Viron sotilastiedustelu: Kiova ja Harkova edelleen ukrainalaisilla

Artikkelit
Kari Kuusela

Viron asevoimien tiedusteluosasto (Kaitseväe Luurekeskus) kertoi eilen iltapäivän loppupuolella julkaistussa arviossaan, että hyökkääjän toiminnan painopiste Ukrainassa on siirtymässä maavoimien hyökkäyksestä ilmasta tehtävään vaikuttamiseen. Tällä toiminnalla yritetään murtaa Ukrainan vastarinta.

Venäjän maavoimat eivät tiedusteluosaston julkaiseman tekstin mukaan ole juurikaan edenneet Kiovan suunnalla ja sekä pääkaupunki että Itä-Ukrainassa sijaitseva Harkova ovat edelleen ukrainalaisten hallussa. Venäjän sotatoimia haittaavat huollon suuret ongelmat ja pidentyneet ajomatkat. Lisäksi Ukrainan asevoimat häiritsevät huoltoa hyökkäyksillään.

Tiedusteluosasto kiinnittää huomion ukrainalaisten saamaan suurehkoon sotavankien määrään, mikä voi olla osoitus Venäjän joukkojen huonosta taistelumoraalista.

Etelässä, Krimin lähettyvillä Venäjän joukot hyökkäävät edelleen Hersonesin-Odessan suuntaan lännessä ja Melitopolin-Mariupolin suuntaan idässä. Siellä tilanne on ukrainalaisille vaikein. Tiedusteluosasto arvioi venäläisten kykenevän piirittämään Mariupolin tänään. Etelän suunnalla ukrainalaiset ovat suorittaneet vastahyökkäyksiä ja mm. ottaneet takaisin noin kymmenen kilometriä Mariupolista pohjoiseen sijaitsevan Volnovakhan pikkukaupungin.


Kuva: Palavia autoja Harkovassa.