Viron sotilastiedustelu: Venäjä ei enää piittaa siviiliuhreista

Artikkelit
Kari Kuusela

Viron asevoimien tiedusteluosasto (Kaitseväe Luurekeskus) julkaisi eilen tiedusteluarvion, jonka mukaan Venäjän asevoimat on Ukrainassa siirtynyt aikaisemmasta vain sotilaskohteisiin keskittymisestä uuteen vaiheeseen, jossa siviiliuhreista ei välitetä, vaan infrastruktuurin tuhoamisella pyritään painostamaan koko yhteiskuntaa. Erityisesti Kiova, Harkova, Mariupol ja Tsernihiv ovat epäsuoran tulen ja ilmahyökkäysten kohteena.


Venäjän asevoimat on kärsinyt suuria tappioita, erityisesti korkean valmiusasteen joukot kuten Pihkovasta tulleet 76. Kaartin maahanlaskudivisioona Kiovan suunnalla ja 2. Spetsnaz-prikaati Harkovassa sekä maahanlaskujoukot yleensä. Venäjän näyttää tuovan sotaan uusia joukkoja, jopa Kaukoidästä saakka.


Venäjän joukkojen liikkeitä ja huoltoa haittaavat suuresti huonot tieolot ja nyt alkanut kevään liejukausi, ”rasputitsa”.

Mariupol on piiritetty kokonaan ja kaupungin siviiliväestö kärsii monenlaista puutetta. Toisaalta lännempänä olevaan Odessaan ei ole tullut odotettua maahanlaskuhyökkäystä.