Uppoaako Moskva?

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Lisäys kirjoitukseen jälkikäteen: Moskva upposi 14.4. kun vaurioitunutta alusta oltiin hinaamassa ilmeisesti Sevastopolin sotasatamaan.

 

Ukraina on ilmoittanut hyökänneensä Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivaa, Slava-luokan ohjusristeilijä Moskvaa vastaan. Venäjän puolustusministeriö on tunnustanut osittain tilanteen tiedottamalla tulipalosta ja räjähdyksestä aluksella. Ministeriön mukaan aluksella olleita ammuksia räjähti tulipalon seurauksena. Moskvan miehistö on evakuoitu, ministeriö kertoi varhain torstaina Suomen aikaa. Venäjän puolustusministeriön mukaan räjähdyksen ja tulipalon syytä tutkitaan. Vaurio on todella paha, koska 500 vahvuinen miehistö on evakuoitu alukselta.

 

Ukrainan ilmoitus iskusta Moskvaa vastaan vaikuttaa nykytiedoin oikealta. Ohjusristeilijään on osunut tiettävästi kaksi ohjusta. Oli kuinka oli, kyseessä on merkittävä informaatiotaisteluvoitto Ukrainalle. Kyseinen lippulaivahan oli se alus, jolle Ukrainan legendaariset Käärmesaaren puolustajat haistattelivat radioliikenteessä, kun venäläiset käskivät pientä ukrainalaispuolustajien joukkoa antautumaan. Täten juuri samaisen aluksen vaurioituminen ja ehkä jop tuhoutuminen on mannaa ukrainalaisille ja polttoainetta tiedotussotaan.

 

Venäläisille lippulaivan menettäminen heikommalle vastustajalle on tietenkin kovin noloa. Onhan Venäjän laivasto-osasto uhitellut Ukrainan rannikolla jo pitkään ja muodostanut vakavan uhkan maihinnousun mahdollistajana. 

 

Operatiivisesti menetys on myös merkittävä, koska risteilijä Moskva on vahvalla ja kauaskantoisella ilmatorjunnallaan tarjonnut merkittävää suojaa merellä olevalle laivasto-osastolle.

 

Ase

 

Ukrainalaiset ovat ilmoittaneet hyökänneensä ohjusristeilijää vastaan ukrainalaistuotantoa edustavalla Neptun-meritorjuntaohjuksilla. Ohjusjärjestelmä on otettu operatiiviseen käyttöön vast’ikään ja ennen sotaa oli uutistietoja siitä, ettei järjestelmä olisi ehkä vielä taisteluvalmis. Nyt ilmeisesti on.

 

P-360 Neptun-ohjus on ukrainalainen meritorjuntaohjus, jonka kantama on noin 300 kilometriä. Ohjusjärjestelmään kuuluu komentoajoneuvo, itse laukaisulavetti, jolla laukaisuputkissa on laukaisuvalmiina neljä ohjusta, latausajoneuvo ja kuljetusajoneuvo. Kaikki järjestelmän osat on sijoitettu raskaille maastokuorma-autoalusoille.

 

Ohjus perustuu Neuvostoliiton kehittämään Kh-35 meritorjuntaohjukseen, mutta Ukraina on kehittänyt huomattavasti ohjusta ja sen elektroniikkaa. Mm. hakupää on ukrainalaista käsialaa. Itse ohjus on noin viisimetrinen, 870 kiloa painava ohjus, joka ammutaan liikkeelle ruutirakettimoottorilla ja itse lentovaihe tapahtuu suihkumoottorilla. Taistelulatauksen paino on noin 150 kiloa.

 

Maali

 

Moskva on Neuvostoliitossa suunniteltu Slava-luokan ohjusristeilijä. Sen pääaseistuksena on 16 kpl P-500 Bazalth -meritorjuntaohjuksia. Aluksen raskas aseistus on tarkoitettu lähinnä lentotukialusosastoja vastaan.

 

Lajinsa ensimmäinen alus, nyt vaurioitunut Moskva, valmistui 1983. Se rakennettiin Mykolajivissa Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa. Kaikkiaan alusluokkaa rakennettiin kolme kappaletta, joista viimeinen, Admiral Lobov, on tiettävästi vielä viimeistelemättä.

 

Pääaseistuksena on 16 SS-N-12 Sandbox -ohjusta, jotka on sijoitettu neljään pariin molemmille laidoille. Ohjuksen kantomatka on 550 km, nopeus 2,5 mach ja taistelukärkenä 950 kg:n panssarinläpäisevä räjähde tai 350 kT ydinkärki.

 

Ilmatorjunta-aseistuksena on mm. SA-N-6 (S-300), 2×2 SA-N-4 Osa-M, 130 mm tykit ja kuusiputkisia AK-63 tykkejä. Sukellusvenetorjuntaan on kymmenen  torpedoputkea ja RBU-6000 syvyyspomminheittimet. Peräkannella voi operoida Ka-27 -helikopteri.

 

Aluksen ovat rakentaneet ukrainalaiset Neuvostoliiton aikana Ukrainassa. Nyt Ukrainalaiset ovat tehneet aluksesta taistelukelvottoman. Ympäri käydään, yhteen tullaan.

 

Venäjän räikeää sotapropagandaa on jo ehditty pilkata tämänkin tapauksen tiimoilta. Vitsaillaan Putinin ilmoituksella, että ohjusristeilijä Moskva on nyt siirtynyt vedenalaiseen erikoisoperaatioon ja kaikki menee suunnitelman mukaisesti.