Miehittäjiä ja palkkasotilaita

Artikkelit
Jukka Janhunen

Ukrainan ankara vastarinta ja Venäjän asevoimien epäonnistuminen operaatioissaan, ilmeisesti erityisesti johtamisessa, huollossa ja koulutuksessa, on hidastanut venäläisten joukkojen etenemistä merkittävästi. Lukuisia asutusalueita on jäänyt Venäjän haltuun siviiliväestöineen. Ihmiset eivät ole päässeet tai halunneet paeta. Se aiheuttaa ongelman venäläisille. Miten ylläpitää järjestystä ja kuria vallatuissa asutuskeskuksissa ja myös taata, etteivät ukrainalaiset pääse rauhassa organisoimaan vastarintaa hyökkäysjoukkojen jatkaessa eteenpäin. Tähän on oma organisaationsa. Järjestyksen ylläpitämiseen miehitetyllä alueella lähetetään Venäjän kansalliskaartin (Rosgvardia) joukkoja.

Venäjän kansalliskaarti perustettiin vuonna 2016 ja sen vahvuudeksi arvioidaan noin 350 000–400 000. Se on itsenäinen kokonaisuus, eikä täten ole osa Venäjän armeijaa. Kansalliskaartin toimenkuvaan kuuluu mm. poliisioperaatiot, ei-sotilaallisten uhkien torjunta, osallistuminen rajavalvontaa, tärkeiden kohteiden turvallisuus, ym. … Se sulkee sisäänsä mm. seuraavia joukkoja: sisäministeriön sisäiset joukot (VV MVD), SOBR, OMON.

SOBR-erikoisyksiköt ja OMON-mellakkapoliisit ovat nopeasti kriisialueille lähetettävissä olevia erikoiskoulutettuja sotilaita väestön hallintaan. Kansalliskaartia ei tule ymmärtää amerikkalaistyyliseksi kodinturvajoukoksi koska mikään vapaaehtoismuodostelma se ei ole. Kansalliskaarti on kasarmipoliisivoima, santarmilaitos, eräänlainen sotapoliisiorganisaatio ja sen vastine länsimaissa olisi lähinnä Ranskan santarmilaitos Gendarmerie, Italian Karabinieri tai Espanjan Guardia Civil.

Miehitysjoukot

Tshernobulin Ydinvoimala on Venäjän kansalliskaartin hallussa. Venäjä väittää Ukrainan kansalliskaartin valvovan sitä yhteistoiminassa miehittäjän kanssa. Tietoihin tulee suhtautua suurella varauksella. Joukkojen tehtävänä on Venäjän mukaan estää terroristien ja nationalistien tekemä ydinvoimalaisku – provokaatio. Lausunto on jo itsessään yhtä aikaa hälyttävä, järkyttävä ja kiinnostava. Ydinvoimalaonnettomuus-pelikortin käyttö on erittäin vaarallista toimintaa. Se voi kertoa myös venäläisten joutuneen ahdinkoon. Kaikki likaiset keinot otetaan käyttöön kun sota ei etene ja Venäjä maalaa itseään Putinin johdolla umpikujaan.

Venäläisten mukaan ydinvoimalassa otetulta videolta poimitussa kuvassa vasemmanpuoleisella sotilaalla on päässä NPP Klassin valmistama ZSh-1-2MR -alumiinihybridi rynnäkkökypärä ilman visiiriä. Viittaisi venäläiseen kansalliskaartin sotilaaseen. Venäjällä halvemmat alumiinikypärät on tarkoitettu poliisiorganisaatiolle (kansalliskaarti) ja titaanit varsinaisille erikoiskoulutetuille taisteluyksiköille. Tätä alumiinihybridikypärää ovat käyttäneet myös FSB:n ”raskaat” -nimellä tunnetut rynnäkköyksiköt. Kuvassa väiytetään venäläisten valvovan voimalaa veljellisesti ukrainalaisten kanssa. Onko oikeanpuoleisessa henkilössä muuta ukrainalaista kuin lippu takinhihassa on hyvä kysymys.  (Lähde: YouTube / South China Morning Post, Video on julkaistu 28.2.2022) Kuvituksellamme autamme samalla lukijoita oppimaan tunnistamaan eri joukkoja Ukrainan sodan kuvamateriaalista. Tässä kuvakaappaus lähteen mukaan ydinvoimalaa
vartioivasta venäläisestä sotilaasta. Maastopuvun kuosina on Digiflora EMR. Kypärän muodon perusteella sotilaalla on päässä 6B7-1M- tai 6B28-polymeerikuitukomposiittikypärä. Eli viittaisi maahanlaskujoukkoihin. Kuvassa on syytä kiinnittää huomiota kahteen asiaan. Ensinnäkin sotilas pitää kypärää päässä juuri oikealla tavalla, kypärän suojatessa hyvin otsaa. Lisäksi kuvassa näkee, miten kypärän suunnittelussa on huomioitu päävammoja aiheuttava lyöttymäongelma. Kypärän ballistinen kuori on kaukana päästä. Komposiittikypärää ei saa ikinä ”liimata” päähän kiinni. (Lähde: YouTube / South China Morning Post, Video on julkaistu 28.2.2022)

