietojen mukaan Šipljuk on siirretty Lefortovon tutkintavankilaan Moskovaan. Šipljuk ei ole ensimmäinen pidätetty tämän tutkimuslaitoksen ohjuskehittämiseen osallistunut huipputiedemies. FSB pidätti heinäkuussa laitoksen tutkimusjohtajan Anatoli Maslovin. Hänkin on nykyisin Lefortovon sellissä.

 

Yhdysvallat ja Kiina menevät kovaa vauhtia eteenpäin näiden aseiden kehitystyössään. Ja ainakin Yhdysvalloilla on jo torjuntajärjestelmien kehitys kovassa vauhdissa. Erikoista, että Venäjällä samaan asetyypin kehittämiskilpaan osallistuneet tiedemiehet pidätetään. Luulisi heidän olevan Venäjän kruununjalokiviä asevarustelun tällä saralla. Vai onkohan Venäjän hypersoonisten ohjusten kehitys törmännyt omaan mahdottomuuteensa lupauksista huolimatta ja aiheuttanut valtavan pettymyksen maan johdossa. Järjestelmä on nyt löytänyt ”syylliset” vai mikä mahtaa olla takana huippuaivojen sivuun siirtämisellä?

 

 

Kuvat: Locheed Martin ja Kiinan kansan vapautusarmeija