Patrialta uusi taisteluajoneuvokonsepti

Artikkelit
Arto Ojanen


Patria julkaisi tänään Pariisissa puolustusalan EUROSATORY-näyttelyssä uuden tela-alustaisen jalkaväen taisteluajoneuvokonseptin. Patrian mukaan uusi ajoneuvoperhe tarjoaa kilpailijoihin verrattuna ylivoimaisen taktisen ja operatiivisen liikkuvuuden erilaisissa sääolosuhteissa sekä pehmeillä alustoilla.

Yhdeksän Euroopan maan välinen aiesopimus tulevaisuuden panssaroitujen ajoneuvojen kehittämisestä allekirjoitettiin joulukuussa 2021. Aiesopimuksessa maat tukivat Suomen johdolla yhteisen eurooppalaisen teollisuuskonsortion projektiehdotusta FAMOUS 2 (European Future Highly Mobile Augmented Armoured Systems 2). Patrian johtamaan teollisuuskonsortioon osallistuu Euroopasta yhteensä 18 yritystä, jotka alkoivat kehittää korvaajaa pohjoisessa nykyisin käytettäville ajoneuvoille. Kehitystyötä on voitu tällä kertaa tehdä laajemmilla kuin pelkillä suomalaisilla hartioilla, ja myös taloudellista tukea on ollut käytettävissä. EU on antanut hankkeelle Euroopan puolustusrahastosta 95 miljoonaa euroa tuotekehitystukea.


Nyt julkistettu malli on vielä ns. konseptitasolla, eli valmiina on pääkomponenttien sijoittelu, ajoneuvon koko ja paino sekä pääpiirteinen ulkonäkö. Siihen voi tutustua oheisissa Patrian julkaisemissa kuvissa. Vähemmän yllättävästi se muistuttaa paljon Patria 6×6 -ajoneuvoja, mikä johtuu yhteisten komponenttien käytöstä. Korkeus on matalampi, jotain lähempänä tutun MT-LB:n luokkaa. Liikkuva prototyyppikin lienee jo olemassa, se esitellään myöhemmin.

Markkinoita tällaiselle pohjoisiin olosuhteisiin suunnitellulle ajoneuvolle löytyy varmasti, joskin kilpailukin on kovaa. Ajoneuvoissa meillä on kuitenkin vuosikymmenten osaamista, joka kaiken aikaa on kelvannut vientimarkkinoillekin. Sitä ei siten tarvitse luoda uudelleen tyhjästä kuten kaavailtua tykkiteollisuutta.


Kuvat: Patria