Ruotsi modernisoi Leopardejaan

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos FMV allekirjoitti 10.10.2023 noin 300 miljoonan euron arvoisen sopimuksen saksalaisen Leopard-vaunujen valmistajan, Krauss-Maffei Wegmannin (KMW) kanssa. Sopimus kattaa 44 Leopardin modernisoinin uudempaan versioon. Kyseessä ei siis ole kaikki Leot, vaan noin 40 % Ruotsin taisteluvaunuista. Uusittavien vaunujen määrä vastaa noin panssarivaunupataljoonan kalustovahvuutta.

Modernisoitavana on 2000-luvun alussa hankitut Stridsvagn 122:t (Strv 122), joka vastaa Leopard 2A5 vaunua ruotsalaisin parannuksin. Vaunusta näkee myös kansainvälistä nimeä Leopard 2A5SE. Strv 122 on siis epävirallisesti sanottuna Leopard 2A5+. Uusi vaunu on Ruotsissa nimellä Stridsvagn 123A.

Ruotsalais-Leo harjoituksessa Slovakiassa 2020.

Päivitys sisältää vaunujen elektroniikan vaihdon yhteensopivuuden saavuttamiseksi nykyaikaisten Leopard 2 -vaunujen kanssa. Tällöin mahdollistetaan yhteensopivuus kehittyneiden komento- ja viestiverkkojen kanssa.

Toisekseen Strv 122 -taisteluvaunuihin vaihdetaan uudet, pidemmät 120 mm/L55 pääaseet (L55 tarkoittaa putken pituutta 55xkaliperi). Vaunukanuunaan tulee myös uusi ammunnanhallintajärjestelmä ohjelmoitavia sirpaleampumatarvikkeita varten.

Vaunun torniin, ampujalle ja vaunun johtajalle tulee modernit pimeänäköjärjestelmät. Ajaja saa pimeäajokameran, joka parantaa vaunun taktista liikkuvuutta pimeässä. Lisäksi vaunuun uusitaan telat ja iskunvaimennusta sekä telapyörien ripustusta parannetaan.

Uusien vaunujen toimitukset Ruotsiin alkavat 2026. Uusitun Leopardin ruotsalaisnimi on siis Stridsvagn 123A ja se vastaa Leopard2A6:a jälleen ruotsalaisplussalla: Leopard2A6+.

Kuvat Ruotsin puolustusvoimat