Miksi sota ja miksi nyt, Vova?

Kolumnit
Jarmo Sinkkonen

Miksi päätit hyökätä veljeskansan kimppuun valtavalla sotavoimalla juuri nyt, Vladimir Vladimirovitš? Kun selityksinä ovat olleet denatsifikaatio ja kansanmurhat, niin ei se uppoa meihin länkkäreihin. No, ei sanoma ole meille tarkoitettukaan.

 

Natokaan ei ole oikeasti uhka, vaikka niinkin julistetaan Venäjältä. Venäjähän tyhjensi joukkonsa Naton vastaiselta rajalta Ukrainaan, vaikka hyvin tiesi Naton keskittävän maaliskuussa 30 000 miestä ja huippukalustoa Cold Response 22 -harjoitukseen, joka alkoi Norjassa. Ja olemmehan siellä mekin.

 

Venäjä aloitti kaikkien meidän toivonrippeiden vastaisesti ja myöskin yllätykseksemme sotatoimet Ukrainassa 24.2.

 

Putin on hyökkäyspäätöstään tehdessään pohtinut tilannetta ja suunnitelmaansa monesta näkökulmasta. Presidentin päätöksentekoon vaikuttivat useat tekijät, jotka arvioitiin väärin. Itselleen edulliset tekijät Putin yliarvioi ja operaationsa uhkatekijät hän aliarvioi. Kirjoitin niistä tämän sivuston blogin ”Putinin virheet” 12.maaliskuuta. Käy katsomassa näitä asioista sieltä.

 

Tämän blogin pääaiheena on se, miksi Putin päätti hyökätä juuri nyt.  

 

Unelma, Missio

 

Juurisyy sotaan on varmastikin Äiti-Venäjän suuruus ja kunnia. Sen palauttaminen. 1900-luvun suurimman geopoliittisen tragedian korjaaminen.

 

Vladimir Putin on ollut Äiti-Venäjän esitaistelija aina. Hän pyrki kertoman mukaan KGB:n leipiin jo alaikäisenä. Vaikka tämä ensimmäinen yritys hylättiin, hän teki kunniakkaan uran silovikkien ytimessä, KGB:ssä.

 

Viimeistään presidentiksi tultuaan hän sai kaiken mahdollisen mitä rahalla voi saada korruptoituneessa yhteiskunnassa. Kun raha ja tavara ei tunnu enää miltään, on toteutettava unelmiaan. Neuvostoliiton romahdus, Venäläisen suurvallan alennustila, oli korjattava. Unelmana on ollut Suur-Venäjän palauttaminen ja Putinin itsensä jääminen historian suurimpien venäläisten hallitsijoiden, kuten Katariina Suuren ja Pietari Suuren vertaisjoukkoon – Vladimir Suuri!

 

Miksi juuri nyt?

 

Ukrainan irtautuminen slaavilaisten kansojen rakastavasta perheestä alkoi viimeistään 2014. Samalla kansallinen identiteetti ja kehittyvä demokratia sekä taloudellinen kohentuminen ajoi Ukrainaa vääjäämättä kohti länttä. Tässä ajan kulku vastaansanomattomasti työnsi Ukrainaa yhä kauemmaksi ja yhä vaikeammaksi hallita. Mitä aiemmin sotaan ryhdytään, sitä parempi. Siksi nyt.

 

EU ja Yhdysvallat olivat jo Venäjän johdossa todettu degeneroituviksi lampaiksi, jotka riitelivät sekä sisäisesti että keskenään. Kuitenkin Eurooppa oli menossa hyvää vauhtia kohti saasteetonta vihreää energiatuotantoa, jolloin riippuvuus Venäjän hiilivetykaupasta, öljystä ja kaasusta, vähenee. Täten Venäjän käsissä oleva kiristysruuvi menettää vuosi vuodelta tehoaan. Putin uskoi, että tämä ässäkortti, energia-ase, pitäisi Euroopan vastareaktion siedettävänä sodankäynnin hyötyihin verrattuna. Siksi nyt.

 

Aika oli sattumalta otollinen myös lännen leirin haasteiden takia, tuumivat Venäjän strategit: Yhdysvalloissa Joe Bidenillä oli ongelmansa, Ranskassa on tulossa presidentin vaalit ja aiemmin vahva toimija, Saksa, oli siirtynyt liittokansleri Olaf Scholzin kompuroivaan johtoon. Siksi nyt.

 

Vladimir Putinilla on syntymäpäivät tämän vuoden lokakuussa. Onnea 70-vuotiaalle! Olisipa ollut hienoa vielä vähien loppujen elinvuosien aikana päästä Suur-Venäjän imperiumin palauttajaksi ja kansan ihailemaksi tsaariksi. Valko-Venäjä on jo plakkarissa, Ukraina hoidetaan – ja jos vielä sitten vähän myöhemmin Suomi? Ihmisen aika on rajallinen. Siksi nyt.

 

Ja olihan jo ainakin 20 vuotta uudistettu Venäjän armeijaa. Paraateissa nähtiin moderni, iskukykyinen ammattiarmeija. Venäjän asevoimaa oli uudistettu niin organisatoorisesti, sotataidollisesti, henkilöstö on muuttunut ammattilaisiksi, kalustoa on modernisoitu ja uutta hankittu sekä joukkoja on koulutettu suurissa harjoituksissa, joista lännessä voidaan vaan olla kateellisia. Sotakokemustakin on hankittu, joten kaiken piti olla iskussa. Sotaväki oli valmis. Siksi nyt.

 

Tarkan ajankohdan määrittämisessä lienee vaikuttaneet sekä poliittinen tarkoituksenmukaisuus että taistelukentän olosuhdetekijät. Poliittisesti oli erittäin tärkeää, että ”parhaan ystävän”, Kiinan, olympiakisoja ei pilata vetämällä maailman huomio Ukrainaan. Siispä kisojen jälkeen.

 

Toisaalta talven routa tarjoaa panssarikalustolle laajan toimintavapauden pelloilla ja aukeilla. Siispä pika-pikaa ennen kevään rospuuttokautta.

 

Useat tekijät tukivat hyökkäystä Ukrainaan juuri nyt, kun se oli joka tapauksessa joskus tehtävä mission täyttämiseksi. Aikautus oli Venäjän näkökulmasta hyvin perusteltu.

 

Mutta sitten kaikki alkoi mennä kuin venäläinen erikoisoperaatio.