Ukrainassa on tehty lukuisia havaintoja Venäjän kansalliskaartin liikkeistä. Esimerkiksi Henitseskin kaupungissa Asovanmeren rannalla on nähty Rosgvardian vankien kuljetusajoneuvoja. Ukrainasta tulee jatkuvalla tahdilla uutismateriaalia ja ne tarjoavat mahdollisuuksia joukkojen tunnistamiseen.

TšetšeenitaistelijatUkrainassa on sotimassa venäläisten riveissä Caucasian Knot -lähteen mukaan 1 200 Kadyrovin tšetšeenitaistelijaa. Alueella operoivat yksiköt ovat saman lähteen mukaan: 141. moottoroitu erikoisrykmentti ”Sever” (pohjoinen), pataljoona ”Yug” (etelä) ja OMON-yksikkö ”Akhmat-Grozny”. Joukot ovat kärsineet tappioita, mm. Hostomelin lentokentän taisteluissa. Tappioiden suuruus riippuu tietenkin siitä, keneltä kysytään.

Tšetšeenien virallinen selitys omien joukkojensa osallistumiseen Ukrainan sotaan on täyttää Putinin käsky ja suojella Ukrainan kansaa. Toiseksi tehtäväksi taistelijoille on mainittu selvitellä henkilökohtaisia uskonnollisia riitoja. Tämä tarkoittaa sitä, että tšetšeeni taistelijoita on sekä Venäjän että Ukrainan riveissä ja heillä on ilmeisesti riitoja selvitettävänä.

Kuvakaappaus Tsetseenitaistelijoista Ukrainan sodassa. He liikkuvat moderneilla KamAZ:in Typhoon MRAP eli miina- ja väijytyssuojatuilla ajoneuvoilla. Taistelijoiden mieliala on todella korkealla. Varusteet ovat länsimaisen suuntauksen mukaiset: high-cut-komposiittikypärät ja plate-carrier-malliset liivit. Video on julkaistu 1.3.2022. (Lähde: YouTube / ”Urgent Ramzan Kadyrov published a video with Chechen fighters in Ukraine”) Tämän kirjoituksen alussa näkyvässä artikkelin kuvituskuvassa näkyy Tšetšeeniyksikkö katselmuksessa. Kuvan taistelijat ovat hieman raskaammassa suojavarustuksessa. Kypäränä on ZSh-1-2M -alumiinihybridi rynnäkkökypärä. Vaati hyvät niskat pidempiaikaiseen pitoon. Pysäytyskyvyn ja päävammojen minimoinnin kannalta ehdottomasti maailmassa kärkiluokkaa. Kyseinen kypärä on eniten käytetty rynnäkkökypärä Venäjällä. (Lähde: YouTube / OPK Ukraina)Internetissä löytyy useita videoita tšetšeenitaistelijoista. Joukot näyttävät olevan tunnelmissaan päästessään taisteluun. He ovat tunnettuja kovista otteista, tehden niistä erittäin vaarallisia. Siviilitkin voivat joutua kärsimään. Moni tšetšeenitaistelija on varmasti odottanut koko elämänsä, että saisi Ukrainan kaltaisen tilaisuuden katsoa kuka on kuka. Tämä kansa ei ole nähnyt historiassa mitään muuta, kuin sotaa ja väkivaltaa. Se vaikuttaa ihmiseen. Pahimmillaan tulemme näkemään venäläisten miehittämillä alueilla saman, minkä näimme Jugoslavian hajoamissodissa 30 vuotta sitten. Silloinkaan me lännessä emme menneet väliin…