Lisää panssaroituja Sisu 4×4 ajoneuvoja

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusvoimat tilaa 13 kappaletta Sisu GTP 4×4 -maastoajoneuvoja. Hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 9,7 miljoonaa euroa. Hankinnan kotimainen työllisyysvaikutus on noin 28 henkilötyövuotta.

Hankinnalla kehitetään maavoimien liikkuvuutta ja turvataan sotilaallista huoltovarmuutta hankkimalla kotimaisia ajoneuvoja.

Puolustusvoimat on aikaisemmin hankkinut Sisu GTP 4×4 -ajoneuvoja vuosina 2020 ja 2022 yhteensä 31 kappaletta. Näistä pääosa on kymmenen hengen miehistönkuljetusversioita, joita vuonna 2022 tilattiin 25 kappaletta. Esisarjan ajoneuvoissa oli molempia konfiguraatioita. Viiden hengen tiedustelu- tai partioajoneuvoja on siis melko vähän. Nyt tilattujen ajoneuvojen tyypistä ei ole annettu tietoja.

Ajoneuvon miehistönkuljetusversio.

SISU GTP ajoneuvoperhe on modulaarinen ja siksi helposti varioitavissa erilaisiin operatiivisiin tehtäviin. Ajoneuvoilla on yhtenevät runkorakenteet ja niiden korirakenteet ovat keskenään vaihtokelpoiset. Tämän aidosti modulaarisen rakenteen ansiosta ajoneuvojen toimittaminen tehtäväkohtaisina konfiguraatioina on nopeaa ja edullista.

Suomen liittyminen puolustusliitto NATO:on avaa aivan uusia mahdollisuuksia kotimaiselle puolustusvälineteollisuudelle. Tällä liiketoiminnalla on myös kansallista sotilaallista ja yhteiskunnallista huoltovarmuutta vahvistavaa vaikutusta. Sisu Auto valmistaa sotilasajoneuvot, muista valmistajista poiketen, siviiliautojen kanssa samalla tuotantolinjalla. Tämä valmistustapa, yhdessä ajoneuvokohtaisen komponenttitoimitusjärjestelyn kanssa antaa yhtiölle mahdollisuudet tuottaa näitä ajoneuvoja tarvittaessa hyvin suuria määriä nopeasti ja tehokkaasti.

Partioajoneuvoversiot rivissä.

Nykyisin SISU GPT:n vuosituotantokapasiteetti on noin sadan ajoneuvon luokkaa. Tuotantokapasiteettia kasvatetaan markkinanäkymien mukaisesti siten, että vuonna 2025 kyetään tuottamaan lähes kaksinkertainen ajoneuvomäärä.

Hankintaa on valmisteltu yhdessä Ruotsin kanssa osana maiden ajoneuvojärjestelmiin keskittyvää yhteistyötä.

 

Kuvat Oy Sisu Auto Ab