Troijan aasit

Kolumnit
Timo Hellenberg

Kreikan uusi hallitus on viimeviikkojen venkoilullaan vaikeuttanut hallitusten välistä neuvottelua ja siten myös vaarantanut Euroopan unionin keskinäiseen solidaarisuuteen pohjautuvan laajan turvallisuuden. Kysymys ei ole enää pelkästään taloudesta vaan myös kokonaisturvallisuudesta.

Vuoden 2012 maaliskuussa Suomen hallitus siunasi uuden 130 miljardin euron rahoituksen toukokuussa 2010 myönnetyn 110 miljardin lainan lisäksi. Äänestäjien rauhoittamiseksi rahoitusta ei nyt ohjattu suoraan euromailta vaan epäsuorina takauksina ERVV:n kautta. Kriisitilanteessa samantekevää, eurokansalaiset maksavat taas.

Kansantaloudellisesti tarkastellen on kestämätöntä tukea jälleen Kreikkaa uuden 4 kuukauden jatkoajan muodossa. Edelleen äärivasemmistolaisten voimien kannattaisi Suomessakin olla varovaisia antaessaan lonkalta Kreikan keinuhevosleikkejä tukevia kannanottoja. Suomessa valtiopetos on nimittäin rikos joka loukkaa valtion oikeudellista järjestystä ja tehdään yhteiskuntajärjestystä vastaan toimimatta suoranaisesti vieraan valtion hyväksi (rikoslain 13. luku).

Kreikalle ei ole riittänyt edes solidaarisuuslausekkeen härski väärinkäyttö vaan se on alkanut väläyttää myös Venäjäkorttiaan yhteisten pakoteiden jarruttamisen muodossa. Unionin 28 jäsenmaasta aiemmin 19 euromaata olivat Kreikan ”panttivankina” ja käyttämällä Venäjä korttia Kreikka laajentaa kiristämisen turvallisuuspolitiikan myötä myös muita jäsenmaita koskevaksi. Kuten ihmissuhteissa, solidaarisuus tarkoittaa myös keskinäistä luottamusta, eikös vain?

Varoufakis kumppaneineen jatkaa päivittäin Saksan, Suomen ja muiden asioistaan huolehtivien euromaiden kuristamista ja siten EU:n yhteisen voimakoheesion heikentämistä. Venäjä käyttää ymmärrettävästi Kreikan holtitonta keulimista hyväkseen Euroopan unionin keskinäiseksi hajauttamiseksi. Suomen poliittiselta johdolta tarvitaan nyt johtajuutta Euromaiden välisen vakaussopimuksen palauttamiseksi henkiin jonka tarkoituksena on hillitä julkisen sektorin rahankäyttöä, taata budjettikuri ja estää velkaantumista.

Timeo danao et dona ferentes…

Timo Hellenberg, valt.tri.