Tilanne 3.3. illalla

Artikkelit
Pekka Toveri

Venäjän hyökkäysvalmistelut Kiovan luoteispuolella näyttävät olevan vielä kesken. Joukkojen huollon ja johtosuhteiden järjestelyt sekä tukevien joukkojen ryhmittäminen näyttää vielä kestävän. Ukrainan ilmavoimat ovat ilmeisesti kyenneet iskemään joukkojen keskityksiä vastaan osaltaan viivästyttäen valmisteluja. Venäläiset valmistautuvat ilmeisesti huolella uuteen koottuun iskuun Kiovan saartamiseksi ja operaatio alkanee lähipäivinä.

Venäjän hyökkäykset Dnieprin itäpuolella ovat edenneet paremmin ja se on saavuttanut menestystä Kiovan itäpuolella, Harkovan itäpuolella, Donbassissa ja etelässä. 

Valko-Venäjä valmistautunee edelleen osallistumaan operaatioon Ukrainaa vastaan, mutta varmoja merkkejä valkovenäläisten suuntautumisesta rajan ylitse ei ole vielä saatu.

Taistelu pääsuunnissa

Kiovan luoteispuolella operaatio Kiovan saartamiseksi lännestä jatkuu vaikkakin hitaasti. Venäläisten hyökkäysvalmistelujen viivästyessä ukrainalaiset ovat vastahyökkäyksillään ilmeisesti kyenneet avaamaan valtatie E40:n ja eristämään valtatien eteläpuolelle edenneen venäläisjoukot. 

Kiovan koillispuolella ja Nizhyn-Romnyn suunnalla ukrainalaiset pitävät edelleen Chernihivin kaupunkia hallussaan. Venäläiset ovat jatkaneet hyökkäystä koillisen suunnasta kohti Kiovaa samalla kun hyökkäys on edennyt myös idästä Nizhyn ja Pryulukun suunnista jo Bobrovytsian tasalle, noin 40 kilometriä Kiovasta itään. Venäläiset ovat kyenneet ohittamaan ukrainalaisten pitämiä asutuskeskuksia ja vahvempia puolustusryhmityksiä ja etenemään länteen. 

Harkovan länsipuolella venäläiset eivät ole päässeet eteenpäin ja ukrainalaiset pitävät edelleen hallussaan saarrettuja Sumyn, Lebedin ja Okhtirkan kaupunkeja. Harkovan itäpuolella venäläiset ovat päässeet etenemään kaakkoon ja saaneet todennäköisesti yhteyden Luhanskin pohjoisosista hyökkääviin joukkoihinsa. Ukrainalaiset ovat ilmeisesti vetäytyneet hyökkäyksen alta välttääkseen saarrostuksiin joutumisen. Vielä ei ole tietoa onko Venäjän rajan tuntumaan jäänyt ukrainalaisia joukkoja saarroksiin.

Donbassissa 8.Armeijan tukemat kapinalliset ovat kyenneet ajamaan Ukrainan 95.Maahanlaskuprikaatin pois Horlivkasta, jonka prikaati valtasi eilen. Asovan meren rannalla Mariuopol on saarrettu ja venäläisten raskaan tulen alla. Ukrainalaiset pitävät toistaiseksi kaupunkia hallussaan.

Krimiltä hyökänneet 58.Armeijan joukot ovat vallanneet Hersonin. Venäläisiä joukkoja on suuntautunut Mylaivin ohitse kohti luodetta, Voznesenskin suuntaan. Ukrainalaisia osastoja taistelee edelleen Hersonin eteläpuolisissa kylissä. Dnieprin etelärannalla oleva Enerhodarin ydinvoimala on venäläisten saartama ja alueella käydään taisteluja. Noin 80 kilometriä Enerhodarin itäpuolella Tokmakissa venäläiset yrittävät saarrostaa kaupungin puolustajat avatakseen etenemisterin pohjoiseen kohti Zaporizhzhiaa.

Venäjän laivaston neljän maihinnousualuksen ja kolmen korvetin osasto operoi Odessan edustalla sitoen Ukrainan joukkoja ja valmistellen mahdollista maihinnousua. Venäjän operaation jatko 2-3 vrk

Venäjä hyökkäys Kiovan luoteispuolelta kaupungin saartamiseksi ja valtaamiseksi alkanee tämän viikon kuluessa. Samana aikaan jatketaan hyökkäystä Dnieprin itäpuolella pyrkien saartamaan kaupunki ja tunkeutumaan kaupungin itäisiin osiin. Jos tässä ei onnistuta, pyritään puolustajat ainakin sitomaan taisteluun. Kaupungin saartamisen jälkeen yritettäneen murtautua kaupungin keskustaan erikois- ja maahanlaskujoukkojen vetämillä hyökkäyksillä. Jos tässä epäonnistutaan, siirrytään kaupungin valtaamiseen kortteli korttelilta raskaan tulenkäytön turvin. 

