Ruotsin lahja-Leopardit Ukrainassa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ruotsin pääesikunta ilmoitti ruotsalais-Leopardien saapuneen nyt syksyn aikana paikan päälle Ukrainaan.  Nyt kymmenen ruotsalaista Leopardia (Stridsvagn 122) on Ukrainan taistelukentillä. Vaunumiehistöt ovat Ruotsissa käyttökoulutukseen saaneita.

Koulutus annettiin Ruotsissa ukrainalais-tulkkien avulla. Poliittinen päätös tehtiin 24. helmikuuta 2023 Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen vuosipäivänä Ukrainaan, mikä tarkoitti, että Ruotsin oli tarkoitus lahjoittaa noin kymmenen vaunua Ukrainaan.

Ruotsissa oli aiemmin yhteensä 120 vaunua, joten Ruotsin panssarijoukoissa on nyt 10 vaunua vähemmän.

Ukrainalaispanssarimiehet joulutuksessa Ruotsissa.

Stridsvagn 122 on ruotsalainen paranneltu versio saksalaisesta Leopard 2A5 -taistelupanssarivaunusta. Yli 30 vuoden ajan se on muodostanut ruotsalaisten mekanisoitujen prikaatien selkärangan. Stridsvagn 122:ssa on parannettu panssarointi ja pidempi toiminta-aika vastaavaan perus-Leopardiin. Ulkoapäin Stridsvagn 122 eroaa Leopard 2A5:stä siinä olevien ranskalaisten Galix-savunheittimien sekä erilaisten säilytystilojen ja paksumpien luukkujen kohdalla. Strv 122B -versiossa on modulaarinen AMAP komposiittipanssari, joka valmistajan mukaan tarjoaa paremman suojauksen mm. singon ammuksia, miinoja ja tienvarsipommeja vastaan.

Kuvat Ruotsin puolustusvoimat