Ei suuri eikä mahtava

Artikkelit
Pekka Virkki

Helsingissä asuva venäläistaustainen data-analyytikko Anton Nikolenko ilmoittaa blogitekstissään aikovansa luopua Venäjän kansalaisuudesta ja suosittelee Suomen liittymistä Natoon.

”Venäjän suunnitelma näytti pohjautuvan siihen oletukseen, että Ukrainan armeija menettää tahtonsa taistella ensimmäisen tai toisen vuorokauden aikana. Suurin osa Venäjän kalustosta ja miesvoimasta on keskitetty Kiovan valtaamiseen. Tarkoituksena on varmastikin vallata tärkeimmät hallintorakennukset ja asettaa nukkehallitus À la Terijoki. Nähdäkseni tästä syystä Venäjä ei ole tarkoituksella pommittanut siviilikohteita”, Nikolenko kirjoittaa.

Hänen mukaansa kasvava turhautuminen voi kuitenkin muuttaa tilanteen nopeasti raaempaan suuntaan. Nikolenko epäilee Putinin uskoneen sodan aloittaessaan omia valheitaan.

”Venäjän sotakone ei ollut läheskään niin suuri ja mahtava kuin Venäjällä ja ehkä meillä täällä lännessäkin kuviteltiin. Ukrainan ilmavoimat ja ilmapuolustus ovat edelleen osittain toiminnassa ja tekevät tehtävänsä. Minkäänlaista koko komentoketjun romahduttavaa kyberhyökkäystä ei myöskään saatu aikaiseksi.”

Lue tästä Kari Kuuselan artikkelista Viron sotilastiedustelun optimistinen arvio Ukrainan sotaponnistusten tuloksista!

Nikolenko muistuttaa kuitenkin, että ainakaan toistaiseksi ei ole syytä uskoa venäläisten laajasti vastustavan sotatoimia.

”Enemmistö uskoo vilpittömästi, että nyt suojellaan Itä-Ukrainan separatisteja kansanmurhalta. Samanlaista euforiaa kuin Krimin miehityksen aikana ei kuitenkaan ole havaittavissa. Valtaosa oli yllättynyt ja shokissa hyökkäämisen alkamisesta, ja nyt joko tukee sotaa passiivisesti tai on välinpitämätön. Toisaalta he kuulevat televisiosta tälläkin hetkellä, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan ja Venäjä ei ole kärsinyt ”erikoisoperaatiossa” yhtään tappiota.”

Hänen mukaansa asennemuutos nyt on silti todennäköisempi kuin vuonna 2014.

”Luulen, että suurin osa venäläisistä kysyy itseltään ”oliko tämä kaikki sen arvoista?” vasta kun pakotteiden vaikutukset näkyvät pankkiautomaatilla, valuutanvaihtopisteellä ja kaupan hyllyillä. Tämän takia pakotteita tarvitaan.”

Suomen Sotilas tarjoaa tilaajilleen ajantasaisen ja parhaan tiedon Ukrainan tilanteen kehityksestä. Tilaajana pääset lukemaan myös asiakkaillemme tarkoitettuja verkkosisältöjä sekä digilehtiä.

Tilaa Suomen Sotilas tämän lomakkeen avulla!


Kuva: Neuvostoliittolainen postimerkki. (Soviet Post – https://www.flickr.com/photos/91501806@N00/4357440773/in/photostream, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10461141)