Ruotsi satsaa psykopuolustukseen

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ruotsi on perustanut uuden viraston (Myndigheten för psykologiskt försvar), jonka tehtävänä on taistella disinformaatiota vastaan. Virasto avasi upouudet kotisivunsa 1.1.2022. Viraston erityisenä huomion kohteena on ulkomaisten hallitusten kuten Venäjän, Kiinan ja Iranin tuottama disinformaatio.

 

Ruotsin psykologista puolustusvirastoa luotsaa pääjohtaja Henrik Landerholm, entinen suurlähettiläs. Viraston pääsijaintipaikka on Karlstadissa ja erillinen toimipiste Solnassa. Virasto työllistää 45 henkilöä. Se työskentelee yhteistyössä tutkijoiden, puolustusvoimien ja tiedotusvälineiden kanssa.

 

Tavoitteena on tunnistaa, analysoida ja reagoida sopimattomaan vaikuttamiseen ja muuhun harhaanjohtavaan tietoon. Kyseessä voi olla disinformaatio, jonka tarkoituksena on heikentää maan resilienssiä ja väestön puolustustahtoa tai vaikuttaa kohtuuttomasti ihmisten käsityksiin, käyttäytymiseen ja päätöksentekoon.

 

Psykologisen puolustuksen tulee myös vahvistaa väestön kykyä havaita vaikutuskampanjoita ja disinformaatiota. Psykologinen puolustus edistää osaltaan disinformaation sietokykyä ja maanpuolustustahdon luomista väestön ja muiden yhteiskunnan toimijoiden keskuudessa.

Ruotsalaiset viranomaiset ovat aiemmin maininneet Venäjän, Kiinan ja Iranin disinformaatiokampanjoiden toimijoina,kun todettiin yrityksiä sekaantua Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

 

Ruotsissa oltiin huolissaan vaikuttamisesta sen omiin vaaleihin vuonna 2018, mikä johti uuden viraston perustamiseen. Noin kymmenen prosentin ruotsalaisista kerrotaan lukevan venäläistä Sputnik-uutissivustoa, jota yleisesti kuvataan propagandapalveluksi. Sputnik kritisoi usein Ruotsin liberaaleja asenteita ja tarkoituksellisesti pyrkii horjuttamaan luottamusta  viranomaisiin.

 

Carnegie Endowment for International Peace -järjestön tuoreen raportin mukaan Covid-pandemiaa koskeva disinformaatio on yleistä Ruotsissa. Samoin 5G-salaliittoteoria sai jonkin verran kannatusta Ruotsissa ja on johtanut 5G-antenneihin kohdistuneisiin tihutöihin.

 

Suurin osa kuitenkin leviää sosiaalisen median, erityisesti TikTokin, Instagramin ja Facebookin kautta ja sitä vitetään suurelta osin kotimaisin voimin eikä kansainvälisesti.

Lue lisää viraston kotisivuilta joko ruotsiksi tai englanniksi: 

 

Myndigheten för psykologiskt försvar (mpf.se)