Varaudu, harjoittele Suomi!

ArtikkelitLukijan mielipide
Suomen Sotilas

Kun ammattinyrkkeilijä saa tiedon tulevasta ottelustaan, ryhtyy hän heti siihen valmistautumaan. Olettamana toki on, että nyrkkeilijä on koko ajan eräänlaisessa ottelukunnossa. Jos ottelija ei kuitenkaan aloita heti otteluun valmistautumista päivämäärän varmistuttua, ei hän todennäköisesti siinä pärjää. 

 

Päättäväisesti aloitettu harjoitusleiri valmistaa ottelijan kohtaamaan haastavan matsin ja siihen liittyvät tunnetilat paremmassa iskukunnossa, ja ennen kaikkea psyykkisesti vahvana. Onhan ammattinyrkkeilyottelu äärimmäisen rasituksen muoto ja valmistautumiseen kuuluu myös erilaisten pelkotilojen läpikäyntiä. 

 

Olennaista esimerkiksi valmistavissa otteluharjoituksissa on erittäin kovaan rasitukseen valmistautumisen lisäksi ottelijan turvallisuudentunteen ja itsevarmuuden kasvu. Kun harjoittelee hyvin, on vankemmalla pohjalla vastaanottamaan kovia iskuja ja ja vaikeita hetkiä. Lisäksi osana valmistautumista läpikäyty strategia, taktiikat ja suunnitelma varavaihtoehtoineen ovat tuoreessa mielessä ottelussa menestymiseksi.

 

Nyrkkeilijän valmistautumista otteluun voi verrata yhteiskunnan varautumiseen kovaa kriisitilannetta varten. Samat fyysiset, psyykkiset ja henkiset lainalaisuudet pätevät. 

 

Siksi esitämmekin, että koko yhteiskuntamme julkishallinnosta yrityksiin ja kansalaisyhteiskuntaan tulisi ryhtyä heti tehokkaasti harjoittelemaan ja valmistautumaan mahdollisia vakavia kriisitilanteita varten – ikävä kyllä – sotaskenaario mukaan lukien. 

 

Havaintojemme mukaan kansan enemmistö olisi siihen nyt valmis ja vastaanottavainen. Olisikin toimittava nyt. Kriisit kun tuppaavat tulemaan aina ”yllättäen” ja valmistautuminen käynnistyy usein turhan myöhään. 

 

Harjoituksia pitäisi puolustushallinnon lisäksi käynnistää esimerkiksi väestönsuojelun, evakuoinnin ja ruokaturvan sektoreilla kansalaisia osallistaen. Kansalaisille voitaisiin järjestää vaikkapa tutustumismahdollisuuksia väestönsuojelutiloihin, laajoja evakuointiharjoituksia sekä lisätä viestintää sähkökatkoksia varten joka kodin 72 tunnin kotivaran osalta. 

 

Varautumisessa on kriisitoimintamallien opettelemisen lisäksi se hyvä puoli, että se vähentää ihmisen jännitteitä ja pelkoja sekä ohjaa ylimääräistä energiaa ja vaihtelevia tunnetiloja terveelliseen toimintaan. Turvallisuudentunne ja psyykkinen sietokyky vahvistuu tilanteita varten, joita emme koskaan toivoisi kohtaavamme. 

 

Valtava määrä ihmisiä on osoittanut viime aikoina poikkeuksellista kiinnostusta ja osallisuutta erilaisiin harjoituksiin ja toimintoihin Naisten Valmiusliiton toiminnan mukaan liittymisestä ukrainalaisten avustamiseen ja mielenosoituksiin. Energiaa ja halukkuutta varautumiseen ja harjoitteluun pitäisikin nyt yhteiskunnan aktivoida ja ottaa laajalti hyötykäyttöön.

 

Me osaltamme Helsingin Ringside Gymissä valmistaudumme normaalien harjoitusten lisäksi siten, että teemme lauantaina 26.3. klo 12 alkaen 15 kilometrin kävelymarssin. Tilaisuuteen on jokainen tervetullut. Huolto (esim. juoma, varusteet, rakkolaastarit) kunkin omalla vastuulla ja lähtö klo 12 osoitteesta: Höyläämötie 11 B, 00380 Helsinki.   

 

 

Pekka Mäki, valmentaja


Sakari Lauriala, VTM

 

 

Kuva: Kuivamuonaa kotivarana hyllyssä.