Ohjuslaukaisu kontista

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

US Navy on lokakuun lopulla suorittanut kokeiluja aluksen kannelle sijoitetusta kontista, jossa on ollut SM-6 ohjuksen laukaisujärjestelmä. Alustyyppejä, joilla on tarvittavat valvonta-, maalinosoitus- ja tulenjohtojärjestelmät, voidaan näin vahventaa ohjuksin, vaikka kyseinen ohjustyyppi ei kuuluisikaan aluksen vakiovarustukseen. Tämä monipuolistaa aseistusvaihtoehtoja ja mahdollistaa tehtävänmukaisen aseistuksen lisäämisen aluksille. Konttisijoitteinen laukaisujärjestelmä toisi huomattava lisän alustyypin omaan aseistukseen ja mahdollistaisi alustyyppien laajemman käytön erityyppisiin tehtäviin.

RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM) tai Standard Missile 6 (SM-6) on Yhdysvaltain laivaston operatiivisessa käytössä oleva alussijoitteinen ilmatorjuntaohjus. Sillä voidaan torjua tavanomaisia ja miehittämättömiä ilma-aluksia sekä meritorjuntaohjuksia. Ohjusjärjestelmä  kykenee myös ballististen ohjusten torjuntaan. Ohjuksen hakupäänä on AIM-120C AMRAAM:n ilmataisteluohjuksen aktiivinen hakupää. Ohjuksen pituus on 6,6 metriä ja paino 1500 kg. Ohjuksen kantama on noin 240 km.

SM-6-ohjus ammuttiin ”konttilaukaisujärjestelmästä” Tyynellämerellä, mikä osoitti, että kevyesti aseistettu alusluokka voisi jonain päivänä osallistua nykyistä laajemmin  ja monipuolisemmin taistelutehtäviin.

Koeammunnoissa käytettiin siis Independence-luokan USS Savannah LCS 28:ia (Littoral Combat Ship), joka on saaristo-olosuhteisiin suunniteltu alustyyppi. Ei toki meidän pikkupiirteiseen saaristoomme, vaan Tyynenmeren syviin vesiin saariston rikkomalla alueella esimerkiksi Indonesiassa ja Filippiineillä. Alustyypilla on huomattavan iso helikopterikansi, joten sen kyytiin sopii hyvin konttipohjaista lisäaseistusta.

US Navy onkin todennut, että mm. LCS-luokan alukset tarvitsevat aseistuksen osalta vahvennusta, jotta ne sopisivat paremmin merioperaatioihin Kiinan kaltaisen vastustajan kanssa.

USS Savannah

Kysessä on varsin futuristisen näköinen, monikäyttöinen rannikon ja saariston olosuhteisiin tarkoitettu nopea monitoimitaistelualus. Erityiseksi suurehkon aluksen tekee sen trimaraanirunkoratkaisu. Aluksen kokoa voi verrata nyt meillä valmisteilla olevaan Pohjanmaa-luokkaan: Pohjanmaan pituus on 114 metriä ja syväys 5 metriä. USS Savannahin vastaavat mitat ovat 127 metriä ja syväys vain 4,3 metriä runkoratkaisusta johtuen, joka näkyykin sitten leveydessä: Savannah on 32 metriä leveä ja Pohjanmaa 16 metriä. Erikoisuutena mainittakoon, että Independence-luokan aluksissa kyytiä tarjoaa Wärtsilän valmistamat vesisuihkupropulsiojärjestelmät.

USS Savannahista on julkaistu oma laajempi juttu nettilehdessä jokunen vuosi sitten.

Kuvat US Navy