Ukrainan tilanne illalla 9.5.

ArtikkelitTilaajille
Pekka Toveri

Tässä katsauksessa esitettävät tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin, joiden paikkansapitävyyttä pyritään tarkistamaan niitä vertailemalla. Tiedot ovat tämän vuoksi arvioita ja virheitäkin voi löytyä. Taistelutilanteen eläessä myös karttakuva on vain suuntaa-antava. Paikannimissä käytetään jatkossa tässä kartassa käytettäviä suomenkielisiä nimiä.


Yleistilanne


Venäjä on USA:n tiedustelulähteiden mukaan keskittänyt nyt 92 pataljoonan taisteluosastoa Ukrainan kaakkois- ja eteläosiin. Noin kaksikymmentä taisteluosastoa on vielä Venäjän puolella huollettavana ja täydennettävänä. Pääosa taisteluosastoista on tästä huolimatta edelleen vajaita henkilöstön osalta. Taisteluosastoja yritetään ilmeisesti organisoida prikaateiksi ja rykmenteiksi samalla kun kalustotappioiden korvaamista jatketaan siirtämällä kalustoa sotilaspiirien varikoilta huoltolaitoksiin kunnostettavaksi. Hyökkäyksiä on kuitenkin edelleen tehty paljon vajailla ja monien eri maavoimien armeijoiden, merijalkaväen ja maahanlaskujoukkojen joukoista hätäisesti kootuilla osastoilla.

Venäjän ”suurhyökkäys” Donbassissa jatkuu edelleen hyvin hitaasti. Ukrainan joukkoja on kulutettu etenkin epäsuoralla tulella, mutta hyökkäykset ovat saaneet vain vähän paikallista menestystä. Mariupolissa Azovstalin tehdasalueen piiritys jatkuu ja Etelä-Ukrainan länsiosissa venäläiset ovat toistaiseksi vain kyenneet pitämään valtaamansa alueet. 


Ukrainalaiset ovat tehneet menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä Harkovan ja Izjumin suunnissa. Etenkin Harkovan suunnan hyökkäykset voivat pakottaa venäläisiä siirtämään voimaa ukrainalaisten pysäyttämiseksi. Venäläiset ovat viikon aikana menettäneet noin pataljoonan taisteluosaston verran miehistöä ja kalustoa päivässä, mikä syö jo valmiiksi kuluneita joukkoja.


Venäjä on jatkanut suurempien asutuskeskusten terroripommituksia ja pyrkii edelleen häiritsemään länsimaisten aseiden kuljetuksia Ukrainaan iskemällä pitkän kantaman ohjuksilla Länsi-Ukrainassa olevaan kuljetusinfrastruktuuriin. Kohteina ovat kuluneella viikolla olleet myös Ukrainan polttoainehuolto ja sähköntuotanto.

Venäläiset ovat jatkaneet aktiivista toimintaa Transnistriassa, missä on nostettu Venäjän tukemien Transnistrian asevoimien valmiutta. Tavoitteena on ilmeisesti lähinnä sitoa Ukrainan voimia selustansa suojaamiseen Odessan länsipuolella. 


Mustallamerellä ukrainalaisten aktiiviset iskut ovat aiheuttaneet Venäjän Mustanmeren laivastolle tappioita ja heikentäneet laivaston edellytyksiä uhata Ukrainan rannikkoa.

Venäläiset jatkavat hallussapitämillään alueilla paikallisen väestön ahdistelua ja elinolosuhteiden heikentämistä. Ukrainalaisen väestön aktiivinen vastarinta ja partisaanitoiminta on kuitenkin kasvussa Etelä-Ukrainassa. Iskut Venäjän joukkojen selustassa ovat lisääntyneet.


