Merivoimat Naton miinantorjuntaosastoon

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Miinantorjunta-alus Vahterpää on lähtenyt Pansiosta, Turusta ”Nato-komennukselle”. Vahterpää lähtee suorittamaan Merivoimien ensimmäistä Nato-tehtävää Naton pysyvässä miinantorjuntaosastossa. Nato-harjoituksissa on oltu paljonkin viime vuosien aikana, mutta nyt ollaan ensimmäistä kertaa mukana täysiverisenä Naton jäsenenä. Alus osallistuu operaatioon noin kahden kuukauden ajan, toukokuun loppuun saakka.

Pysyvä miinantorjuntaosasto on käytettävissä kaikkiin Naton tehtäviin harjoituksista operaatioihin Itämerellä, Pohjanmerellä ja Norjanmerellä.

Yhdeksän viikon komennukselle lähtee 36-henkinen miehistö, joista 2/3 aluksen pysyvää henkilökuntaa ja 12 henkilöä on palkattu reservistä tätä tehtävää varten. Reserviläiset ovat suorittaneet varusmiespalveluksensa aluksella, joten osaamistaso on heti kunnossa.

Aktiivinen osallistuminen Naton eri toimintoihin on Suomen ja Puolustusvoimien viesti siitä, että Suomi uutena liittolaismaana on aktiivinen ja vastuullinen toimija. Samalla voidaan osoittaa liittolaisillemme, että kykenemme meille uskottuihin tehtäviin ja kykenemme ne täyttämään korkeatasoisesti.

Miinantorjunta-alus Vahterpään tehtävät tulevat olemaan pääasiassa miinantorjuntaan sekä Naton miinantorjuntataktiikan harjoitteluun ja kehittämiseen. Lisäksi miinantorjuntaosasto raivaa löydettyjä sodan aikaisia miinoja, joita niitäkin on vielä paljon meren pohjassa.

Katanpää-luokkaan kuuluu kolme alusta: MHC Katanpaa (40), MHC Purunpää (41) ja MHC Vahterpää (42).

Katanpää-luokan alukset ovat italialaisella Intermarinen telakalla rakennettuja, monipuolisella järjestelmä- ja kalustovalikoimalla varustettuja nykyaikaisia miinantorjunta-aluksia. Katanpää-luokan alukset kuuluvat Rannikkolaivaston 4. Miinantorjuntalaivueeseen ja kotitukikohta on Turun Pansiossa.

Kuvassa edustalla Vahterpää, taustalla Purunpää.

Miinantorjunta-alusten tehtävänä on miinanetsintä sekä valtakunnallisesti tärkeiden meriyhteyksien suojaaminen miinauhalta. Aluksia voidaan myös hyödyntää merenpohjan kartoittamisessa, vedenalaisten räjähteiden vaarattomaksi teossa, vedenalaisissa etsintä- ja tunnistustehtävissä sekä erilaisissa virka-aputehtävissä.

Nato-valmius jo aiemmin

Miinantorjunta-alus Vahterpäällä on jo aiempaa kokemusta Nato-joukkojen kanssa harjoittelusta. Elokuussa 2023 se osallistui Alankomaiden johtamaan Sandy Coast -harjoitukseen yhdessä Naton pysyvän miinantorjuntaosaston kanssa. Samoin Katanpää-luokan miinantorjunta-alukset ovat olleet valmiudessa Naton nopean toiminnan joukkopoolissa vuonna 2020.

Naton nopean toiminnan joukko (Nato Response Force, NRF) on korkeassa valmiudessa oleva joukko, jota voidaan käyttää erilaisissa Naton operaatioissa. Osallistuminen edellyttää alusyksiköltä todennettua suorituskykyä. Katanpää-luokan osalta suorituskyky todennettiin hyväksytysti vuoden 2018 lopussa, jolloin miinantorjunta-alus Vahterpää läpäisi Naton vaativan OCC-arvioinnin (Operational Capabilities, Concept Evaluation and Feedback).

Suomen Sotilas toivottaa Vahterpäälle vettä kölin alle!

 

Kuvat Puolustusvoimat