Pieni pää suuressa kypärässä

Artikkelit
Matti Vartiala

Tue viimeisiä veteraaneja!


Sota uhkaa taas Euroopassa. Veteraanit ja sodan muisto muistuttavat myös sodan järjettömyydestä.


Tuottaja, reservin ylivääpeli Kai Ruohonen työskentelee yksityisenä kuvataiteilijana sekä museoammattilaisena taidemuseon galleriassa.

– Koen taiteen yhtenä leikkimisen muotona, ja tässä yhteydessä yksityisessä taiteellisessa työskentelyssäni hyödyntämäni skaalafiguurit ovat ymmärrettävissä sarjatuotettuina pienoisveistoksina, joilla voidaan esittää erilaisia asiayhteyksiä ja tapahtumia leikin keinoin, Ruohonen kertoo.

– Käytän Pikkusotilaat-teossarjan perustarpeistona lapsuudesta tuttuja 1:76-mittakaavan teollisesti tuotettuja muovisia figuureja, ”pikkusotilaita”. Teokset installoin keittiön pöydällä olevan valkoisen askartelukartongin päälle. Kuvaus tapahtuu matkapuhelimen kameralla, pöytävalaisimen valossa. Tarkoitukseni on tuoda installointiin ja dokumentointiin sama välittömyys, joka oli lapsuuden leikeissä läsnä.


Pikkusotilaat-teossarja käsittelee sukupolvet ylittävää kokemusta, jossa nouseva ikäluokka ottaa kuitilleen edellisen polven varusteita ja niiden käyttöperusteita. Pikkusotilaat-teossarjassa keskeisin varusesine on puolustuksellinen kypärä. Pieni hahmo sovittaa päähänsä isoa kypärää kantaakseen sitä paitsi henkilökohtaisena suojana niin myös näkyvänä osana yhteisöllisyyttä traditioineen.


Veteraani-sana on johdannainen latinan vanhaa tarkoittavasta sanasta vetus. Kansallisesti katsottuna ymmärrämme käsitteen liittyvän ensisijaisesti sotiemme veteraaneihin. Veteraanit ovat aikoinaan lunastaneet osansa nuorina, osa käytännössä aikuisuuden kynnyksellä olevina poikina ja tyttöinä. Pienistä skaalafiguureista lavastamissani tilanteissa pyrin kuvaamaan sotilaita fyysisesti pieninä, lähes lapsenomaisina hahmoina mittaamattoman ison haasteen edessä ja sen tuoman raskaan vastuun alaisina.

Sotiemme veteraanit ja sotiemme naiset ovat oikeutetusti veistetty monelle jalustalle graniittiin ja valettu pronssiin mittakaavassa 1:1. Muovinen skaalafiguuri seisoo kunniavartiossa tämän huomionosoituksen rinnalla, pienenä inhimillisenä monumenttina. Suomen Sotilas -lehden sivuilla ja netissä julkaistavia kuvia voi tilata painokelpoisina tiedostoina omaan vapaaseen (ei kuitenkaan kaupalliseen) käyttöön.


Tilaus tapahtuu osoitteesta: [email protected]. Kuvatiedostojen hinta on 20 €/kuva. Maksu suoritetaan Sotiemme Veteraanit I Sotiemme Naiset -keräyksen tilille FI53 1555 3000 1089 03, viite: 5018. Liitä kuvatilaukseen tosite maksusta. Koko summa menee veteraanityöhön lyhentämättömänä.