Euroopan aseet ”kolmevitoseen”

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Eurooppalaista aseistusta on tulossa Euroopan F-35 -hävittäjiin. Amerikkalaisvalmisteisia F-35 -hävittäjiä aletaan varustaa myös eurooppalaisin ohjuksin. Saadaankohan Suomenkin F-35:in aikanaan eurooppalaisaseistusta, kun Yhdysvaltojen arvostus liittolaisiaan kohtaan näyttäisi olevan muutoksessa?  Kehitystyö on nyt arvossaan. Ja sitä tehdään yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa.

Ensimmäistä kertaa F-35B, se pystysuoraan nouseva versio ”kolmevitosesta”, on lentänyt aseistettuna Meteor-ohjuksella. Brittiläiset ja italialaiset F-35-koneet ottavat tämän ramjet-ohjuksen käyttöön F-35:n block 4 -päivityksessä. Tämä tekee Meteor-ohjuksesta entistä tehokkaamman. US Marines:n F-35B on tehnyt ensimmäiset testilennot Meteor-ohjuksella nyt talvella ja keväällä Yhdysvalloissa, Marylandissä.

Meteoria käyttävät tulevaisuudessa ”kolmevitosissa” ainakin  Britannian ja Italian käyttämät pystysuoraan nousevat F-35B -koneet sekä Italian operoimat tavanomaisen nousu- ja laskukiidon F-35A -koneet, siis samat koneet kuin Suomenkin ”kolmevitoset”. Hävittäjiin saadaan maksimissaan neljä Meteoria, kaikki sisäisissä pommikuiluissa kuljetettavina, jolloin hävittäjän häiveominaisuudet säilyvät.

Meteor-ohjukset tullevat käyttöön tällä hävittäjäkalustolla arviolta 2027. Tavoitteena on integroida muitakin eurooppalaisaseita F-35 -koneisiin.

Mikä Meteor?

Eurooppalainen MBDA Meteor -ilmataisteluohjus on poikkeuksellinen, johtuen sen teknologiasta.  Meteorin patopainemoottori (ramjet) mahdollistaa työntövoiman säätelyn lennon aikana, mikä antaa ohjukselle merkittävän edun perinteisiin rakettimoottoreihin verrattuna. Meteor voi saavuttaa yli 4 Machin nopeuden, mikä tekee siitä erittäin vaikeasti torjuttavan. Meteorin kantama on yli 100 kilometriä, jolloin sen kantama on todella pitkä sen ilmataisteluohjusluokassaan. Joidenkin lähteiden mukaan ohjuksen kantama olisi jopa kaksinkertainen.

Meteor-ohjuksen aktiivinen tutkahakupää mahdollistaa kohteiden havaitsemisen ja seuraamisen (yli)pitkiltä etäisyyksiltä, mikä tekee siitä tehokkaan kaikkia maalityyppejä vastaan. Etua tuovan ramjet-moottorin lisäksi Meteorissa on kaksisuuntainen datalinkki, joka täydentää ohjuksen tutkan maalitietoja ampuvan koneen kokoaman tai sen välittämän maalitiedon avulla. Ohjus on suunniteltu kestämään myös voimakasta elektronista häirintää.

Meteor-ohjus on integroitu useisiin eurooppalaisiin moderneihin hävittäjiin, kuten Saab Gripen E, Eurofighter Typhoon ja Dassault Rafale. Ja nyt sitä ollaan integroimassa myös Lockheed Martin F-35 -hävittäjiin, mikä laajentaa ohjuksen käyttömahdollisuuksia entisestään. Ohjuksen kehitysohjelma on toteutettu laajassa kansainvälisessä yhteistyössä Iso-Britannian, Ranskan, Saksan, Italian, Espanjan ja Ruotsin yhteistyössä.

Mahtaako Meteor-ohjus olla joskus myös Ilmavoimiemme varustusta?

Kuvat: Britannian ilmavoimat (Crown copyright)