Järeä tarkka-ampujakivääri Suomesta

Mainokset
Jarmo Sinkkonen

Sakolta on juuri tullut uusi, omaa luokkaansa oleva tarkka-ampujakivääri TRG 62 A1 todella pitkille matkoille. Jo .338 Lapua Magnum -patruuna on tehokas ja omaa pitkän kantaman, mutta TRG 62 A1 on suuremmalla patruunalla omassa luokassaan. Patruuna on entistäkin muhkeampi kaliiperissa 9,5×77. Tämä patruuna tunnetaan myös nimellä .375 Cheyenne Tactical tai .375 CheyTac. Patruunoita verrattaessa, Lapua Magnumin mitat ovat 8,6×70. Isompi patruuna tuo noin 25% suuremman iskuenergian 1500 m:n ampumaetäisyydellä Lapua Magnumiin verrattuna.

 

Lapua magnum ja isoveli, 9,5 millinen.

TRG 62 A1 on ratkaisu taistelukentille, joissa avautuu esteetöntä ampuma-alaa pitkille etäisyyksille. Tyypillisiä alueita ovat aavikot, vuoristot ja muut aukeat alueet. Esimerkkinä vaikkapa Ukrainan isot viljelysaukeat. Suurikaliiperinen ja helposti kuljetettava asejärjestelmä pystyy vaikuttamaan tarkasti jopa 2000 metriin. Taittuva perä tuo helppoutta aseen käsittelyyn ja kuljettamiseen taistelukentän eri tilanteissa. Aseen perän voi taittaa joko vasemmalle tai oikealle puolelle.

TRG 62 A1 on toteutettu TRG-kiväärien huippuluokan ratkaisujen pohjalta, joten uusi kivääri on jo monelta osin koeteltu ja toteutus kiitelty maailmalla.  Ampujan on helppo siirtyä isomman patruunan käyttöön, kun aseen hallinta ja toiminnot ovat vanhaa tuttua TRG:tä. TRG 62 A1 käyttää muun muassa samaa laukaisumekanismia kuin TRG M10:ssä.

Ase on tehoonsa nähden kevyt yhden miehen ase, joskin taktisesti käytetään tyypillisesti parina tähystäjää.

Ase on luonnollisesti kehitetty sotilaskäyttöä ja -tarpeita silmällä pitäen, joten se on kehitysvaiheessa käynyt läpi vaativan testauksen myös käyttöolosuhteiden osalta.

TRG 62 A1:n suurehkon laukausrekyylin hallitsemiseksi aseessa on siihen kehitetty oma, tällä patruunalle räätälöity suujarru. Hallittava rekyyli tekee ammunnasta ”pehmeämpää”, jolloin tulitoiminta on tarkempaa ja jossain määrin myös nopeampaa.