Taisteluhuuto!

Artikkelit
Jaakko Puuperä

Ukrainalla on kasvot. Se ei ole vain rajat, joet ja mustaa multaa. Ukraina on kansa. Ukrainalaisia ihmisiä. He ovat kansa rajalla. Vapaan lännen ja totalitaristisen idän rajalla. Veitsenterällä, etulinjassa.

Ukraina pyytää apua länneltä. Se ei ole hätähuuto. Se on taisteluhuuto. Se on sellaisen avunpyyntö, joka ei aio jäädä yksin ulkoisen avun varaan vaan on valmis taistelemaan, mutta ei voi selviytyä siitä yksin. Se on muistutus ja varoitus meille siitä, mitä käy jos emme auta.

Avustajamme erikoisasiantuntija, DI Jouko Ahvenainen kuuluu muun muassa Horasis -nimiseen kansainväliseen Think tankiin. Horasisilla oli juuri virtuaalinen erikoiskokous useamman Ukrainan parlamentin jäsenen, yritysjohtajan ja maan ulkoasiainhallinnon edustajan kanssa. 


Heidän viestinsä oli seuraava:


– Lisää apua tarvitaan, niin humanitaarista kuin sotilaallista.

– Nyt lännen on aika lopettaa kaikki liiketoiminta Venäjällä.

– Lentokieltoalue tarvitaan, ainakin alueille, jossa ihmisiä evakoidaan ja punainen risti voi toimia (humanitarian green corridors). Jos lentokieltoaluetta ei voi saada, sitten tarvitaan lisää aseita ja hävittäjiä ilmatilan puolustukseen.

– Ydinvoimalat ovat todella riski sotatoimialueella ja venäläisten käsissä.

– Ukraina haluaa EU:n jäseneksi, on valmis siihen ja asia pitäisi käsitellä pikaisesti.

– Ukraina tulee voittamaan tämän sodan, olkaa valmiita sitten toimimaan itsenäisen Ukrainan kanssa.