Kaksipäinen käärme

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Kaksipiippuinen rynnäkkökivääri – mitä ihmettä? Rinnakkaispiippuinen ase on tunnettu ratkaisu metsästyshaulikoissa. Ja toki raskaammissa aseissa, mm. ilmatorjuntakalustossa. Mutta ideaa on sovellettu myös rynnäkkökivääriin.

 

Yhdysvaltalainen asevalmistaja Gilboa on ilmoittanut aloittavansa kaksipiippuisen AR-15:n, Gilboa Snake:n,  tuotannon. Tämän rynnäkkökiväärin on suunnitellut israelilainen asevalmistaja Silver Shadow ja sen suunnitteli alun perin Amos Golan. Se on saatavana puoliautomaattisena siviilikiväärina ja perinteisenä, luonnollisesti myös sarjatulta ampuvana sotilasmallina.

Kaksipiippuisen kiväärin idea ei ole uusi. Samanlaisia aseiden prototyyppejä rakennettiin jo 1950- ja 1960-luvuilla ampumaan useita luoteja samanaikaisesti tai nopeissa purskeissa. Tavoitteena oli ase, joka ampuu useita luoteja samanaikaisesti tai purskeena, jotta osumatodennäköisyys ja tulitoiminnan tappavuus paranee. Useita monipiippuisia aseita on ollut koekäytössä ja testeissä, mutta kaksoispiippuinen Gilboa Snake AR-15 saattaa olla ensimmäinen, joka tulee laajempaan tuotantoon.

 

Intissä palvelleet tietävät, että lyhyttäkin sarjatulta ammuttaessa ensimmäinen luoti lentää tähtäyspisteen mukaisesti, sen jälkeiset kärsivät rekyylin tuomasta hajonnasta. Gilboa Snake ampuu kaksi luotia täysin samanaikaisesti, joten ne lentävät molemmat vakaasti tähdätyn linjan mukaisesti. Toinen merkittävä etu on se, että jos jompaan kumpaan aseeseen tulee häiriö, toinen aseista toimii kuitenkin ja tulitoiminta ei lakkaa.

 

Siviiliversiossa on kaksi liipasinta, yksi molemmille piipuille. Näin kierretään yhdysvaltalaisia asesäädöksiä – ase ei ammu yhdellä liipasimen vedolla useita laukauksia. Liipasimet ovat kuitenkin aivan rinnakkain ja siten käytännön ero voi olla pieni. Asetta laukaistaessa toinen piippu voi laueta kuitenkin hieman eriaikaisesti ja jälkimmäisen luodin osuvuus voi kärsiä ensin lauenneen piipun rekyylistä. Sotilasaseessa on vain yksi liipasin ja aseen molemmat piiput laukeavat samaaikaisesti. Siviili- ja sotilasversioiden välillä on myös muita rakenteellisia eroja.

Aseen siviiliversion kaksi liipasinta rinnakkain. Samoin vaihtimessa on nähtävissä vain varmistettu- ja kertatulivaihtoehdot.

Molemmille piipuille on oma lippaansa ja hylsy poistuu tavanomaiseen tapaan, kuitenkin piipun puoleiselle sivulle, siis hylsyt lentävät molemmin puolin asetta. Ase on varustettu Picatinny- tai KeyMod-kiskoilla lisävarusteiden kiinnittämiseksi kaikkien modernien aseiden tapaan. Lisävarusteita, kuten taktisia valoja, laserosoittimia ja etukahva voidaan kiinnittää 3-kiskoiseen käsisuojaan.

 

Gilboa on rakentanut erilaisia asevariantteja, joiden piipun pituus vaihtelee 9,5 – 16 tuuman välillä. Meille tutussa RK 62:ssa piipun pituus on noin 16,5 tuumaa. Kivääriä on saatavana eri kaliipereissa: 223 REM, 9mm, 7.62×39 mm ja 300 Blackout (7.62x35mm).

Brittiarmeijan SAS-erikoisjoukot (Special Air Service) on ottanut Snake-rynnäkkökiväärin käyttöönsä. SAS on käyttänyt asetta Afganistanin ja Syyrian taistelualueilla. Erikoisjoukoista kerrotaan aseen olevan luotettava, vaikka toiseen aseeseen tulisi häiriö ja erityisen tyytyväisiä ollaan vaikutukseen, osuuhan maaliin kaksi luotia samanaikaisesti.