Putinin voitonpäivän puhe 9.5. oli varsin ”maltillinen” eikä siinä julistettu sotaa Ukrainalle tai liikekannallepanoa. Venäjällä on viime päivinä tehty polttopullohyökkäyksiä kutsunta-asemille. Lisäksi maassa on tapahtunut lukuisia tuhoisia paloja hallinnon laitoksissa tai hallinnon tukemiseen liittyvissä laitoksissa. Tämä viittaa siihen, että Venäjällä kytee vastarintaa, mikä on osaltaan saanut hallinnon varovaiseksi sotaponnistelujen lisäämisessä. 

Taistelut pääsuunnissa edellisen viikon aikana


Harkovassa ukrainalaiset ovat jatkoivat 2.5. aloitettua hyökkäystä Venäjän 6. Armeijan ja Pohjoisen Laivaston 14. Armeijakunnan noin 7-8 kuluneen taisteluosaston työntämiseksi kauemmas kaupungista aina viikonlopulle saakka. Vetäytyvät venäläisjoukot ovat viikon kuluessa tuhonneet kolme siltaa, mikä viittaa siihen, että venäläisillä ei ole aikomuksia eikä joukkoja vastahyökkäyksiin Harkovan suunnassa. Kaupunki alkaa olla jo suojassa Venäjän tykistön tulitukselta. Ukrainalaisten hyökkäys pysähtyi 7.5. Venäläiset ovat ilmeisesti suuntaamassa Belgorodin suunnassa reservissä ja huollossa olleita joukkoja pysäyttämään ukrainalaisten etenemistä, mikä estää kyseisten joukkojen käytön painopistesuuntaan Izjumissa.


Venäläiset suojaavat Izjumista Belgorodiin johtavaa, huollolle tärkeää rautatietä seitsemällä taisteluosastolla. Venäläiset ovat ilmeisesti edelleen huolissaan mahdollisesta ukrainalaisten hyökkäyksestä Harkovan suunnasta Kupjanskin keskeiselle risteysalueelle. Ukrainalaisten vastarinta Harkovan oblastin miehitetyillä alueilla on viikon aikana lisääntynyt ja alueella on ollut viitteitä sissisodan käynnistämisestä.


Harkovan kaakkoispuolella Venäjän 1. Kaartin Panssariarmeija sekä 20., 39., 35., 36. ja 68. Armeijoiden joukot eivät ole päässeet läpimurtoon Izjuminsta Barvinkoven ja Slovianskin suuntiin. Hyökkäyksiä ovat tehneet etenkin 2. Kaartin Panssaridivisioonan (KPSD), 4. Kaartin Moottoroidun Jalkaväkidivisioonan (KMTJVD) ja 3. Moottoroidun Jalkaväkidivisioonan (MTJVD) joukot ja ne ovat kärsineet suuria tappioita. Viimeiset pari päivää venäläiset eivät ole tehneet uusia hyökkäyksiä, vaan ovat keskittyneet uudelleenorganisoimaan ja huoltamaan kuluneita joukkojaan sekä tiedustelemaan ukrainalaisten asemia. Ukrainalaisten 81. ja 95. Ilmarynnäkköprikaati ja paikallisjoukot ovat kantaneet päävastuun puolustuksesta. ’


Ukrainalaiset kykenivät rakentamaan viime viikon aikana sillan noin kaksikymmentä kilometriä Izjumin länsipuolelle Siverskyi Donetsk joen ylitse, ja ovat suunnanneet sieltä vastahyökkäyksen venäläisten oikeaan sivustaan. Hyökkäyksen menestymisestä ei ole vielä tarkempaa tietoa.


Samaan tapaan venäläisten hyökkäykset idempänä Severodonetskin suunnassa eivät ole johtaneet läpimurtoihin Lymanissa ja Slovyanskissa missä on ollut hyökkäysten painopiste. Lymanissa on hyökännyt 90. PSD. Etelämpänä Donetskissa ei myöskään ole saatu menestystä. Hyökkäyksiä ovat tehneet etenkin ”kansantasavaltojen” 1. ja 2. Armeijakunta sekä 2., 5., 8., 41. ja 58. Armeijoiden sekä Tyynenmeren laivaston merijalkaväen joukot. Venäläiset ovat saaneet haltuunsa Severodonetskin eteläpuolella Popasnan kaupungin ja yrittävät ilmeisesti päästä läpimurtoon alueella saartaakseen Severodonetskissa taistelevat ukrainalaiset joukot.


