Venäjän ihmeaseiden torjunta

ArtikkelitTilaajille
Jarmo Sinkkonen

Suomen Sotilas on artikkeleissaan kertonut hypersoonisten, moninkertaisesti yliääninopeudella lentävien ohjusten kehitystyöstä. Kehitystyötä tehdään niin USA:ssa kuin Venäjällä. Lukijat muistavat varmastikin hyvin, kun Venäjä itse presidentti Putinin suulla on mainostanut Venäjän tuomiopäivän aseita, joihin kuuluu mm. hypersooniset ohjukset. Nyt USA:n vastaisku on alkanut.

 

Vastikään on aloitettu torjunta-aseiden kehitystyö. Yhdysvalloissa Raytheon, Northrop ja Lockheed kilpailevat nyt tällä verraten uudella vasta-aseareenalla.

 

Tavoitteena on torjuntaohjus, joka iskee hypersooniseen ohjusuhkaan, kun hyökkäävä ohjus lentää ilmakehässä noin 70 kilometrin korkeudessa yli 5 Machin nopeudella. Kehitettävää asetta kutsutaan nimellä Glide Phase Interceptor (GPI).

 

Yhdysvaltain ohjuspuolustusvirasto, Missile Defence Agency (MDA)  on kutsunut Raytheonin, Lockheed Martinin ja Northrop Grummanin kehitystyöhön GPI-aseen kehittämiseen. Tavoitteena on hypersooninen vasta-ase, joka kykenee torjumaan hyökkääjän hypersoonisia ohjuksia niiden ollessa haavoittuvimmillaan, keskilentovaiheessa, jolloin ne liukuvat avaruudessa ilman työntövoimaa.

 

Kullekin kehitystyöhön osallistuvalle yritykselle MDA on myöntänyt noin 20 miljoonan dollarin tutkimusmäärärahan. Jokaisen toimittajan konseptin tulee olla valmis noin vuoden kuluttua, syyskuussa 2022.

 

Nykypäivän ballististen ohjustorjuntajärjestelmät pyrkivät torjumaan lähestyvät ohjukset ulkoavaruudessa niiden lentäessä säännöllistä kaarevaa lentorataa, jossa ne ovat ison osan lentoajastaan. Hypersooniset ohjukset sen sijaan ovat lyhemman ajan avaruudessa ja voivat liikehtiä epäsäännöllisesti lähestyessään maaliaan. Suuri nopeus ja liikehtimiskyky tekee niistä hyvin vaikeasti seurattavia ja torjuttavia.

US Navyn Aegis-alusten valvonta- ja maalinseurantajärjestelmät pystyvät seuraamaan lähestyviä hypersoonisia ohjuksia, jos ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jotta valvontakehä olisi kattava, MDA ja avaruustutkimusvirasto (Space Development Agency) kehittävät sateliitteihin perustuvaa nykyistä täydentävää ohjusvaroitus- ja valvontajärjestelmää, jonka sensorit havaitsevat hypersooniset ja ballistiset ohjukset.

 

GPI-kehitystyö tulee vastaamaan uhkaan aluksi merivoimissa alusasenteisena. Ohjuspuolustusvirasto MDA pohtii jo asejärjestelmän integrointia maalla sijaitseviin ohjuspuolustusjärjestelmiin.

 

GPI-ohjus tulee olemaan ensimmäinen laatuaan, jolla on riittävä nopeus, ohjautuvuus ja kuumuudenkestokyky, joita vaaditaan yliäänisten uhkien torjumiseen.

 

Kehittämiseen osallistuvat yhtiöt esiintyvät varmaotteisesti, toki perustellusti. Raytheon Missiles & Defense toteaakin: ”Kun kehitämme GPI:tä, käytämme parhaillaan kehitteillä olevien hypersoonisten aseiden suunnittelutyöstä saatavia tutkimustietoja nopeuttaaksemme torjuntaohjelmaa”.

 

Lockheed Martinin edustaja taas selvittää aiemmin tehdyn torjuntajärjestelmien kehitystyön mukanaan tuomaa etua: ”GPI hyödyntää todistettua menestystämme Terminal High Altitude Area Defense:n eli THAAD-asejärjestelmän kehittämisessä ja käyttöönotossa. Tämä yhdistettynä Aegis-asejärjestelmäosaamiseemme ja -tietouteemme antaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden tukea tätä torjuntajärjestelmän kehitystyötä”.