Suomi varautuu

Artikkelit
Suomen Sotilas

Maavoimat etenee tarkkuuskiväärihankinnassaan. Patruunana tulee olemaan 7,62×51 Nato, joka vastaa siviilikaliiperia .308. Jalkaväen uusi kiväärijärjestelmä tarjoaa sekä tarkka-ampujakiväärin että jalkaväkiryhmälle tulitukiampujan aseen. Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Sako Oy allekirjoittivat sopimuksen uuden kiväärijärjestelmä M23:n hankinnasta Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa Tampereella 12.1.2022.


Hankintasopimuksen kokonaishinta on noin kymmenen miljoonaa euroa, minkä lisäksi sopimus sisältää lisähankintavarauksen mahdollisia myöhemmin tehtäviä hankintoja varten. Sopimus sisältää tarkka-ampujan käyttöön tarkoitetun tarkkuuskiväärin ja jalkaväkiryhmän tukiampujan käyttöön tarkoitetun kiväärin hankinnan. Lisäksi sopimus kattaa varusteita, varaosia, huoltotyökaluja ja valmistajan antamaa koulutusta.


Tarkkuuskivääri 23 on varustettu laadukkaalla optisella tähtäimellä, joka yhdessä suorituskykyisen tarkkuuspatruunan kanssa mahdollistaa tarkka- ampujille erilaisiin kohteisiin vaikuttamisen aina 800 metrin etäisyydelle. Kivääri 23 on varustelultaan pelkistetympi ja tarkoitettu jääkäri- ja jalkaväkiryhmien tukiampujien käyttöön. Ase nostaa ryhmän tarkan vaikuttamisetäisyyden 600 metriin.


– Olemme kiväärijärjestelmän kehitysvaiheen aikana läpivieneet yhdessä Puolustusvoimien kanssa useita mittavia testausjaksoja erilaisissa olosuhteissa ja uskomme, että kiväärijärjestelmä M23 tarjoaa erityisen hyvin juuri Puolustusvoimien operatiivisiin tarpeisiin sopivan ratkaisun, toteaa Sakon Defence & Law Enforcement -liiketoimintayksikön johtaja Arto Kaikkola.
– Kiväärihankinnat sisältyvät maapuolustuksen kehittämisohjelmaan, ja ne ovat osa Maavoimien paikallisjoukkojen ja operatiivisten joukkojen suorituskyvyn kehittämistä. Hankkeella rakennetaan kokonaan uutta suorituskykyä ja korvataan tällä hetkellä palveluskäytössä olevat vanhat 7,62 mm:n tarkkuuskivääri 85 pääosin sekä 7,62 mm:n tarkkuuskivääri Dragunov kokonaan, tiivisti jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi.


Panssarikalustoa parannetaan


Maavoimien panssarikalustoa kehitetään nykyisen kaluston alenevan suorituskyvyn ja fyysisen kulumisen vuoksi. Nykyisten Pasien eli Patria XA-203 -ajoneuvojen ja modernisoidun XA-180M:n rinnalle tulevat Patria 6×6 -ajoneuvot (Panssariajoneuvo 2020), joita Puolustusvoimat suunnittelee ostavansa 160 kappaletta vuonna 2023. Jatkossa Patria 6×6:ta tullaan ostamaan enemmänkin. Aiemmalla XA-kalustolla on tarkoitus pärjätä 2040-luvulle asti. Nykyiset, raskaammat 8×8 Patria XA-360 -kuljetuspanssariajoneuvot säilyvät käytössä. Niitä modernisoidaan tarpeen mukaan. BMP-2-rynnäkköpanssarivaunuja on modernisoitu jo vuodesta 2015 alkaen BMP-2MD-tasolle. Pian on alkamassa myös CV9030-rynnäkköpanssarivaunujen modernisaatio. BMP-2MD-kalustolla on aikomus jatkaa vuoteen 2035 ja modernisoidulla CV9030-kalustolla 2040-luvulle saakka.
Tilaa Suomen Sotilas tai hae oma kappaleesi lähimmästä Lehtipisteestäsi. Lehden voi ostaa myös sähköisenä versiona sivuiltamme.

Tilaa Suomen Sotilas: https://suomensotilas.fi/tilaa/

Etsi lähin Lehtipiste: https://www.lehtipiste.fi/923282.html