CV:n supertorni

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Kuten hieman aiemmin kerroimme täällä nettilehdessä (artikkeli: CV90 MkIV, ”CeeVee mark nelonen”), ruotsalainen, nyttemmin kansainvälinen BAE Systems Hägglunds – konsernin menestystuote, CV90 -rynnäkköpanssarivaunu on saanut uuden version.  Loikka uuteen, vastatakseen tulevaisuuden haasteisiin, on todella iso. Uusi vaunuhan kiinnostaa myös Suomessa, onhan meidän paras rynnäkköpanssarivaunu juuri CV. Meillä vaunun aseeksi on valittu 30 mm:n Bushmaster -kanuuna, joten vaunua kutsutaan myös nimellä CV9030FIN. Uusi ”mark-nelonen” oli näytteillä Lontoossa DSEI-messuilla, jossa Suomen Sotilas tutustui kalustoon.

Edellisessä, mainitussa artikkelissa käsiteltiin alustan uudistuksia ja nyt lupaamamme tornitarina vaunun kokonaan uudesta tornista.

CV-vaunun torni on siis kokonaan uutta suunnittelua ja eroaa todella selvästi siitä versiosta, joka on monille tuttu Puolustusvoimiemme vaunuversiosta. Vanhemman tornin kuortakaan ei ole otettu mukaan, vaan uudet mitat on tehty uuden pääaseen, ohjusten ja optroelektronisen tähystimen ehdoilla. Ulkoisesti markIV-torni,  jota kutsutaan d-torniksi,  on noin 8 senttiä matalampi ja on koko alustan levyinen. Uudessa tornissa on parannettu kaikkea taistelussa tärkeää: tulivoimaa, suojaa ja tilannetietoisuutta.

Tulivoima

Kun verrataan meille tuttuun, omaan CV9030-versioon vaunusta, on sen aseeksi valittu Bushmaster-perheen kanuuna kuten meilläkin, mutta kaliperia on suurennettu nyt 35 mm:seksi. Uusi vaunuversio, CV90 MkIV, jota voidaan kutsua myös nimellä CV9035,  pääaseeksi on valittu 35 mm:n amerikkalainen Northrop Grumman Bushmaster III kanuuna, jonka tarkkuus on huippuluokkaa.

Pääasetta, 35 mm:n kanuunaa, on työnnetty eteenpäin, jolloin on saavutettu tilasäästöä tornin sisällä, mutta myös asemointi on tuonut laajemman korotuskulman aseelle. Entinen koromaksimi oli 32 astetta, nyt jopa 45 astetta! Tämä on tärkeä ominaisuus taisteltaessa rakennetulla alueella, jolloin lyhyemmilläkin etäisyyksillä päästään ampumaan talojen katoille. Toki myös lennokkeja, helikoptereita ja muita ilmamaaleja tulitettaessa laajemmasta korotuksesta on hyötyä.

Venäläiset kehittivät BMPT Terminator -vaunun osin juuri tästä syystä Tsetsenian sodan kokemuksiin pohjautuen. BMPT-vaunu ei tosin ole ollut mikään menestys, mutta urbaanissa maastossa taisteltaessa koron tarve on huomattu siis kansainvälisestikin.

Vaunukanuunan siirto eteenpäin avasi myös vaunun johtajalle ja ampujalle face-to-face -yhteyden, josta on hyötyä pikatilanteiden kommunikaatioon.

Merkittävä lisäys on tornin oikealle puolelle koteloidut panssarintorjuntaohjukset. Ammuntatilanteessa ohjusten laukaisuputket nostetaan näkyviin ammuntaa varten. Muutoin ohjukset ovat suojassa kotelossaan. Kyseiseen varustekoteloon voidaan asentaa mitä vain ohjuksia tai ”itsemurhalennokkeja” asiakkaan valinnan mukaan, kunhan tilaa antaa myöten. Yksi ohjusvaihtoehto kahdella ohjuksella on israelilainen Rafaelin Spike LR2, jonka tehokas ampumaetäisyys on reilu viisi kilometriä. Tornin vasemmalla puolella on samoin vastaavanlainen, mutta kapeampi tila, johon eri aseita tai välineitä voidaan vastaavasti asentaa.

Kuvassa etualalla näkyy Iron Fist -järjestelmän suorakaiteen muotoinen tutka ja sen oikealla puolella järjestelmän muita sensoreita, ohjukset ja taka-alalla tähystysperiskooppi.

Aseistukseen liittyen ampuma-arvojen laskenta ja ampujan lämpötähtäin ovat ”uusinta uutta”, kuten muukin huipputekniikka. Vaunun ratkaisut noudattavat Naton uutta arkkitehtuuria (NATO Generic Vehicle Architecture, NGVA), jolloin jatkossa muutokset ja päivitykset järjestelmille on helppo toteuttaa.

Aktiivinen suoja

Suoja perustuu liikkeen ja maastoutumisen lisäksi vaunun täysin uusiin ratkaisuihin. Vaunun rakenteellinen suoja on toteutettu ”kolmen kuorikerroksen” mallilla.

Ohjuksen tai singon kranaatin lähestyessä vaunua sen aktiivinen israelilaisvalmisteinen Iron Fist -torjuntajärjestelmä räjäyttää uhkaavan ammuksen. Se on aktiivinen vasta-ammusjärjestelmä, jonka neljään suuntaan osoittavat tutka-antennit ja muut sensorit eri puolilla tornia havaitsevat vaaran. Järjestelmä laskee uhkaavan projektiilin paikan sen ollessa lähellä vaunua ja ampuu siipivakautetun vasta-ammuksen lentoreitille kahdesta tornin katolla olevasta kääntyvästä, kaksiputkisesta laukaisulaitteesta. Vasta-ammuksen vaikutus perustuu räjähdyspaineeseen, jotta mahdollisesti lähellä olevalle jalkaväelle ei aiheudu vaaraa kuin aivan räjähdyspisteen läheisyydessä.

Toisen puolustuskuoren muodostaa reaktiiviset suojaosat ja kolmantena passiivinen panssari, joka saattaa olla sijainnista riippuen kerrospanssaria. Suojasavuheittimet tarjoavat pikatilanteessa savuverhon, joka moderneilla heitteillä estää myös vaunun seuraamisen lämpökameratähtäimellä. Ja toki konekiväärikin löytyy.

Tilannetietoisuus

Vaunumiehistön tilannetietoisuus perustuu omiin havaintoihin ja ulkopuolelta saatuun tilannetietoon. Modernit tähystys- ja tähtäinlaitteistot, kuten jo mainittu ampujan lämpötähtäin parantavat miehistön ympäristötietoutta.

Uutta ja poikkeavaakin on kuitenkin teleskooppimaston päähän sijoitettu elektro-optinen periskooppitähtäin ja tähystin (EOPS). Se nousee maksimissaan noin 80 cm:n korkeuteen vaunun kannesta ja johtuen paksusta tynnyrimäisestä rakenteestaan, tähystintä voidaan pitää ylhäällä tarvittaessa myös liikkeen aikana .

Tämä periskooppitähtäin parantaa vaunun havaitsemiskykyä ja sillä voidaan myös tähystää ja tarkastaa vaunun lähikatveita, jotka muutoin jäisivät piiloon miehistön havaintokentästä.

Kuvat kirjoittajan.