Lockheed Martin: näin Ilmavoimien F-35-hanke etenee

Artikkelit
Suomen Sotilas


Lockheed Martin tiedotti Ilmavoimien F-35-hankeen etenemisestä tämän kesän pääilmailutapahtuman Pori Airshow -lentonäytöksen yhteydessä.


F-35-hankkeen yksityiskohtaiset neuvottelut saatiin käytyä loppuun ja sopimukset solmittua alkuvuodesta ja kevättalvella 2022. Ehkäpä isoin yksittäinen toimenpide – hankeen teollisen yhteistyöverkoston luominen alan suomalaisen teollisuuden kanssa – on saatu valmiiksi.


Teollisen yhteistyön verkostoon tulee kuulumaan yli 30 suomalaista organisaatiota. Osa niistä, kuten Patria, Insta, Millog, Finnair, Nixu ja VTT, ovat jo kertoneet omasta roolistaan F-35-hankkeessa. Muiden yrityksen roolista tiedotetaan Ilmavoimien puolelta, kun asia tulee ajankohtaiseksi.


Kaikkiaan suoran ja epäsuoran teollisen yhteistyön arvo tulee olemaan 3,4 miljardia euroa, ja se tulee työllistämään suorassa 4 500 ja epäsuorassa teollisessa yhteistyössä 1 500 henkilöä. Suomessa tullaan valmistamaan yhteensä 400 F-35-hävittäjän rungon etuosaa ilmanottoaukoista eteenpäin.


Kaksi USAF:n 48. hävittäjälennoston Ison-Britannian RAF Lakenheathin lentotukikohtaan sijoitettua F-35A-hävittäjää harjoituslennolla Pohjanmeren yllä 14.4.2022.. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Kevin Long)17. ja 18. tuotantoerän suomalaishävittäjien toimitukset alkavat vuonna 2025. Samalla alkaa suomalaisten lentäjien ja maahenkilökunnan tyyppikoulutus Yhdysvalloissa kahdeksan F-35A-koneyksilön voimin. Osa henkilöstöstä koulutetaan F-35-kouluttajiksi. Ensimmäiset F-35-koneet toimitetaan Suomeen vuonna 2026 ja otetaan käyttöön Lapin lennoston tukikohdassa Rovaniemen lentoasemalla.


Mitä tulee itse F-35A-monitoimihävittäjän kehitykseen, niin nyt kaikki resurssit on valjastettu Suomenkin tilaaman uuden Block 4 -kehitysversion yli 75 uuden suorituskyvyn lopputuotekehitykseen ja toimittamiseen tuotantokoneisiin. Osa uusista suorituskyvyistä saatetaan ottaa käyttöön Suomessa itse hävittäjien toimittamisen jälkeen tapahtuvana jälkiasennuksena. Toinen merkittävä F-35-hävittäjäohjelman tavoite on täyden operatiivisen valmiuden saavuttaminen amerikkalaisten puolustushaarojen käytössä, mikä mahdollistaisi siirtymisen täysimittaiseen sarjatuotantoon ja kustannuksia alentaviin monivuotisiin hankintasopimuksiin. Lockheed Martin aikoo alentaa omaa 39 %:n osuuttaan hävittäjien käyttökustannuksista 50 %:lla vuosina 2021–2025. Jo nyt koneiden keskimääräinen vikaantumisväli on korkea 9,6 tuntia ja huoltotarve matalahko 4,6 miestyötuntia jokaista lentotuntia kohden. Kahden suorituskykyisemmän uuden moottorin käyttöönotosta ei ole vielä tehty päätöksiä.


F-35-hävittäjiä on kolmena eri tukeutumisympäristöversiona toimitettu nyt yli 800 konetta, ja niillä on lennetty yli 530 000 lentotuntia. Koneen 15 käyttäjävaltiolle on koulutettu yli 1 690 lentäjää ja maahenkilöstöä yli 12 375 ihmistä. Uusimpia F-35-käyttäjiä tulevat olemaan Saksa ja Kanada. Vuonna 2030 Euroopassa tulee olemaan käytössä yli 550 F-35-hävittäjää.


USAF:n 354. hävittäjälennoston F-35A-muodostelma valmiusharjoituksissa Alaskan Eielson lentotukikohdassa 20.5.2022. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Beaux Hebert)


Suomen F-35-hankkeen aseistukseksi on toistaiseksi tilattu vain AIM-120 AMRAAM- ja AIM-9X Block II+ (Plus) Sidewinder -ilmataisteluohjuksia ja pitkän 930 km kantaman AGM-158B JASSM-ER -rynnäkköohjuksia. Aseistusta tullaan tilaamaan sitä mukaa, kun uusia suorituskykyisempiä vaihtoehtoja tulee saataville. F-35-hankkeen vuoden 2035 loppuun asti käytettävissä olevasta 10 miljardin euron kokonaisbudjetista myöhemmin tehtäviin sopimuksiin ja sopimusmuutoksiin on varattu 823,8 miljoonaa euroa.


Kansanvälisen asekaupan käytännöistä johtuen Suomen F-35-hankkeessa on vielä monta liikkuvaa osaa. Hankintapäätöshän tehtiin vuoden 2021 euroissa, mutta esimerkiksi koneiden kappalehinta päätetään vasta silloin, kun Foreign Military Sales (FMS) -hankintatavan mukaisesti Yhdysvaltojen puolustushallinto neuvottelee ja solmii sopimuksen 17. ja 18. tuotantoerän F-35A-koneiden hankinnasta. Koneidemme ostohinta tullaan määrittämään dollareissa. Euron ja dollarin kurssivaihteluista johtuen hinta euroissa voi vaihdella. Toisena epävarmuustekijänä on inflaatio, joka nostaa hintoja. Toisaalta Lockheed Martin myyjänä ja Yhdysvaltojen puolustushallinto ostajana pyrkivät alentamaan koneiden hankintahintoja. Loppujen lopuksi Suomelle toimitetaan 64 tilattua hävittäjää, mutta niiden hankintahinnat voivat vaihdella. Juuri tähän Puolustusvoimat varautui jättämällä myöhemmin tehtäviin sopimuksiin ja sopimusmuutoksiin 823,8 miljoonaa euroa.


Lockheed Martin oli mukana kahden F-35A-hävittäjän voimin Pori Airshow -lentonäytöksen maanäyttelyssä 18.–19.6.2022.


Teksti: Aleksei Kettunen