Tilanne 6.3. illalla

Artikkelit
Pekka Toveri

Tässä katsauksessa esitettävät tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin, joiden paikkaansa pitävyyttä pyritään tarkistamaan käyttämällä useita eri lähteitä. Tiedot ovat tämän takia arvioita ja virheitäkin voi löytyä. Taistelutilanteen eläessä myös karttakuva on vain suuntaa antava. Paikannimissä käytetään jatkossa tässä kartassa käytettäviä suomenkielisiä nimiä.

Yleistilanne

Etenkin pohjoisessa esiintyneistä ilmeisistä huoltovaikeuksista huolimatta venäläiset joukot ovat jatkaneet yrityksiä tunkeutua Kiovan esikaupunkeihin sekä luoteesta, koillisesta että idästä. Ukrainalaiset ovat toistaiseksi kyenneet torjumaan hyökkäykset. Harkovan suunnalla venäläiset eivät ole kyenneet tunkeutumaan kaupunkiin, mutta ovat kyenneet kiertämään sen idästä ja saamassa ilmeisesti läpimurtoa myös Harkovan länsipuolella.

Idässä ja etelässä venäläiset ovat saavuttaneen enemmän menestystä. Donbassissa venäläiset ovat kyenneet etenemään länteen kohti Donetsin ja Luhantskin hallinnollisia rajoja. Alueen eteläosissa, Mariupolin suunnassa, venäläiset pyrkivät edelleen saamaan maayhteyden Krimille valtaamalla Mariupolin. Krimin pohjoispuolella venäläisten hyökkäys Mukolajiviin torjuttiin, mutta venäläiset ovat kyenneet jatkamaan etenemistä pohjoiseen kohti Voznesenskia ja Zaporizzjaa.

Venäjän ilmavoimat on etenkin Valko-Venäjälle tukeutuen iskenyt entistä enemmän Kiovan ja Harkovan kaupunkeihin samalla kun kaupunkeja tulitetaan yhä enemmän myös tykistöllä.

The Philadelphia InquirerVenäjä on siirtämässä lisää joukkoja alueelle Kauko-Idästä asti. Eräiden tietojen mukaan Venäjä on myös siirtänyt ainakin 3000 reserviläistä lähelle Ukrainan rajaa, mikä viittaa siihen, että reservistä perustetaan joukkoja Ukrainan operaation tueksi. Samat lähteet sanovat, että reserviläisten moraali on heikko. Sosiaalisessa mediassa on myös näkynyt videoita venäläisistä sotilaskuljetuksista, joissa on ollut mukana siviiliajoneuvoja. Tämä viittaisi siihen, että reservistä perustettaville joukoille ei riitä sotilasajoneuvoja vaan kalustoa otetaan siviilistä.

Taistelu pääsuunnissa

Kiovan luoteispuolella venäläiset eivät ole vieläkään kyenneet selvittämään suurta ajoneuvoruuhkaa ja saamaan huoltoa toimimaan kunnolla. Tästä huolimatta on jatkettu rajoitettuja yrityksiä tunkeutua Kiovan luoteispuoleisiin esikaupunkeihin sekä saamaan yhteys valtatie E40:n eteläpuolelle tunkeutuneisiin joukkoihin. Venäläiset maahanlaskujoukot ovat kärsineet varsin suuria tappioita Hostomelin lentokentän alueella. Ukrainalaiset ovat käyttäneet venäläisten vähentynyttä hyökkäystempoa hyväkseen huoltaakseen joukkojaan.

Kiovan koillispuolella Venäjän 2. ja 41.Armeijoiden joukot saartavat edelleen Tsernihivin kaupunkia samalla kun joukkoja siirretään kohti Kiovaa. Venäjän erikoisjoukkojen ryhmät ovat jatkaneet operointia Kiovan alueella. 

