Venäläiset pidättävät Hersonissa siviilejä

Artikkelit
Kari Kuusela

Viron sotilastiedustelun tämän päiväisen raportin mukaan venäläiset ovat ilmoittaneet aloittavansa ”ukrainalaismielisten” pidätykset valtaamassaan Hersonissa.

Viron asevoimien tiedusteluosasto (Kaitseväe Luurekeskus) julkaisin tänään perjantaina puolilta päivin tilannearvionsa, jonka mukaan pohjoisella rintamalla eli Kiovan, Tshernihivin ja Harkovan suunnassa venäläiset eivät ole juurikaan edenneet, mutta Harkova on tulituksen kohteena edelleen. Venäläisten toiminnan painopiste on edellisissä pohjoisen kaupungeissa ja Mariupolissa. Tulitus raketein ja ohjuksin kohdistuu osin siviilikohteisiin, joilla ei ole mitään sotilaallista merkitystä, kuten kouluihin ja kerrostaloihin.

Venäläisten huolto-ongelmat näyttävät jatkuvan ja pohjoisessa näyttää olevan meneillään joukkojen uudestaan ryhmittäminen.

Žaporižžjan ydinvoimalaitoksen haltuunoton Viron tiedustelu ymmärtää niin, että ajatus voi olla sulkea suuri osa Ukrainaa sähkönsaannista ja näin painostaa valtiota. Venäläiset ovat haitanneet ukrainalaisten palomiesten työtä laitoksen alueella.

Hersonissa venäläiset ovat levittäneet tietoa, että ukrainalaismieliset pidätetään. Jonkinlainen mielipiteenmuokkaus on myös alkanut ja sitä tekevät Krimiltä tulleet venäläisten apulaiset.

Julkisuudessa jo ollut tieto Venäjän 41. armeijan kakkosmiehen kaatumisesta on myös virolaisten arviossa mukana, mutta sitä ei kommentoida sen kummemmin. Viron tiedustelulla on lähteitä sille, että venäläiset käyttäisivät sairasautojaan tykistön ampumatarvikehuollossa.

Ukrainalaiset muodostavat ja kouluttavat nyt uusia joukkoja. Asevoimat ovat julkaisseet venäläisiä dokumentteja, jotka ne ovat saaneet sotasaaliina. Merkittävimmät näistä ovat 18. tammikuuta tänä vuonna päivätty suunnitelma Mariupolin valtaamiseksi sekä 21. helmikuuta päivätty laajempi ohje sodankäynnistä ulkomailla.