Lisätehoa droonipommituksiin

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Viestipalvelu X:ssä levisi tieto uudenlaisesta lisälaitteesta, joka on tarkoitettu kaupallisiin raskaampiin drooneihin, joiden hyötykuormakyky on 15-20 kilon suuruusluokkaa. Myöhemmin tässä artikkelissa olevasta kuvasta saa selkeän käsityksen, minkä kokoluokan  on kyse.

Hollantilainen yritys on siis kehittänyt rumpulippaan kaupallisia droneja varten. Rumpulippaaseen voidaan ladata useampia pudotettavia heitteitä, jotka saadaan pudotettua yksi kerrallaan. Ilmoitettua tietoa rumpulippaan kapasiteetista ole, mutta pieniä 60 mm:n kranaatinheittimen kranatteja saadaan rumpuun ainakin kuusi kappaletta. Ammusrummun rakennetta ja saatavilla olevaa kuvamateriaalia tutkimalla rumpuun saa ladattua maksimissaan todennäköisesti yhdeksän kranaattia.

Uuden kaluston ensimmäiset mallit ovat saadun tiedon mukaan jo matkalla Ukrainaan kenttäkokeisiin. Rummusta pudotetaan kranaatit yksi kerrallaan, ei useampia tai kaikkia yhtäaikaa. Nopeasti kranaatteja pudotettaessa ne voidaan vapauttaa rummusta noin sekunnin välein. Tiedossa ei ole maksimimittoja käytettävälle ampumatarvikkeelle, mutta todennäköisesti rumpuun on ladattavissa useammanlaisia ampumatarvikkeita.

Kuvassa näkyy droonin ja pommitusrummun koko selkeästi. Ei mikään pikkulennokki enää.

Koska ampumatarvikkeet vapautetaan rummusta vaakatasossa, ammusten pudotus pitää tapahtua niin korkealta, että pyrstöstabiloitu, kärki-iskusytyttimellä varustettu ammus ehtii kääntyä pystyasentoon. Minimipudotuskorkeus lienee näinollen 20-40 metrin luokkaa.

Merkittävä taistelutehon lisäys on se, että ohi menneen kranaatin tapauksessa hyökkäys voidaan uusia välittömästi. Nykyisillä, pienillä droneilla on kranaatin pudotuksen jälkeen aina palattava lennättäjän luo lataamaan lennokki. Ja toisaalta onnistuneen osuman jälkeen voidaan vastaavasti hyökätä välittömästi uusia maaleja vastaan. Kyseessä on siis huomattava parannus.

Iso drooni on kuitenkin myös helpompi maali havaita aistinvaraisesti sen koon ja voimakkaamman lentoäänen vuoksi. Samoin ison droonin torjunta henkilökohtaisin asein suoritettavalla ilma-ammunnalla on helpompaa kuin pienten yhdellä ammuksella varustetujen lnnokkien, joiden osumapinta-ala maalina on vain murto-osa isommasta kopterista.

Jos verrataan törmäytettävään FPV-drooniin (First Person View, dronen kamerakuvan perusteella lennätettävä drooni), niin ilma-ammunnan osumatodennäköisyys ammuksia pudottavaan drooniin on huomattavasti parempi, koska tarkkaa pudotusta varten droonin pitää hetken aikaa leijua paikallaan.

Nähtäväksi jää kuinka laajalti tämäntyyppiset lisälaitteet tulevat operatiiviseen käyttöön. Joka tapauksessa niiden edut ovat ilmeiset tastelutehon lisääjänä, vaikka isokokoinen kalusto onkin hieman haavoittuvampi sen havaittavuudesta ja suuresta maalialasta johtuen.

 

Kuvat laitteen valmistajan