Naapurikylien pojat

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Saadun tiedon mukaan rajanaapurikylien pojat ovat lähteneet Ukrainan sotaan. Tiedot ovat sirpaleisia, eikä yksityiskohtia ole voitu vahvistaa, mutta yleiskuva rajanaapurijoukko-osastojen osallistumisesta lienee oikea tai oikean suuntainen.

 

Menetetyn Petsamon alueella majailevat 200. moottoroitu jalkaväkiprikaati ja 61. merijalkaväkiprikaati ovat lähettäneet joukkojaan ”erikoisoperaatioon rauhanturvatehtäviin” Ukrainaan. Mediassa ajoittain vilahtelevat sotavankien ilmoittamat yksikön tunnusnumerot: ”Kakssatanen” on 08275  ja ”kuusykkönen” on 38643.

2S3 Akatsiya 152 mm:n telahaupitsi

Parkkinassa, nykyisin Pechenga, kotiaan pitävät 200. moottoroidun jalkaväkiprikaatin joukkoja siirrettiin videomateriaalin perusteella junakuljetuksin Ukrainan sotaa varten. Prikaatin osat ovat olleet taistelussa Harkovan alueella. Erään tiedon mukaan prikaati olisi muodostanut kaksi pataljoonan taisteluosastoa ja kärsinyt tappioita taisteluissa.

 

Yksitäisenä sirpaletietona mainitaan 200. prikaatille kuuluvan 2S3 ”Akatsiya” -telahaupitsin tuhoutuminen panssarintorjuntaohjuksen osumasta. Kyseessä on vanhempaa sukupolvea edustava 152 mm:n tykistöase, joka tuli käyttöön jo 1970-luvulla. Prikaatin tykistöaseistuksena pitäisi kuitenkin olla 2S19 ”Msta”, samoin 152 mm:n telahaupitsi, joten tietoihin on suhtauduttava varauksella. Toisaalta, 2S3 ”Akatsiya” kuuluu 138. erillisen kaartin moottoroidun jalkaväkiprikaatin tykistökalustoon. ”Satakolmekasista” ihan kohta lisää.

61. merijalkaväkiprikaatin tunnus

Samoin Petsamosta, Sputnikiin sijoitettu 61. Merijalkaväkiprikaatin joukkoja on lähetetty sotaan. Jo joulun tienoilla kolme maihinnousualusta purjehti Kuolan laivastotukikohdista Mustan meren suuntaan. Näistä aluksista ainakin yksi oli se, joka herätti huomiota pistäytyessään matkallaan Itämerelle tammikuussa. Nämä ”Project 11711” –luokan alukset voivat ottaa mukaansa merijalkaväkipataljoonan. Panssarikalustoa voidaan laivata joko 13 taistelupanssarivaunua tai 36 rynnäkkö- tai miehistönkuljetusvaunua.

 

Karjalan Kannaksella, Uudenkirkon Kaukjärvellä (Kamenka) valmiutta ylläpitävä 138. erillinen kaartin moottoroidun jalkaväkiprikaatin (02511) joukkoja on siirretty junakuljetuksin. Kuormana on ollut videotallenteen mukaan T-72B3 modernisoituja ”seiskakakkos”-taistelupanssarivaunuja ja MTLB-miehistönkuljetusvaunuja. Yksittäisen arvion mukaan kaksi pataljoonaa olisi siirretty Ukrainan suuntaan. Voisi olettaa, että kyseessä on kaksi pataljoonan taisteluosastoa, joka tarkoittaa, että pataljooniin on liitetty niiden tehtävän edellyttämiä aselajijoukkoja, esimerkiksi tykistö-, pioneeri- tai ilmatorjuntayksiköitä.

138. kaartin moottoroidun jalkaväkiprikaatin taistelupanssarivaunu harjoituksissa, ilmeisesti Karjalan Kannaksella, lähiharjoitusalueellaan.

138:n komentaja on eversti Vasili Ivanovitš Koltšin. Hänen osallistumisestaan sotaan ei ole tietoa, mutta eiköhän joukon johtaja ole joukkonsa mukana. Prikaatin kotivaruskunnasta on reilu 50 km:ä Suomen rajalle

 

Ukrainalaiset ovat ottaneet sotavangeiksi 138:n kaartilaisia ainakin 26. helmikuuta ja samoin on raportoitu vangituista 200:n taitelijoista tarkentamattomana ajankohtana.

 

 

Otsikkokuva: IAPonomarenko