Ukrainalaiset 79. Ilmarynnäkköprikaatin ja 111. Paikallispuolustusprikaatin joukot ovat kyenneet pääosin pitämään asemansa. Ukraina on siirtänyt Severodonetskin alueelle 4. ja 17. Panssariprikaatit, joita voidaan käyttää vastahyökkäyksiin, jos läpimurtoja syntyy.


Mariupolissa kaupungin puolustajat pitävät hallussaan Azovstalin suurta teollisuusaluetta tukeutuen alueen mittavaan maanalaiseen tunneliverkostoon. Venäläiset ovat kyenneet tunkeutumaan osittain tehdasalueelle ja sen maanalaisiin osiin. Viime päivinä taistelut ovat jonkin verran hiljenneet koska venäläisiä joukkoja on vedetty suojaamaan kaupunkiin saapuneita ”kansantasavaltojen” johtoa ja venäläistä sotilasjohtoa, ilmeisesti valmisteluna voitonpäivän juhlimiseen.


Mariupolista länteen aina Dnieprille asti ulottuvalla alueella venäläiset ovat aika-ajoin tehneet 58. Armeijan, 19. MTJVD:n ja 42 .KMTJVD:n voimilla hyökkäyksiä kohti pohjoista. Hyökkäykset on torjuttu ja niiden tarkoituksena lienee lähinnä sitoa ukrainalaisia joukkoja puolustustaisteluun. Venäläiset ovat viikon aikana keskittäneet alueelle ilmatorjuntaa ja raskaita raketinheittimiä, mikä voi enteillä uutta, voimakkaampaa hyökkäystä Zaporizzjan valtaamiseksi.


Krimin pohjoispuolella venäläisten 8-10 pataljoonan taisteluosastoa lähinnä 20. MTJVD:sta ja 7. Maahanlaskudivisioonasta ovat valmistautuneet jatkamaan hyökkäyksiä Hersonin oblastin alueen valtaamiseksi Dnieprin pohjoispuolella. Hersonissa venäläiset ovat jatkaneet valmisteluja Hersonin oblastin julistamiseksi ”kansantasavallaksi” ja sen liittämiseksi Venäjään.


Venäläiset ovat viikon aikana käyttäneet Bastion -rannikkotorjuntaohjusjärjestelmää iskuihin Odessassa oleviin huoltokeskuksiin, mikä viitannee siihen, että venäläisillä on pulaa pitkän kantaman ohjuksista. Tämän lisäksi kaupunkiin on isketty ilmasta ammutuilla risteilyohjuksilla.


Transnistriassa venäläiset ovat jatkaneet valmiuden kohottamista sekä syyttäneet ukrainalaisia iskuista Transnistrian puolelle, esittämättä kuitenkaan mitään todisteita. Ilmeisesti venäläisten joukkojen omaisia on evakuoitu Venäjälle, mikä voi viitata hyökkäysoperaation valmisteluun tai sillä uhkaamiseen.


Mustallamerellä ukrainalaiset ovat onnistuneet aiheuttamaan Käärmesaarta miehittäville venäläisille joukoille tappioita lennokki- ja ilmaiskuilla, upottaen samalla kaksi veneluokan alusta. Tämän lisäksi ukrainalaiset iskivät Mustanmeren laivaston fregatti ”Amiraali Makarovia” vastaan meritorjuntaohjuksella. Fregatti ilmeisesti kykeni torjumaan ohjuksen lähitorjuntajärjestelmillään, mutta ohjuksen osia osui laivaan aiheuttaen vaurioita ja tulipalon. Fregatti joutui vetäytymään Sevastopoliin korjaamaan vaurioitaan.

