Jälleen savuava ase – Venäjän valhe paljastuu – 3 200 haavoittunutta ja yli 2 000 kaatunutta

Artikkelit
Jaakko Puuperä

Oikaisu 30.8.2015:

Ei mennyt ihan nappiin nyt meiltä. Pahoittelemme että menimme monen muun median tavoin lankaan ja uskoimme Forbesissa julkaistua uutista kuolleista venäläissotilaista. Tarkistimme lähteet mutta monien muiden tavoin emme huomanneet huijausta josta Suomen Kuvalehti kertoo oheisessa uutisessa.

Jatkossa ollaan tarkempia.

Olemme olleet koko Ukrainan kriisin ajan hyvin kriittisiä alueelta saatavan tiedon suhteen ja monta miinaa on vältetty, tähän menimme ja vastuu virheestä on minun päätoimittajana.

Jaakko Puuperä
päätoimittaja
Suomen Sotilas

 

Alkuperäinen juttumme 27.8.2015:

Ukrainassa kaatuneiden Venäjän valtion palkkalistoilla ja palveluksessa olevien venäläissotilaiden määrä paljastunut. Yli 2 000 kaatunutta ja ainakin 3 200 haavoittunutta kertoo Forbes sivuillaan 26.8.2015.

Vaikka Putinin väite siitä, että itäisessä Ukrainassa ei ole Venäjän asevoimien edustajia on ilmiselvä valhe, on epäilijöiden todistusaineisto ollut toistaiseksi puutteellista. Tähän asti on puuttunut dokumentti, joka paljastaisi Venäjän valheen, vaikka aihetodisteiden määrä onkin ollut musertava. Todistusaineiston määrästä huolimatta Putinin hallinto on esittänyt, että alueella toimineet venäläiset ovat olleet siellä vapaaehtoisesti omasta tahdostaan. Aivan kuten malesialaiskoneen viimekesäisessä alasampumistapauksessa, on Venäjä kiistänyt osuutensa myös räikeään interventioon naapurimaassaan. Propaganda, valehtelu ja asioiden kääntäminen ylösalaisin uppoaa kansaan Venäjän rajojen sisä- ja ulkopuolella. Venäläisistä vain yksi neljästä uskoo Venäjän sekaantuneen sotilaallisesti Ukrainan sotaan. Suomessakin löytyy valtava määrä ihmisiä, jotka uskovat yhä Venäjän virallista tarinaa, jonka mukaan vain muutama vapaaehtoinen venäläinen patriootti on kaatunut itäisessä Ukrainassa puolustaessaan Ukrainan venäläisväestöä Kiovan fasistijuntan vainolta ja kansanmurhalta. Kaatuneiden ja haavoittuneiden määrät on julistettu valtionsalaisuuksiksi ja sotilaiden äitien järjestö julistettu ulkomaiseksi agentiksi sen yritettyä kaivaa tietoa Ukrainassa kaatuneista ja haavoittuneista Venäjän asevoimien palveluksessa olevista pojistaan. Toisinajattelija Boris Nemtsov murhattiin juuri hänen saatuaan valmiiksi tutkimuksensa Venäjän asevoimien tappioista Ukrainassa. Venäläiset toisinajattelijat ovat toistaiseksi saaneet todistettua aukottomasti vain muutaman sadan venäläisen sotilaan kaatumisen Ukrainassa. Yleisesti tiedetään, että Venäjällä on järjestetty salaisia hautajaisia ja että rekat kuljettavat ruumiita rajan yli kotimaan multiin. Mutta Putinin hallinto kiistää Venäjän valtion osuuden ja väittää kaikkien kaatuneiden olleen sodassa omasta tahdostaan ja vapaa-ajallaan. Omaiset on vaimennettu uhkaamalla, että kuolinkorvaukset peruutetaan mikäli palkkasuhde Venäjän valtioon paljastetaan.

Operaatio ja siinä saadut tappiot alkavat kuitenkin olla liian suuria piiloteltaviksi. Forbesin sivuilla www.forbes.com paljastettiin eilen (26.8.) taas uusi savuava ase. Suomen Sotilas tutki uutisen taustat ja totesi lähteet luotettaviksi.

Forbesin mukaan Venäläissensoreilla tuli kiire korjata Venäjän valtion virallisia Business Life – Delovaja Zhizn -sivuja, kun niillä käytännössä paljastettiin suoraan, että Venäjä on maksanut sopimussotilailleen (Kontraktnik) palvelusta maan rajojen ulkopuolella Ukrainassa päivittäistä korvausta jokaisesta palveluspäivästä maan rajojen ulkopuolella taistelualueella  ja että valtio on maksanut kolmen miljoonan ruplan (vajaa 40 000 €) korvauksen Ukrainan maaperällä taistelussa Venäjän asevoimien palveluksessa kaatuneiden sotilaiden perheille. Taistelussa pysyvän vamman saaneet ovat saaneet vastaavasti puolen toista miljoonan ruplan korvauksen. Korvauksen saajia on uhattu korvauksen menettämisellä ja rangasitusseuraamuksilla jos he paljastavat valtiosalaisuuden.

Delovaja Zhiznin sivuilta nopeasti poistettu alkuperäinen teksti ja Forbesin englanninnos löytyvät tästä linkistä:

http://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/2015/08/25/kremlin-censors-rush-to-erase-inadvertent-release-of-russian-casualties-in-east-ukraine/

Poistetussa lipsahduksessa kerrottiin pääotsikon ”Kasvua sotilasmenoissa 2015” alla olevan otsikon:  ”Korvaukset sotilashenkilöstölle palveluksesta Ukrainassa 2014-2015” perässä muun muassa seuraavaa (tiivistetyt käännökset sitaateissa kirjoittajan):

”Venäjän hallitus on päättänyt, että sen palveluksessa olevien sotilaiden perheille maksetaan kolmen miljoonan ruplan korvaus palveluksessa olevan sotilaan kuolemasta. Invaliditeetista korvataan haavoittuneelle sotilaalle puolen toista miljoonan ruplan korvaus. Sopimussotilaille korvataan pelveluksesta konfliktialueella 1 800 ruplaa jokaiselta palveluspäivältä… Kokonaisuudessaan Venäjän valtio oli maksanut helmikuun ensimmäiseen päivään 2015 mennessä yli 2 000 perheelle korvauksen kaatuneesta sotilaasta ja 3 200 sotilaalle invaliditeettikorvausta vakavasta, pysyvästä vammautumisesta.”

Venäjän valtion budjetin tutkiminen ja julkisten materiaalien yhdistely normaalein tutkivan journalismin tai avointen lähteiden tiedustelun metodien mukaan tulee varmasti paljastamaan totuuden venäläisviranomaisten sensurointiyrityksistä huolimatta. Aivan kuten sovjetologia pystyi aikanaan kaivamaan paljon peiteltyjä totuuksia Neuvostoliitosta yhdistelemällä virallisia lukuja, paljastuu Putinin yritys peitellä sotaretkensä Ukrainassa. Delovaja Zhiznin vuoto paljastaa että Venäjän valtion maksamat kompensaatiot Ukrainan sodan venäläisille sotilaille ja heidän perheilleen nousevat jo noin 15 miljoonaan euroon. Se ei ole suuri osuus Venäjän noin 45 miljardin euron sotilasbudjetista, mutta se on jo niin suuri luku, että sitä ei voi kätkeä budjettiin paljastumatta, Forbes kirjoittaa.