Ukrainan länsiosissa olevien Ukrainan joukkojen sitomiseksi ja Ukrainan eristämiseksi on odotettu uutta hyökkäystä Valko-Venäjältä Puolan rajan suunnassa etelään. Jostain syystä hyökkäys on viivästynyt. Eräiden lähteiden mukaan Valko-Venäjän sotilaat olisivat kieltäytyneet hyökkäämästä Ukrainaan, mutta tätä ei ole vielä vahvistettu varmoista lähteistä. 

Harkovan puolustusta kulutetaan ja murretaan edelleen raskaalla tulenkäytöllä. Päähyökkäykset suunnattaneen kuitenkin kaupungin itäpuolitse kohti etelää, joka mahdollistaa sekä Donbassissa olevien Ukrainan joukkojen saartamisen, että Harkovan saartamisen. 

Krimin pohjoispuolella venäläiset jatkavat saarrettujen asutuskeskusten puhdistamista. Hyökkäys Mykilaivin valtaamiseksi on odotettavissa lähipäivinä. Tämä antaisi venäläisille sillanpääaseman, josta voidaan uhata Odessaa myöhemmin tällä viikolla samalla kun kaupunkia uhataan maihinnousulla. 58.Armeija pyrkinee yhdessä 8.Armeijan kanssa valtaamaan Mariupolin ja luomaan maayhteyden Krimille. Lähivuorokausina venäläisillä ei ilmeisesti ole voimia irti uhata Donbassin puolustajia etelästä tehtävällä saarrostuksella. Hyökkäystä pohjoiseen jatkettaneen, kun Mariupoli on saatu vallattua.Operaatioiden jatkoedellytykset

Venäläisten menestys Donbassin pohjoispuolella johtunee ukrainalaisten irtautumisesta saarrostuksen välttämiseksi. Irtautumista jouduttaneen jatkamaan ja irrottamaan myös tulitaukolinjan keski- ja eteläosissa olevat joukkonsa paineen kasvaessa myös etelässä, jos Mariupoli menetetään. Joukkojen hallittu irtautuminen on tärkeää Ukrainan asevoimien taistelukyvyn takaamiseksi. 

Venäläiset ovat edenneet etenkin Kiovan itäpuolella rohkeasti ohittaen puolustajien asemia. Tämä vaikeuttaa joukkojen huoltoa ja tekee ne alttiiksi vastahyökkäyksille, jos ukrainalaiset pystyvät pitämään ohitetut puolustusasemat ja kokoamaan joukkoja vastahyökkäyksiin. Kiovan länsipuolella valtatie E40:n eteläpuolelle saarrettu venäläisjoukko on osoitus nopean etenemisen riskeistä. Saarrettujen joukkojen pelastaminen ja yhteyksien suojaaminen sitoo joukkoja, ja taistelusta irti olevia joukkoja on ilmeisesti enää rajoitetusti, jolloin operaatiotempo saattaa hidastua. 

Donbassissa ja Krimin pohjoispuolella venäläiset saanevat lähipäivinä lisää alueita haltuunsa. Venäläisten edetessä heidän selustaansa jää yhä enemmän ukrainalaisia joukkoja. Venäjällä kuitenkaan tuskin riittävästi joukkoja alueiden tarkkaan hallintaan, jolloin vastarinnalla on mahdollisuuksia jatkaa taistelua venäläisten selustassa. 

Venäjän ilmavoimien vähäinen osallistuminen taisteluihin ja ilmatulituen puute maavoimille on herättänyt ihmetystä. Eräiden arvioiden mukaan venäläiset ovat operoineet vain 75:llä kiinteäsiipisellä koneella, vaikka heillä olisi käytettävissä jopa 500 konetta. Syynä saattaa olla yksinkertaisesti kyvyttömyys koordinoida maavoimien ja ilmavoimien toimintaa liikkuvissa operaatioissa ja/tai halu säästää kalustoa. Joka tapauksessa irti oleva ilmavoima mahdollistaa Venäjälle voimakkaan painopisteen luomisen tulenkäytössä halutulle alueelle ja operaatiotempon säilyttämisen. Lisäksi ilmavoimien aktiivisempi käyttö voi estää ukrainalaisten suurempien joukkojen taisteluliikkeet.

Ukrainan ilmoituksen mukaan Venäjän asevoimat ovat menettäneet 3.3. aamuun mennessä 9000 sotilasta kaatuneina ja haavoittuneina, 217 panssarivaunua, 900 panssaroitua ajoneuvoa, 90 tykkiä, 42 raketinheitintä., 11 ilmatorjuntajärjestelmää, 30 lentokonetta, 31 helikopteria, 374 autoa, 3 lennokkia ja 2 kevyttä taistelualusta. Samaan aikaan Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt menettäneensä hieman alle 500 sotilasta kaatuneina ja noin 1500 haavoittuneina, eli noin neljänneksen Ukrainan ilmoittamista tappioista. Kuten sodassa yleensä, todelliset tappiot lienevät jossain näiden lukujen välissä.