Viron sotilastiedustelu: Venäjän hyökkäys ei edisty

Artikkelit
Kari Kuusela

Viron asevoimien tiedusteluosasto (Kaitseväe Luurekeskus) julkaisi tänään sunnuntaina puoli viideltä arvion, jonka mukaan Venäjän maahyökkäys ei ole edistynyt, vaan joukkoja ryhmitetään uudelleen. Kalustotappiot ovat jatkuneet ja ne kohdistuvat nyt enenevässä määrin myös ilmavoimiin, niin helikoptereihin kuin pommitus- ja rynnäkkökoneisiinkin.


Sodan osapuolten välillä sovitut siviilien evakuoimiset käytävien kautta eivät ole toimineet, mutta Venäjän ja Ukrainan edustajat tapaavat taas maanantaina 7. maaliskuuta.


Venäjä on kotimaassaan tehostanut niin tiedotusvälineiden kuin sosiaalisen median sensuuria, kun tiedot Ukrainassa kärsityistä tappioista ovat alkaneet levitä. Protestimielialalle rakennellaan voimakkaita vastatoimia.


Viroa kiinnostavien, sen läheisyyteen rauhallisissa oloissa sijoitettujen Venäjän asevoimien joukkojen tappiot ovat jatkuneet. Erikseen arviossa on mainittu Pihkovan 76. Kaartin maahanlaskudivisioona, jossa tappiota on tullut myös yksikönpäälliköiden tasolla.


Kiovassa ja Harkovassa on Venäjän epäsuoran tulen ja ilmavoimien vaikuttaminen jatkunut, mutta Ukrainan joukkojen vastarinnan vuoksi maahyökkäys ei ole edennyt. Mariupol on edelleen Venäjän joukkojen saartama. Hersonissa siviiliväestö on osoittanut mieltään venäläistä miehittäjää vastaan.


Sunnuntainen tiedusteluarvio sisältää uutta informaatiota vain vähän (toim. huom.).