Merivoimien uusi torpedo

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Merivoimat suoritti vastaanottoammunnat uudelle TP47-torpedolle 31.10. Saaristomerellä. Hamina-luokan ohjusveneet Pori ja Hamina suorittivat ensimmäiset ammunnat uudella torpedomallilla.

TP47 on SAAB Dynamicsin toimittama päivitetty versio TP45-tyypin torpedosta. TP47 ja TP45 torpedot ovat samankokoisia, mikä mahdollistaa Hamina-luokan ohjusveneisiin peruskorjauksen yhteydessä asennettujen M/20-torpedoheittimien käytön kummankin torpedomallin kanssa.

Hamina-luokan ohjusveneisiin asennettiin torpedojärjestelmä osana käynnissä olevaa peruskorjausta ja järjestelmä otettiin käyttöön TP45-mallin torpedoilla vuonna 2020.

Nyt vastaanotetun TP47 torpedon työntövoima-, voimanlähde- ja maaliinhakeutumisjärjestelmät on modernisoitu TP45 torpedon vastaaviin osiin nähden. Kehitystyön ansiosta se on lähes äänetön ja edeltäjäänsä nähden nopeampi, paremmin ohjattava ja edistyneempi hakeutumaan määritettyyn maaliin.

TP47 on tarkoitettu erityisesti sukellusveneiden torjuntaan, mutta sillä kyetään vaikuttamaan myös pinta-aluksiin. Torpedo kykenee itsenäisesti etsimään ja hakeutumaan vedenalaisiin maaleihin muuttaen syvyyttä, nopeutta ja suuntaansa. Torpedon propulsiojärjestelmä on uutta tekniikkaa potkuritoimiseen edeltäjäänsä, Tp 45:en verrattuna.

­­­­­­­­­­­­­­­­Merivoimat lähti mukaan ruotsalaiseen projektiin vuonna 2018. Torpedo on kehitetty Itämeren erikoislaatuisiin olosuhteisiin ja tämän vuoksi myös eroaa kansainvälisistä kilpailijoistaan.  Torpedo on vastaavan luokan verrokkeihin nähden halkaisijaltaan isompi (40 cm). Sillä saavutetaan paremmat kelluvuusominaisuudet, jotka ovat ratkaisu murtovetisen Itämeren alhaisesta suolapitoisuudesta johtuviin haasteisiin. Tp 47:n kehittämisessä on keskitytty eritytisesti tarkkuuden parantamiseen, koska Itämerellä matka tuhottavaan maaliin ei usein ole kovin suuri. Torpedon kantama on noin 20 km.

Torpedo alkaa etsimään maaliaan saavuttuaan maalin alueelle. Se kykenee suorittamaan hakutehtäväänsä yli tunnin ajan. Torpedon kanssa kommunikoidaan kaapelin avulla, mutta se kykenee ohjautumaan maaliin myös itsenäisesti. Torpedon valmiuksiin kuuluu sekä passiivinen että aktiivinen digitaalinen kaikuluotauksella toimiva hakupää, joka etsii, luokittelee ja seuraa maaleja. Havaittuaan etsittävän kohteensa torpedon välittämät tiedot voidaan jakaa myös muille ammuttaville torpedoille, kertoo Muurinen.

Torpedon taistelulataus (50 kg) räjähtää lopulta kohteessa kaikuluotainsytyttimen avulla. Suunnattu lataus yhdistettynä painevaikutukseen tuhoaa kohteen. Torpedo kyetään räjäyttämään joko kosketuksessa tai lähietäisyydeltä riippuen siitä, mikä on torpedon käyttötarkoitus.

Kuvat Saab Dynamics