Kaupunkisotaa Taiwanilaisittain

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Taiwanin armeija esitteli Kaohsiungin asutuskeskustaisteluharjoitusalueella joukkojensa suorituskykyjä rakennetussa ympäristössä. Kadehdittavan upea harjoitusalue tarjoaa erinomaisen ympäristön kouluttaa joukkoja. Rakennettua ympäristöä on yhteensä 26 rakennusta, joista osa monikerroksisia. Vaikka harjoituskaupunki on jo vanha, sitä on ylläpidetty siten, että se vastaa rakennuskannaltaan ja arkkitehtuuriltaan tyypillistä taiwanilaista asutuskeskusympäristöä. Tunnetuin vastaava kaupunkitaisteluharjoitusalue Euroopassa on Saksan Hammelburgissa.

 

Harjoitus ja erityisesti sen esittely ulkomaailmalle on osa Taiwanin viestintää nyt, kun jännitteet kasvavat ns. indopasifisella alueella. Taiwanin isona huolena on Kiinan jatkuvasti kasvava itsetunto ja se, että Kiina pitää Taiwanin saarta omana alueenaan.

Harjoitus oli kaksipuoleinen taisteluharjoitus, jossa 586. panssariprikaatin ja 333. mekanisoidun jalkaväkiprikaatin joukot ottivat mittaa taitelutaidoista rakennetulla alueella. Tässä taistelunäytöksen tyyppisessä harjoitusdemonstraatiossa oli mukana myös taiwanilaisia CM32- ja CM33- jalkaväen taisteluajoneuvoja.

 

Harjoitusjoukot käyttivät yhdysvaltalaisia taistelusimulaattorilatteistoja, jotka perustuvat meilläkin käytössä olevien laitteistojen tapaan laseriin. Tilanne on varsin autenttinen, kun laserlaitteiston ohessa käytetään paukkupatruunoita. Kaikki harjoituksen tiedot välitetään jatkuvasti tietokonejärjestelmään, jotta joukon suoritusta voidaan arvioida tehokkaasti jälkeenpäin ja antaa joukolle yksityiskohtainen palaute suorituksesta. Taiwan kouluttaa jalkaväkeään taisteluun rakennetulla alueella kahden viikon mittaisilla asutuskeskustaistelukursseilla.

Taiwanin puolustusvoimat pitää tämäntyyppistä kaupunkitaistelusiulaattoria ensiarvoisen tärkeänä. Kun koulutetaan joukkojen toimintaa haastavalla taistelukentällä se tarjoaa erinomaisen koulutusympäristön yksittäisen taistelijan, ryhmän ja joukkueen taistelutekniikan hiomiseen, kun taistelua käydään rakennus rakennukselta, katu kadulta.

 

 

Kuvat: CNA