Kylmä totuus suomalaisille

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Karua asiantuntijatekstiä.

 

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola lataa eteemme totuuden, jolta ei voi silmiä ummistaa. Alla Aaltolan twiittiketju Ukrainan sodan koventuessa 7.3.2022.

 

  1. Varteenotettava skenaario on, että Venäjän aseellinen painostus kohdistuu Suomeen muutaman vuoden sisällä. Aikaa ei kannata haaskata hätäilyyn, eikä unohtaa malttia, heittäytyä tunteiden varaan. Kuukaudet pitää käyttää strategiseen päättäväisyyteen.

 

  1. Tietysti tiedämme sen, että miltei yksin jääminen on lohduton prosessi, kuten Kiovan kaduilla ymmärretään. Onneksi meillä on aikaa, malttia ja kykyä ohjata valtiolaivaa. Onneksi Ukrainan kansa taistelee uuvutussotaansa. Se ostaa meille aikaa.

 

  1. Meidän on syytä aloittaa viivyttelemättä valmistelut oman yhteiskuntamme mobilisoimiseksi. Puolustuskykyämme on kasvatettu ja siihen nyt satsataan. Läntisiä sidoksia on määrätietoisesti sementoitava.

 

  1. Ensimmäinen opetus Ukrainasta on sotilaallisen huoltovarmuuden tärkeys taistelussa rauhan puolesta, imperialismia vastaan. Voiman on kohdattava vastavoima. Diplomatia on loppujen lopuksi tämän asioiden tilan toteamista paperilla, ei mitään muuta.

 

  1. On hyvä tehdä selväksi Suomen/Ruotsin rooli osana länttä. Vasta-askel länneltä on takuu siitä, että sodan syttyessä Suomi ja Ruotsi ovat koskematonta aluetta, tarjoten sotilaallista huoltovarmuutta. Ilman meitä Pohjola-Baltia alue ei ole puolustettavissa. Vaihtokaupan avaimet.

 

  1. Missä vaiheessa Venäjä hukkasi oman tulevaisuuden näkymänsä modernina resurssirikkaana maana. Nyt se pommittaa tuota visiotaan Ukrainassa, johon se on ulkoistanut kadotetun näkymänsä. Suren venäläisten puolesta. Venäjän kansaa turha syyllistää. Pelaisimme Venäjän pussiin.

 

  1. Suomalaisia kannattaa valmistaa lisääntyvään ponnistukseen, jolla jo nyt arjessa kasvava henkinen ja taloudellinen hinta. Viesti selvä. Strateginen päättäväisyys. Ahdingosta selvitään yhtenäisyydellä. Pitämällä Suomi vapaana, vankkana ja vahvana, osana demokraattista länttä.

 

  1. Rauhallisella asenteella selvitään rosoisten tosiasioiden edessä. Vakaus ei siis ole ainoastaan hyve, vaan tärkeä piirre suomalaisessa geostrategiassa. Se on kykyä kertoa omasta asenteesta ja halusta vakauttaa rauhattomia liikahduksia, kyvystä ottaa ratkaisevia askeleita.

 

  1. Edessä on myös suuri evakkoaalto Ukrainasta. Siihen kannattaa kaikissa työpaikoilla ja yhteiskunnassa varautua. Heidän auttamisessa on kunniavelan maksua.

 

  1. Suomalaiset voivat vaikuttaa suoraan myös Venäjään.Sodan vastaiset rauhalliset mielenosoitukset mielekästä viestimistä,kuten muukin kansalaisyhteiskunnan ja yhteisöjen toiminta. On hyvä kertoa suoraan, mitä ajattelemme. Miten Venäjä menettää naapurin, jolla oli ymmärrystä.