Nizyn-Romnyn suunnalla Venäjän 6.Armeijan ja 1.Panssariarmeijan hyökkäävät kohti Nizynia. Ukrainalaiset joukot Nizynissa ovat jääneet saarroksiin, mutta niitä vastaan ei ole juurikaan toimittu. Venäläiset ovat päässeet tunkeutumaan Kiovan itäisten esikaupunkien tuntumaan, mutta yritykset tunkeutua kaupunkiin on torjuttu jolloin venäläiset vetäytyivät noin 25 kilometrin päähän kaupungista. 

Harkovan suunnassa hyökkäävät 1.Panssariarmeijan osat sekä 20.Armeijan ja 14.Armeijakunnan joukot ryhmittyvät uudelleen kärsittyään tappioita Harkovan valtausyrityksissä. Eräiden tietojen mukaan Harkovan länsipuolella oleva Okhtyrkan kaupunki olisi saarrettu. Harkovan itäpuolelle venäläiset ovat saaneet menestystä ja edenneet Iziumin suuntaan, jonka takia Lysytsanskin luoteispuolella olevan ukrainalaiset joukot ovat jäämässä saarroksiin.

VoxDonbassissa kapinallisten kaksi armeijakuntaa, joita tuetaan 8.Armeijan seitsemällä pataljoonan taisteluosastolla, ovat kyenneet työntämään ukrainalaisa länteen päin. Asovan meren rannalla Mariuopol on saarrettu ja venäläisten raskaan tulen alla. Ukrainalaiset pitävät toistaiseksi kaupunkia hallussaan. Ukrainalaisten pohjoisesta tekemä vastahyökkäys ei ilmeisesti saavuttanut menestystä.

Krimiltä hyökänneen 58.Armeijan joukot ovat pyrkineet edelleen Mykolayvin valtaamiseen. 7.Ilmarynnäkködivisioonan kolme taisteluosastoa hyökkäsi kaupunkiin mutta ne torjuttiin. Samankokoinen osasto ohitti kaupungin ja jatkoi hyökkäystä Voznezenskin suuntaan.

Dnieprin etelärannalla oleva Enerhodarin ydinvoimala on jäänyt venäläisten käsiin. Noin 80 kilometriä Enerhodarin itäpuolella venäläiset valtasivat Tokmakin ja jatkavat hyökkäystä pohjoiseen kohti Zaporizzjaa. 

Venäjän laivaston neljän maihinnousualuksen ja kolmen korvetin osasto operoi Odessan edustalla sitoen Ukrainan joukkoja ja valmistellen mahdollista maihinnousua. 

Venäjän operaation jatko 2-3 vrk

Venäjä jatkanee hyökkäystä Kiovan luoteispuolelta kaupungin saartamiseksi ja valtaamiseksi samalla kun selustan huoltovaikeuksia yritetään selvittää. Venäläiset pyrkivät todennäköisesti levittämään sillanpäätään lännemmäksi suojatakseen sivustaansa paremmin, samalla kun hyökätään etelään valtatie E40:n katkaisemiseksi ja yhteyden saamiseksi valtatien eteläpuolella oleviin joukkoihin. Ukrainalaiset todennäköisesti pyrkivät hidastamaan venäläisiä omilla vastahyökkäyksillään.

 

Dnieprin itäpuolella venäläisillä ei liene riittävästi joukkoja tunkeutua Kiovaan ennen kuin lisävoimaa saadaan alueelle parin päivän sisällä. Lisäjoukkoja odotellessa pyritään sitomaan Kiovan puolustajia idästä samalla kun pyritään lyömään ainakin selustaan Nizyn alueelle jääneet ukrainalaiset joukot huoltoyhteyksien turvaamiseksi. 

Kaupungin saartamisen jälkeen yritettäneen murtautua kaupungin keskustaan erikois- ja maahanlaskujoukkojen vetämillä hyökkäyksillä. Jos tässä epäonnistutaan, siirrytään kaupungin valtaamiseen kortteli korttelilta raskaan tulenkäytön turvin. 