Venäjän operaation jatko tulevan viikon aikana

 

Harkovassa venäläiset pyrkinevät estämään ukrainalaisia tunkeutumasta Venäjän rajalle saakka. Venäjä tuskin siirtää alueelle riittävästi joukkoja kyetäkseen niin voimakkaaseen vastahyökkäykseen, että se kykenisi taas uhkaamaan Harkovaa, sillä se vaarantaisi hyökkäyksen painopistesuunnassa.


Donbassissa tulevan viikon sää on aurinkoinen ja kuiva, mikä helpottaa venäläisten operaatiota ja ilmatulituen käyttöä samalla kun maaston kuivuminen helpottaa liikkumista tieverkon ulkopuolella. Ukrainalaisten aktiivisuus Harkovan kaakkoispuolella pakottanee venäläiset edelleen toimiin sivustan suojaamiseksi. Venäläiset jatkanevat kuitenkin hyökkäyksiä etenkin Barvinkoven ja Severodonetskin suunnissa pyrkimyksenä läpimurto länteen ja ainakin pienempimuotoinen Severodonetskin saarrostus Lyman ja Paposnan suunnissa. Samalla ukrainalaisia sidotaan hyökkäyksillä ja tulenkäytöllä etelämpänä. Ukrainalaisten alueelle keskittämät lisäjoukot estävät kuitenkin todennäköisesti suurempien läpimurtojen aikaansaamisen. Donetskissa venäläiset pyrkinevät edelleen työntämään ukrainalaiset kokonaan pois Donetskin oblastin alueelta ennen voitonpäivää. 


Mariupolissa venäläiset jatkanevat Azovstalin teollisuusalueen pommittamista. Suurempia maahyökkäyksiä tuskin tehdään, koska joukot ovat hyvin kuluneita ja niitä on siirretty pohjoiseen. Ukrainalaisten puolustajien materiaali alkaa olla hyvin lopussa, mutta venäläisten keskeytettyä suuremmat hyökkäykset saattavat puolustajat kyetä pitämään puoliaan vielä tämän viikon, ehkä pitempäänkin. Dnieprin ja Mariupolin välisellä alueella venäläiset aloittanevat uuden hyökkäyksen Zaporizzjan valtaamiseksi. 


Krimin pohjoispuolella venäläiset pyrkinevät viikon aikana aloittamaan uuden hyökkäyksen ja työntämään ukrainalaiset pois Hersonin oblastin alueelta. Ukrainalaiset pyrkinevät häiritsemään venäläisten operaatiota omilla vastahyökkäyksillään, samalla kun venäläisten selustayhteyksiä häiritään entistä aktiivisemmin.

Operaation jatko pidemmällä tähtäimellä


Venäläisten suurhyökkäystä Donbassissa on hidastanut ukrainalaisten sitkeä linnoitteisiin tukeutuva vastarinta ja aktiiviset vastahyökkäykset. Etenkin Harkovan suunnan vastahyökkäys on pakottanut venäläiset sitomaan joukkojaan pois painopisteestä sivustojen suojaamiseen. Venäläiset ovat olleet suurten tappioiden takia pakotettuja joukkojen uudelleenorganisointeihin ja huoltoon. Mahdollisuudet läpimurtoon ja Ukrainan asevoimien joukkojen merkittävään saarrostamiseen Dnieprin itäpuolella ovat hyvin vähäiset. Samoin Mariupolin lopullinen valtaaminen on siirtynyt tulevaisuuteen. 


Lähiviikkoina tuskin saavutetaan suurempaa menestystä ja taistelut tullevat jatkumaan alueella kulutussotana toukokuun loppupuolelle saakka. Venäläiset voivat ehkä työntää ukrainalaisia hiljalleen länteen ja ottaa haltuun Donbassin alueen, mutta samalla joukot kuluvat ja vahvennuksia ei ole tulossa lähikuukausina, estäen operaation jatkon Dnieprin itäpuolisten alueiden valtaamiseksi.


