Hornetit Fighter Weapon Instructor -kurssilla

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ilmavoimat osallistuu viidellä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä FWIC 24 -lentotoimintaharjoitukseen Norjassa 10. heinäkuuta – 2. elokuuta 2024.

FWIC 24 (Fighter Weapons Instructor course) on kahden vuoden välein järjestettävä noin puolen vuoden mittainen monikansallinen kurssi, joka sisältää teoriavaiheen ja kaksi lentovaihetta. Kurssin järjestelyvastuun jakavat Norja ja Alankomaat. Suomen ilmavoimat osallistuu kurssin ensimmäiseen lentovaiheeseen, jonka järjestää Norjan kuninkaalliset ilmavoimat (Luftforsvaret).

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 20 lentokonetta. Ilmavoimat osallistuu harjoitukseen noin 70 hengen vahvuisella osastolla. Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät tukeutuvat harjoituksessa Örlannin tukikohtaan. Suomen ilmavoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu liittolaismaiden neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjiä.

Suomen ilmavoimien osalta FWIC 24 -harjoituksen tavoitteena on harjoitella yhteistoimintaa viidennen sukupolven hävittäjien kanssa haastavissa ilmaoperaatioissa, syventää F-35-osaamista ja asiantuntijuutta eri toimialoilla sekä harjoitella monikansallisten ilmaoperaatioiden suunnittelua.

”Ilmavoimien F/A-18 Hornetien ilmaoperointi liittolaismaiden F-35-hävittäjien kanssa on meille merkityksellistä, sillä edessämme on vuodesta 2026 lähtien useampi vuosi, jolloin Ilmavoimat operoi samaan aikaan kahden eri sukupolven hävittäjillä. FWIC 24 -harjoituksessa opimme myös lisää tulevan monitoimihävittäjämme suorituskyvyistä ja taktisesta käytöstä”, kertoo Ilmavoimien harjoitusosaston johtaja, Ilmataistelukeskuksen johtaja everstiluutnantti Jaakko Salomäki.

Harjoituksen lentotoiminta toteutetaan Norjan ilmatilassa pääosin Norjanmeren yllä. Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät lennetään harjoitukseen 10. heinäkuuta ja koneet palaavat Suomeen 2. elokuuta. Harjoituksen lentotoiminta Ilmavoimien osalta alkaa 12. heinäkuuta.

 

Kuva: Ilmavoimat