Hyökkäys Kiovaan jumissa

Artikkelit
Kari Kuusela

Viron asevoimien tiedusteluosasto (Kaitseväe Luurekeskus) julkaisi tänään torstaina puolilta päivin tilannearvionsa, jossa olennaisin asia oli vahvistus sille, että Kiovaa lähestyvä pitkä ajoneuvokolonna on pysähtynyt. 

Toinen olennainen tieto on, että virolaisten mukaan Venäjä on ilmoittanut tähän mennessä 498 sotilaansa kaatuneen ja 1597 haavoittuneen. Virolaiset tekevät näistä luvuista sen johtopäätöksen, että Venäjän joukoilla on ongelmia lääkintähuollossa, koska haavoittuneita on vain 3,2 -kertaisesti kaatuneiden määrä. Yleensä nykyaikaisessa sodassa – ja nimenomaan toimivalla lääkintähuollolla – haavoittuneita pitäisi olla 9-kertainen määrä kaatuneiden suhteen. Toisaalta ensimmäisessä Tšetšenian sodassa venäläisiä haavoittuneita oli noin 4,6-kertaa kaatuneiden määrä ja Afganistanin sodassa noin neljä kertaa.

Tappioluvuista Viron sotilastiedustelu päättelee saman, mihin viittaa moni muukin havainto, että Venäjällä ei väitteistään huolimatta ole täydellistä ilmaherruutta ja että ukrainalaiset joukot ovat pystyneet tehokkaasti aiheuttamaan vastustajalleen tappioita. Toisaalta tappiolukujen oikeellisuudesta ei voida olla varmoja. Ukrainahan on ilmoittanut aiheuttaneensa venäläisille huomattavasti suuremmat tappiot kuin Venäjä myöntää.

Vaikuttaminen raketein ja ohjuksin näyttää kiihtyneen ja kohteena ovat nyt muiden muassa Kiova ja Harkova. Venäjän joukkojen painostus jatkuu kaikissa hyökkäyssuunnissa. Etelässä Herson on suureksi osaksi venäläisten käsissä. Mariupolin hallinnasta taistellaan edelleen, kaupunkiin kohdistuu massiivinen ohjus- ja rakenttituli.


Odessaan ei ole tullut sinne odotettua maahanlaskua, vaikka venäläisten tulenkäyttö parin viime päivän aikana on katsottu merkitsevän sellaista.