Viron meritorjunta uudelle tasolle

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Viro on vastaanottamassa Blue Spear -meritorjuntaohjusjärjestelmää. Viro osti Israelin ja Singaporen yhteisyrityksen kehittämän viidennen sukupolven Blue Spearin ohjuksen vuonna 2022 ja on ensimmäinen maa, joka ostaa järjestelmän.

Ohjuksen kehitystyön takana ovat Israel Aerospace Industries (IAI) ja Singaporen ST Engineering -yritykset. Ohjusta markkinoi Proteus Advanced Systems -yhteisyritys, joka julkisti tuotteensa heinäkuussa 2020. Ohjus on siis hyvin moderni ja uusinta teknologiaa.

Gabrielin sukulainen

Ohjusta voidaan käyttää sekä maa- että merimaaleja vastaan ​​kaikissa valaistus- ja sääolosuhteissa. Ohjus perustuu tunnettuun israelilaiseen Gabriel-ohjukseen ja sen kehitystyöhön. Gabriel-ohjushan on meidän merivoimiemme pintatorjuntaohjus.

Blue Spear on varustettu suihkumoottorilla ja lentää aliäänennopeudella, joka on tyypillistä tämän luokan ohjuksille. Ohjus toimii itsenäisesti laukaisun jälkeen (ns. Fire and Forget) tai tarvittaessa ohjuksen maalitietoja voidaan täydentää datayhteyden avulla ohjuksen lennon aikana (Fire and Update).

Blue Spear myyntinäyttelyssä.

Blue Spear:ssa on matkalentoa varten inertiasuunnistusominaisuus, jolloin se ei ole elektronisesti häirittävissä. Suunnistusta tukee häiriönsietoinen GPS-navigointi. Ohjukselle voidaan asettaa reittilentoa varten useita reittipisteitä ja käyttämään haluttuja lentokorkeuksia havaittavuuden vähentämiseksi. Ohjus kykenee ennen maaliin iskeytymistä liikehtimään siten, että se väistää tai vaikeuttaa torjuntaa.

Ohjuksen tutkahakupää on hyvin moderni ja se pystyy erottelemaan maalinsa myös vaikeissa ja häiriöllisissä maalitilanteissa.

Laaja vaikutusalue

Ohjuksen kantama on 290 km, jolloin se yltää Viron maa- alueelta kattaen tietenkin Suomenlahden yltäen Itämerellä pohjoisessa Ahvenanmaan taakse. Etelässä kantama yltää aina Kaliningradin pohjoiskärkeen. Ruotsin alueella ohjuksen ulottuvuus peittää Gotlannin ja yltää Ölannin pohjoisosiin saakka tavoittaen maalit Itämeren pääaltaan pohjoisemman puoliskon. Ohjuksen taistelukärjen paino on 150 kg.

Suomen merivoimien pintatorjuntaohjus PTO2020 Gabriel on monin tavoin siis samantyyppinen ohjus. PTO2020 on uusien Pohjanmaa-luokan monitoimikorvettien sekä päivitettyjen Hamina-luokan ohjusveneiden aseistusta. IAI Aerospace Industriesin valmistama ohjus kykenee Blue Spear:n tavoin vaikuttamaan pintamaaleihin maalla ja merellä. Gabriel-ohjus suunnistaa kohteelleen GPS-satelliittipaikannuksen ja inertiasuunnistuksen avulla. Hakeutuminen maaliin tapahtuu tutkahakupään avulla.

Kuvassa Merivoimiemme Gabriel-ohjus. Runsaasti samoja yksityiskohtia Blue Spear -ohjuksen kanssa.

Suomen merivoimien pintatorjuntaohjus PTO2020 Gabriel on monin tavoin siis samantyyppinen ohjus. PTO2020 on uusien Pohjanmaa-luokan monitoimikorvettien sekä päivitettyjen Hamina-luokan ohjusveneiden aseistusta. IAI Aerospace Industriesin valmistama ohjus kykenee Blue Spear:n tavoin vaikuttamaan pintamaaleihin maalla ja merellä. Gabriel-ohjus suunnistaa kohteelleen GPS-satelliittipaikannuksen ja inertiasuunnistuksen avulla. Hakeutuminen maaliin tapahtuu tutkahakupään avulla.

 

Kuvat Viron ja Suomen puolustusvoimat sekä ohjuksen valmistaja.