US Army valitsi älytähtäimensä

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Kaksi yritystä kilpaili rynnäkkö- ja konekiväärin optroelektronisen tähtäimen toimituksista US Armylle sen NGSW-projektiin (Next Generation Squad Weapons) liittyen, kuten Suomen Sotilas numerossaan 6/2021 kertoi. Nyt kilpa on ratkennut.

 

Vaativiin testeihin pääsivät mukaan L3 Harris ja Vortex Opticsin tytäryhtiö Sheltered Wings. US Army valitsi Vortex/Sheltered Wings -kiikaritähtäimen.

 

Suomen Sotilaan numero 6/2021 kertoi US Armyn älytähtäinkisasta liittyen US Armyn käynnissä olevasta NGSW–projektista. Hankkeessa haetaan nykyajan taistelukentän vaatimuksia vastaavaa 6.8 mm:n patruunaa ja moderneja aseita korvaamaan nyt käytössä olevat M4 karbiini (rynnäkkökivääri) ja M249 kevyt konekivääri.

 

Aseille on asetettu kovia suorituskykyvaatimuksia ja samalla aseiden tulee olla varsin kevyitä. Tärkeimpinä vaatimuksina on huomattavasti nykyistä suurempi tehokas ampumaetäisyys sekä läpäisy nykyisiin ja tulevaisuudessa nähtävissä oleviin suojaliiveihin ja -varusteisiin. Ampumaetäisyyden suhteen vaatimuksena on se, että rynnäkkökiväärillä ja konekiväärillä on kyettävä tulittamaan 600 m:n päässä olevia maaleja. Ampumaetäisyyttä voidaan pitää realistisena, kun otetaan huomioon patruunan suorituskyky ja aseet varustetaan nyt valitulla älytähtäimellä.

Tähtäimelle asetettavat vaatimukset ovat kovat. Siten myös kilpailuun seuloitui elektro-optiset tähtäimet, jotka on varustettu monenlaisilla sensoreilla ja mm. laser-etäisyysmittarilla. Huippuaseet huipputähtäimin lisäävät jalkaväkijoukkojen tulen ulottuvuutta, tarkkuutta ja tappavuutta.

 

US Army tekee asevalinnan vielä tänä vuonna. Ehdokkaita on jäljellä kaksi: Sig Sauerin AR-pohjainen vaihtoehto sekä toisena ehdokkaana on True Velocityn bullpup-mallit, jonka kehitystyössä on ollut mukana asevalmistaja Beretta.

 

Otsikkokuvassa voittajatähtäin kiinninettynä FN SCAR -rynnäkkökivääriin.

 

Lue kiinnostava artikkeli kilpailussa olleista älytähtäimistä Suomen Sotilaan numerosta 6/2021. Irtonumero vielä Lehtipisteissä tai tilaa lehti printtinä ja/tai digitaalisena, jolloin saat myös lukeaksesi 2020 ja 2021 kaikki lehdet!

 

Kuvat: Vortex