Turkin uusi superhävittäjä

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Turkin seuraavan sukupolven hävittäjä, on tehnyt ensilentonsa vast’ikään. Konetta kutsuttiin aiemmin tunnuksella TF-X ja on nyt saanut nimen TF Kaan. Vaikka prototyypin ensilento viivästyi aiemmin ilmoitettujen suunnitelmien lupauksista, se on edelleen erittäin merkittävä virstanpylväs Turkin kasvavalle ilmailuteollisuudelle.

Turkish Aerospace Industriesin testilentäjä Barbaros Demirbaş oli Kaan Prototypen ohjaamossa, kun se teki ensilentonsa. Uutta hävittäjää saattoi tällä testilennolla Turkin ilmavoimien F-16D. Yksin ei uskallettu uutta konetta itsekseen lentelemään!

Alustavien tietojen mukaan Kaan oli ilmassa 13 minuuttia käyden reilun 2,5 kilometrin korkeudessa. Laskutelineet olivat esillä koko lennon ajan, ihan kai varmuuden vuoksi. Liikaa ei luotettu koneeseen – siitä kertoo hyvin lyhyt lentoaikakin. Ensilennoilla onkin tavanomaista, että laskutelineet ovat esillä koko lyhyen lennon aikana.

TF Kaan on ulkoasultaan viidennen sukupolven hävittäjän näköinen. Se on optimoitu ainakin jossain määrin häiveominasuuksia omaavaksi, mutta tässä vaiheessa ei ole tietoa, kuinka tehokas tai toimiva koneen häivesuoja on.

Koneen kehittämisprojektin tavoitteena on ollut kehittää edistyksellinen hävittäjä, jolla on hyvä häiveominaisuus sekä hyvä suorituskyky, moderni avioniikka ja modernit, kehittyneet muut järjestelmät. Toisaalta F-35:n kaltaisille viidennen sukupolven hävittäjille tyypilliset huippuluokan sensorit ja ennen kaikkea datafuusio ei ole ollenkaan F-35:n luokkaa. Samoin stealth-ominaisuuksia ei arvioida esikuvansa, F-35:n veroisena. Silti tutkamittausta ja -havaittavuutta vähentävät tekijät ovat tietenkin eduksi koneen taistelunkestävyydelle. Erityisesti etusektorista koneen havaittavuutta on pystytty pienentämään aiempien sukupolvien koneisiin nähden.

 

Hävittäjä suunniteltiin vuonna 2010 alkaneessa ohjelmassa, joka tunnetaan virallisesti nimellä Milli Muharip Uçak (MMU) tai National Combat Aircraft.

TF-X:n täysikokoinen malli esiteltiin ensimmäistä kertaa Pariisin ilmailunäyttelyssä vuonna 2019. Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun kävi selväksi, että Turkki erotetaan F-35 Joint Strike Fighter -ohjelmasta, jossa se oli ollut mukana. Suunnitelmissa ostaa noin 100 F-35 häivehävittäjää. Washington teki päätöksen sen jälkeen, kun Turkki kieltäytyi luopumasta suunnitelmistaan ostaa venäläisiä S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä.

Viime aikoina suhteet Washingtonin kanssa ovat parantuneet, varsinkin kun Turkki vihdoin hyväksyi Ruotsin liittymisen Natoon. Bidenin hallinto pyrkii nyt edistämään F-16-koneiden päivittämistä uusimpiin versioihin.

Kuiskitaan myös, että F-35 olisi mahdollisesti saada takaisin Turkin ostoslistalle. Katsotaan koinka käy. Suomen Sotilas seuraa tilannetta.

 

Kuvat Turkin Puolustusvoimat X-palvelusta