Venäläiset jatkanevat toimiaan Ukrainan Dnieprin eteläpuolisten alueiden ja Dnieprin pohjoispuolella olevan Hersonin oblastin alueiden liittämiseksi Venäjään. Samalla yritetään todennäköisesti saada selusta-alueet paremmin haltuun ukrainalaisten orastavan partisaanisodankäynnin estämiseksi.


Venäläiset eivät väitteistään huolimatta ole kykeneviä Odessan valtaamiseen lähikuukausina. Läpimurtoon Mykolajivin suunnassa ei ole riittävästi joukkoja samalla kun Mustanmeren laivaston merenherruus on kiistetty siinä määrin että edellytyksiä maihinnousulle ei ole enää olemassa. Tämä estänee myös operaation Odessan lounaispuolella olevan, maantieteellisesti eristetyn Bessarabian alueen valtaamiseksi.


Venäläisten Transnistriassa olevat joukot jatkanevat toimiaan, joilla pyritään sitomaan Ukrainan joukkoja selustan suojaamiseen, mutta niillä tuskin lähdetään hyökkäämään kohti Odessaa.

Tappiolukujen vertailua


Seuraavassa on Ukrainan puolustusministeriön ilmoitus ja suluissa hollantilaisen Oryxin ilmoitus kalustotappioista 9.5. mennessä:


Kaikkiaan 1145 (641) panssarivaunua, 2764 (1284) panssariajoneuvoa, 41 (135) pioneerivaunua, 513 (179) tykkiä ja kranaatinheitintä, 185 (62) raketinheitintä, 87 (80) ilmatorjunta-asetta/-järjestelmää, 1970 (937) pyöräajoneuvoa, 377 (55) lennokkia, 199 (26) lentokonetta, 158 (41) helikopteria, risteilijän, korvetin, 3 (3) maihinnousualusta ja 7 (5) veneluokan partioalusta. 


Ukrainan mukaan Venäjä on menettänyt kaikkiaan noin 25 650 sotilasta kaatuneina. Tämä sisältää myös palkkasotilaat ja Donetskin ja Luhanskin ”tasavaltojen” joukot. Tietoa ei ole kyetty vahvistamaan. Venäjän asevoimat ovat kuitenkin todennäköisesti menettäneet jo yli 15 000 sotilasta kaatuneina. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti jo lähes 50 000 sotilaan kokonaistappioita. 


Venäjän kalustotappiot ovat varovaisestikin arvioituna yli 40% taistelevien joukkojen materiaalista, taistelupanssarivaunujen osalta jopa yli 50%. Materiaali on tosin todennäköisesti täydennetty joukko-osastojen kotivaruskuntien varastoista, mikä on kuitenkin osoittautunut haastavaksi, koska suuri osa kalustosta ei ole ollut käyttökunnossa. Yhdessä suurten henkilöstö- ja johtajatappioiden kanssa, joiden korvaaminen on osoittautunut vaikeaksi, Venäjän asevoimilla on kyky uusiin suurempiin operaatioihin vain rajoitetuilla alueilla ja yhdessä suunnassa kerrallaan.

Voiman kasvu


Länsimaat ovat viime viikkoina toimittaneet Ukrainalle riittävästi kalustoa 3-4 uuden panssari- tai mekanisoidun prikaatin varustamiseen tai huomattavasti useamman prikaatin täydentämiseen täysivahvaksi. Kyseinen kalusto ei kuitenkaan ehdi nyt käynnissä olevaan taisteluun, koska kaluston ottaminen käyttöön, joukkojen organisointi ja koulutus kestävät useamman kuukauden. Jo olemassa olevien prikaatien täydentäminen olisi nopeampaa, mutta toisaalta taistelussa kiinni olevien prikaatin täydentäminen on vaikeaa. 


Ukrainalaisilla on haasteista huolimatta todennäköisesti loppukesästä kyky operatiivisten vastahyökkäysten tekemiseen venäläisten ajamiseksi maasta.

Kuva: armyinform.com.ua – https://armyinform.com.ua/2022/05/09/ukrayinski-vijskovi-znyshhyly-bmo-t/, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=117843807