Meille kivääri sissitoimintaan?

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Syksyllä 2023 Suomen Sotilas vierailu Euroopan suurimmassa puolustus- ja turvallisuusalan tapahtumassa DSEI:ssä. Lehti tapasi paikalla Steel Core Design:n toimitusjohtajan Mike Cherryn ja tutustui yrityksen tarkka-ampuja- ja materiaalintuhoamiskivääriin.

Yrityksen valmistama 12,7 x 99 patruunalle sovitettu Cyclone HSR -kivääri kilpailee omassa luokassaan maailman huippujen kanssa. Patruuna on Naton standardi 12,7 mm:n patruuna, joka on käytössä myös Puolustusvoimissa. Tämän kaltaiselle aseelle toki on edullista käyttää erikseen tarkka-ammuntaan valmistettuja patruunoita, jolloin hajonta saadaan pienemmäksi.

Kivääri on tehty selvästi sotilas- ja viranomaiskäyttöön. Ase on pulttilukkoinen, 14,5 kg painoinen tarkkuusase, jonka tehokkaaksi ampumaetäisyydeksi valmistaja ilmoittaa 2200 m. Tarkkuuskiväärin tavoin aseeseen on saatavissa säädettävä poskipakka, olkapakka aseen perään, aseen perässä on helposti pudotettava tukijalka, jolloin aseen perä saa tukea maasta, vakiovarusteena on runsaat Picatinny-kiskot tähtäinten ja erilaisten varusteiden kiinnittämiseksi. Suuren kaliiperin takia ase on varustettu kaikkien muidenkin samaa patruunaa käyttävien aseiden lailla suujarrulla. Myös äänenvaimennin on saatavissa aseeseen.

Toimitusjohtaja Mike Cherry korosti aseen korkeaa laatutasoa, niin pienien innovaatioiden kuin myös materiaalien ja tavanomaista suuremman käsityön osuuden osalta. ”Huippuase vertaistensa joukossa”.

Muista saman luokan aseista poiketen aseen vakiovarusteena oleva etutuki poikkeaa tekniseltä ratkaisultaan. Etutuen kiinnitys on toteutettu siten, että tukipiste muodostuu piippulinjan keskelle. Samoin ase ”kelluu kiinnityksessään, se saa kallistua etutuen pysyessä paikallaan maassa. Tällöin aseeseen kohdistuvan kierovoiman vaikutus on aseen liikkeeseen ja ampujalle mahdollisimman pieni. Tämä laukaustapahtuman kiertomomentti syntyy, kun luoti pyörii rihlatussa piipussa. Kun etutuen kiinnitys on tavanomaisessa ratkaisussa aseen tukin alla, vääntövoima heilauttaa asetta voimakkaammin.

Cyclone HSR -kivääri on muutoinkin suunniteltu kovaan kenttäkäyttöön. Ase on pinnoitettu korroosionkestävästi, se on saatavissa mustan värin lisäksi myös runko-osien osalta vihreänä ja lippaan etupuolella on kantokahva, josta kannettaessa piippu osoittaa sievästi yläviistoon, jotta taistelukentällä liikuttaessa vältetään maa-aineksen ja roskien pääsy piippuun.

Laukaisukoneistossa on etuveto ja hyvin tarkka laukaisukynnys. Tehdasasetuksena vaadittava laukaisuvoima on 1,5 kg.

Maailmanlaajuisesti levinneen kaliperin vuoksi aseeseen on saatavilla eri valmistajien erikoispatruunoita, joista panssari- ja panssarisytytysluodit ovat sotilaskäytössä käyttökelpoisimpia. Asehan on pääkäyttötarkoitukseltaan materiaalintuhoamiskivääri.

Ja se tarkkuus? Tarkkuuspatruunaa käytettäessä neljän laukauksen sarjan tarkkuus on testeissä ollut puoli (1/2) kulmaminuuttia (MOA), joka tarkoittaa 100 m:n päässä 14,5 mm:n kasaa. Tarkkuudestaan tunnettu  McMillan TAC-50C -tarkkuuskiväärillä päästään samaan tarkkuuteen.

Steel Core Design:n tarkkuuskivääreitä on saatavissa myös 7,62 x 51 NATO (ase: Cyclone LSR) ja .338 Lapua Magnum ja (8,6 x 70) patruunoille. Lapua magnum -ase on nimeltään Cyclone MSR.

 

Kuvat valmistajan