Ei mitään uutta itärintamalta

Artikkelit
Kari Kuusela

Viron sotilastiedustelu tänään alkuiltapäivästä: Ei mitään olennaista uutta rintamilta.

Viron asevoimien tiedusteluosasto (Kaitseväe Luurekeskus) julkaisi tänään puolen päivän jälkeen tuoreimman analyysinsä, jonka alkukappaleessa arvioidaan että 24 tuntiin ei rintamilla ole tapahtunut  mitään erityistä uutta. Venäjän joukot piirittävät muutamaa kaupunkia ja kohdistavat tulensa ennen kaikkea siviilikohteisiin. Venäjän tappiot niin elävän voiman kuin sotatekniikan osalta ovat suuret.

Kiovan suunnalla Venäjän joukkojen tiedusteluosia on jo esikaupungeissa ja valmistelut kaupungin valtaamiseksi jatkuvat. Tshernihivin suunnalla venäläiset eivät ole edenneet, Harkovan suunnalla he yrittävät etelään kaupungin ohi ja saadakseen maayhteyden Luganskin separatistien joukkoihin. Tavoitteena näyttää olevan Harkovan ja siellä olevien ukrainalaisjoukkojen saartaminen.

Etelässä taisteluiden painopiste on edelleen Mariupolin suunnalla, jossa venäläisjoukkojen ja Donetskin separatistien tavoitteena näytty olevan  niin ikään maayhteyden saaminen toisiinsa.

Etelässä Ukrainan tilanne on karttaa katsomalla pääteltävissä tukalaksi, se on menettänyt suurimman osan Mustanmeren ja Asovanmeren rannikosta. Jos kehitys jatkuu tällaisena Ukraina on vaarassa muuttua sisämaavaltioksi, jonka pääsyä merelle Venäjä kontrolloi. Ehkä tämä onkin yksi sodan suurista tavoitteista? (toim. huom.)