Viron puolustusvoimat: Ukraina kestää

Viron asevoimien tiedusteluosasto (Kaitseväe luurekeskus) julkaisee asevoimien verkkosivustolla julkisesti arvioitaan Ukrainan sodasta. Tuorein arvio on julkaistu puoliltapäivin sunnuntaina 27. helmikuuta ja siinä todetaan, ettei Venäjä mitä ilmeisimmin ole saavuttanut tavoitteitaan.

Jotta Ukrainan sotilaallinen ja moraalinen voima tulisi lyödyksi, olisi Viron sotilastiedustelun mukaan Venäjän saatava Kiova haltuunsa. Kiovan menetys ei kuitenkaan virolaisten mukaan merkitsisi Ukrainan valtiojohdon tai asevoimien toimintakyvyttömyyttä. Viron tiedustelu ei näe merkkejä siitä, että Kiova kaatuisi ja vielä vähemmän siitä, että se kaatuisi ilman taistelua.


Virolaiset katsovat Ukrainan asevoimien valinneen menestyksellisen toimintatavan, jossa Venäjän joukot päästetään lähelle suuria asutuskeskuksia, joiden valtaamiseen niillä ei kuitenkaan ole riittävästi voimaa. Tämän jälkeen ukrainalaiset käyvät niiden kimppuun ja tuhoavat niiden huoltoa. Tuntuuko meistä jotenkin tutulta?


Nyt alkaneiden neuvottelujen Viron sotilastiedustelu ei katso merkitsevän Venäjän hyökkäyksen loppumista, vaan tavoitteet ovat mitä ilmeisimmin entiset. Toisaalta Venäjä on pahasti aliarvioinut Ukrainan ja ukrainalaisten puolustuskyvyn.

Sinänsä on mielenkiintoisen avointa, että yleensä mieluummin varjoissa viihtyvä sotilastiedustelu esittelee asettaan näinkin julkisesti. Kun Viro on NATO-maa, sillä lienee pääsy organisaation yhteisiin tiedustelutietoihin. Toisaalta voi olla, että tiedusteluanalyysiä kirjoittavat pikemmin tiedotus- kuin tiedustelupuolen ammattilaiset.


Mene ja tiedä, mielenkiintoista avoimuutta kuitenkin, meillähän sotaväki ei ole kommentoinut sotaa juuri mitenkään, vaan jättäneet tehtävän suosiolla evp-miehille tai alhaisen portaan sotateoreetikoille.


Kuva: Virolaisjalkaväkeä. (Sgt. John Carkeet IV – https://www.dvidshub.net/image/1710984, Avalik omand, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39437440)