Virolle panssariajoneuvot Turkista

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Viro ostaa uusia panssaroituja ajoneuvoja noin 200 miljoonan euron arvosta. Ajoneuvot myy Turkki. Nämä pyöräajoneuvot ovat isompi 6×6, jotakuinkin Pasia vastaava tai lyhyt malli AMV:stä ja pienempi on 4×4 Sisun GTP:tä  vastaava.

Viro allekirjoitti sopimukset Nurol Makinan ja Otokar-yhtiöiden kanssa noin 230 panssaroidun ajoneuvon toimittamisesta Viron puolustusvoimille.

Uudet panssariajoneuvot hankitaan Viron 2. jalkaväkiprikaatiin, jolla ei ole aiemmin ollut pyörällisiä panssaroituja ajoneuvoja. Samalla ostetaan lisää panssaroituja ajoneuvoja 1. jalkaväkiprikaatille ja Viron pelastushallituksen räjähdysainekeskukselle. Vallitsevan turvallisuustilanteen rajun heikkenemisen vuoksi hankintaehdoissa korostettiin nopeaa toimitusta.

Hankinnan kilpailutus oli erittäin tiukka. Kisaan osallistui yhteensä yhdeksän yritystä kuudesta maasta. Tietoa ei Suomen Sotilaalla ole, mutta lähes varmuudella voi sanoa, että mukana on ollut Suomesta ainakin Patria ja Sisu.

Valintakriteereinä oli laajat tekniset ja laatuvaatimukset sekä valinnassa painoi vahvana myös mainittu nopea toimitus ja hintatekijät. Voittajayritykset olivat turkkilaiset Nurol Makina (4×4) ja Otokar (6×6), joilla molemmilla on virolaisten mukaan pitkä kokemus panssaroitujen ajoneuvojen rakentamisesta.

Hankitut ajoneuvot ovat 4×4 Nurol Makina NMS ja 6×6 Otokar Arma. Nurol Makina NMS on tyypillinen tiedusteluajoneuvo monenlaisin variaatioineen toki ja Otokar Arma taas tyypillin kuljetuspanssariajoneuvo. Ensimmäisten panssaroitujen ajoneuvojen odotetaan saapuvan Viroon vuonna 2024.

Osa uusista panssaroiduista ajoneuvoista varustetaan Viron puolustusvoimien erityistarpeisiin tarkoittaen johtamis-, arvatenkin erikoisversioita ja sertifioidaan suojaamaan sekä pienaseiden tulilta että miinan räjäytyksiltä. Kaikki  ajoneuvot on varustettu ainakin suojasavuheittimillä ja 12,7 mm raskailla konekivääreillä.

Sopimukset ovat kestoltaan kymmenen vuotta ja mahdollistavat panssaroitujen ajoneuvojen ja varaosien lisähankintoja tarvittaessa. Hankinnan kustannusarvio on noin 200 miljoonaa euroa, joka sisältää ajoneuvot, dokumentaation, koulutuksen, erikoistyökalut ja -laitteet sekä varaosat.

Samassa yhteydessä maiden puolustusministerit allekirjoittivat aiesopimuksen maiden väliselle puolustusteolliselle yhteistyölle.

Kuvat ajoneuvojen valmistajien