Harkovan suunnassa heti kun joukot on saatu järjestettyä uudelleen, venäläiset jatkanevat Harkovan puolustuksen kuluttamista raskaalla tulenkäytöllä samalla kun pyritään ohittamaan Harkova idästä ja lännestä. Lännessä pyrittäneen etenemään kohti Kanivin patoa Tsherkassin alueella.  Donbassissa venäläiset pyrkinevät saartamaan Lysytsanskin luoteispuolella olevat ukrainalaiset joukot ja jatkamaan hyökkäystä kohti Dniproa ja Zaporizhzhia. Samaan aikaan venäläiset saartavat Mariupolia ja kuluttavat puolustajia raskaalla tulenkäytöllä, tavoitteena kaupungin valtaus lähipäivinä.

Krimin pohjoispuolella venäläiset jatkavat saarrettujen asutuskeskusten puhdistamista. Uusi hyökkäys Mykilaivin valtaamiseksi on odotettavissa lähipäivinä, jotta saadaan sillanpääasema Odessaan suunnatulle hyökkäykselle. 58.Armeija pyrkinee yhdessä 8.Armeijan kanssa valtaamaan Mariupolin ja luomaan maayhteyden Krimille. Samalla pidetään painetta hyökkämällä Zaporizzjan suuntaan. Lähivuorokausina venäläisillä ei kuitenkaan ole suurempia voimia irti uhata Donbassin puolustajia etelästä tehtävällä saarrostuksella. Hyökkäystä pohjoiseen jatkettaneen, kun Mariupoli ja Tokmak on saatu vallattua.


Operaatioiden jatko 3 vrk-

Venäjän painopiste säilynee Kiovan eristämisessä ja valtaamisessa sekä lännestä että idästä.  Jos Valko-Venäjä ei osallistu hyökkäykseen, Ukrainan asevoimat voi syöttää uusia reservistä perustettuja joukkoja Kiovan suuntaan vaikeuttaen kaupungin eristämistä lännestä. Kaupungin itäpuolella ratkaisevaa on se, pystyvätkö ukrainalaiset pitämään asemansa sitoen, hidastaen ja kuluttaen venäläisiä joukkoja. Jos tähän pystytään, venäläisiltä menee pitkään ennen kuin ovat kykeneviä hyökkäämään Kiovaan idästä.
Venäjän painopiste säilynee Kiovan eristämisessä ja valtaamisessa sekä lännestä että idästä.  Jos Valko-Venäjä ei osallistu hyökkäykseen, Ukrainan asevoimat voi syöttää uusia reservistä perustettuja joukkoja Kiovan suuntaan vaikeuttaen kaupungin eristämistä lännestä. Kaupungin itäpuolella ratkaisevaa on se, pystyvätkö ukrainalaiset pitämään asemansa sitoen, hidastaen ja kuluttaen venäläisiä joukkoja. Jos tähän pystytään, venäläisiltä menee pitkään ennen kuin ovat kykeneviä hyökkäämään Kiovaan idästä.


Harkovan-Donbassin alueella Venäjä saanee maayhteyden Krimille Mariupolin valtaamisen jälkeen. Yhdessä Tokmakin valtaamisen kanssa Venäjällä on edellytykset aloittaa uusi hyökkäys pohjoiseen Zaporizzjan ja Dnipron suuntaan. Viimeistään tässä vaiheessa Ukrainan on vedettävä tulitaukolinjalla taistelevat joukot länteen. 

Lounais-Ukrainassa venäläiset pyrkinevät Odessan valtaamiseen ja Ukrainan eristämiseen meriyhteyksistä. Ukraina on tiettävästi torjunut Venäjän erikoisjoukkojen yrityksiä tunkeutua Odessan alueelle. Lisäksi ukrainalaiset ovat miinoittaneet mahdollisia maihinnousualueita samalla kun kaupungin alueella tehdään linnoitustöitä. Nämä vaikeuttavat Venäjän merijalkaväen mahdollisuuksia toteuttaa maihinnousu Odessan alueelle, jolloin painopiste tullee olemaan maahyökkäyksessä Mykolayivin suunasta heti kun selusta on saatu riittävästi suojattua. Hyökkäys Voznesenskin suuntaan lienee lähinnä sitomista ja sivustan suojausta, venäläisillä ei liene joukkoja irti suurempaan operaatioon pohjoisen suuntaan.