Jalkaväkirykmentti 45:n vuotuinen muistotilaisuus Kotkassa

Artikkelit
Timo Säyrinen


Jalkaväkirykmentti 45 perustettiin 17.6.1941. Kyseessä oli Suomenlahden Sotilasläänin perustama joukko, johon pääosa asevelvollisista tuli Etelä-Kymenlaakson, Etelä-Uudenmaan ja Helsingin suojeluskuntapiireistä.


Rykmentti oli yksi 8. divisioonan kolmesta jalkaväkirykmentistä. Jatkosodan hyökkäysvaiheen alussa divisioona oli ryhmitetty itärajalle Suomenlahden rannikolle osana IV armeijakuntaa. Divisioona hyökkäsi Viipurinlahden ylitse ja osallistui Viipurin vapauttamiseen ja Porlammin motin syntyyn. Se jatkoi hyökkäystä Koivistolle, jonka vapautuksen jälkeen oli hetken aikaa ylipäällikön reservinä. Lokakuun alussa divisioona siirrettiin Maaselän kannaksen länsipuolelle osaksi II armeijakuntaa. Se hyökkäsi Seesjärven molemmin puolin ottaen haltuun Maaselän kannaksen pohjoisosan ja ryhmittyi sitten sinne puolustukseen.


Divisioona siirrettiin toukokuussa 1942 Laatokan Karjalaan osaksi VI armeijakuntaa. Kesällä 1944 se viivytti Syvärinvarren puolustusasemistaan Laatokan koillispuoliseen U-asemaan asti, jossa se osallistui Neuvostoliiton hyökkäyksen pysäyttämiseen Nietjärven taistelussa.

Kutsumanimekseen divisioona sai ”Kolmen Kannaksen Koukkaajat”. Rykmentin määrävahvuus oli noin 3 600 sotilasta. Tiedossamme ei ole, montako miestä JR 45:n riveissä kaikkiaan palveli, mutta sodan aikana heistä kaatui tai katosi 554.


Jalkaväkirykmentti 45:n muistopatsas paljastettiin Kotkassa vuonna 1971. Siitä eteenpäin JR 45:n perinnetoimikunta on järjestänyt muistotilaisuuden patsaalla vuosittain rykmentin perustamispäivänä 17.6. Tänä vuonna oli siis 50. kerta. Tilaisuus on yleisölle avoin ja maksuton, joskin kahtena viime vuonna se järjestettiin matalalla profiililla koronatilanteen takia.


Kuva: Timo Säyrinen


Juhlapuhujina olivat tänä vuonna perinnetoimikunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Tietäväinen, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö, Pyhtään kunnanhallituksen puheenjohtaja Toni Vanhala, RUK:n johtaja eversti Vesa Helminen sekä Sotien 1939–45 Etelä-Kymenlaakson perinneyhdistyksen hallituksen edustaja Satu Aurala. Edellä mainitut laskivat myös edustamiensa organisaatioiden seppeleet patsaalle. Lisäksi puhui Kotka–Kymin seurakunnan papiston lähiesimies Juha Ropponen. Poissaolevana tilaisuuteen tervehdyksensä lähetti puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Tilaisuuden lomassa ja lopuksi noin 50 hengen vahvuista yleisöä viihdyttivät Kotkan Laulumiehet johtajanaan Mikko Hauhia sekä musiikkiduo Jarkko Puro & Kalle Kurvinen. Noin tunnin ja vartin kestänyt tilaisuus päättyi komeasti ensin mainitun esittämään Finlandia-hymniin.