Venäjä johtaa kilpailua arktisen alueen hallinnasta ja hyödyntämisestä. Se on jo pitempään valmistautunut kiihtyvään kilpailuun pohjoisilla alueilla perustamalla ja varustamalla joukkoja erityisen vaativiin pohjoisen oloihin, sekä varustamalla tukikohtia alueella. Tässä kilpajuoksussa ovat mukana myös länsi ja Kiina. Kaikille on kyseessä merkittävät intressit.
Globaalin ilmastonmuutoksen seurauksena arktisen alueen strateginen merkitys on noussut tasaisesti viime vuosina. Kun napajääpeite vetäytyy, tämä on avannut alueen yhä laajemmin toiminnoille ja samalla geopoliittiselle kilpailulle.
Kisa ei ole vain rauhanomaista. Sen osoittaa Venäjän uusi valmistumassa oleva ”taistelujäänmurtaja”. Ensimmäinen Project 23550 -murtaja – nimeltään Ivan Papanin – on tulossa palveluskäyttöön todennäköisesti tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alussa. Nähtäväksi jää, sillä alunperin alus piti ottaa käyttöön jo 2023. Kaikkiaan alusluokkaa valmistetaan suunnitelmien mukaan neljä kappaletta.
Tämä Pietarin Admiralty Shipyards -telakalta valmistunut taistelujäänmurtaja Ivan Papanin on nyt aloittanut merikokeet. Alusluokan sotilaallista roolia todistaa jäänmurtajan henkilöstön koulutus, joka on toteutettu Venäjän merivoimien kanssa. Alusluokan uppouma on 9 000 tonnia, ja alusten odotetaan murtavan tiensä jopa viiden ja puolen metrin paksuisen jään läpi.
Erityisen huomionarvoista tässä alusluokassa on sen kyky suorittaa taistelutehtäviä, ja se on varusteltavissa useilla erilaisilla asejärjestelmillä. Asevarustuksen määrää voidaan ilmeisesti skaalata tarpeiden mukaan: osa aseistuksesta pohjautuu siirrettäviin kontteihin.
Perusaseistukseen kuuluu AK-176MA 76 mm keulatykki. Joidenkin tietojen mukaan Ivan Papanin ja muut sen sisaralukset saattavat lopulta saada AK-190-tornin, jossa on 100 mm:n tykki.
Klub-meritorjuntaohjusten ja Kalibr- risteilyohjusten varustaminen on mahdollista konttiratkaisuin. Aluksen takaosan tila on suunniteltu nimenomaan näihin siirrettäviä konttiasejärjestelmiä varten. Alukset voidaan valinnaisesti aseistaa kahdeksalla Kalibr-risteilyohjuksella tai Uran-meritorjuntaohjuksella. Tai neljä ja neljä -kombinaatiolla. Kalibr-risteilyohjus on tuttu asejärjestelmä Ukrainan sodasta. Uran on ääntä hitaampi meritorjuntaohjus, joka ainakin teoriassa vastaa jotakuinkin suorituskyvyltään yhdysvaltalaista Harpoon-ohjusta. Otsikkokuvassa ohjuskontit näkyvät siniharmaina aluksen peräosassa ja ohjusten laukaisuputket vihreinä.
Project 23550:ssä on myös helikopterikenttä ja kopterihangaari aluksen takaosassa, jolloin aluksella voidaan käyttää Helix-sarjan helikopteria. Ainakin yhden taiteilijan luonnoskuvan mukaan laivalla on Ka-29- meritoimintakopteri. Kyseinen kuva yllä.
Tämä taistelujäänmurtajien hankinta heijastelee Venäjän valmistautumista mahdolliseen vastakkainasetteluun yhä strategisesti tärkeämmäksi käyvällä arktisella alueella. Venäjä on todennutkin, että se hankkii tulevaisuudessa aseistettuja jäänmurtajia ja pohjoisen jääolosuhteisiin toimintakykyisiä aluksia. Jälkimmäiset ovat lähinnä sota-aluksia, ensimainitut näitä taistelu- ja vaikuttamiskykyisiä jäänmurtajia.
Ivan Papanin tultaneen liittämään Venäjän pohjoisen laivaston vahvuuteen.
Kuvat X-viestipalvelu ja Venäjän puolustusministeriö