Norjalaiset koulunpenkillä Tikkakoskella

Artikkelit
Arto Ojanen


Suomeen saapuu syyskuun aikana norjalaisia lento-opiskelijoita. He osallistuvat Hawk-vaiheen lentokoulutukseen Ilmasotakoulussa Tikkakoskella.


Koulutusyhteistyö alkaa poikkeuksellisen vauhdikkaasti, sillä sitä koskeva sopimus allekirjoitettiin vasta kuluvan kuun aikana. Norjan ilmavoimien henkilöstö saapuu perehtymään tehtäviinsä jo tämän syyskuun aikana. Ilmavoimien mukaan koulutusyhteistyöllä solmitaan hyviä verkostoja liittolaismaiden välillä. Suomalaiset oppilaat ja opettajat oppivat tällä järjestelyllä toimimaan luontevasti kansainvälisessä yhteisössä. Lento-opiskelijat tullaan integroimaan hävittäjälentolaivueen nykyiseen organisaatioon.– Norja on meille tärkeä liittolainen, ja pohjoismainen yhteistyö on tärkeää Natossakin. Tämä on erinomainen mahdollisuus kehittää ja arvioida yhdessä Hawk-vaiheen koulutustamme käyttöönotettavaa F-35-kalustoa varten, sillä norjalaiset oppilaat siirtyvät HW-koulutuksesta Suomesta suoraan F-35-koulutukseen, kertoo Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Timo Herranen.


– Ilmasotakoululle ja Hävittäjälentolaivue 41:lle tarjoutuu nyt erittäin hyvä mahdollisuus kansainvälistyä. Olemme molemmat Nato-maita, ja Norja jo on ja Suomikin tuleva F-35-käyttäjä, toteaa Ilmasotakoulun johtaja, eversti Vesa Mäntylä.


Lento-oppilaat on valittu koulutukseen Norjassa. Suomeen saapuu kolme lento-oppilasta ja yksi lennonopettaja. Lento-oppilaat ovat lentäneet ennen Suomeen siirtymistään alkeiskoulutuksen potkurikonekalustolla Norjassa. Lento-opettajalla on laaja kokemus hävittäjälentämisestä ja lennonopettamisesta potkuriturbiini- ja suihkukonekalustolla. Hän tulee osallistumaan myös suomalaisten lento-oppilaiden opettamiseen.


Koulutus mukautetaan norjalaisten tarpeisiin


Koulutuksen sisältöön vaikuttaa oppilaiden lähtötilanne ja koulutuksen tavoitteet.


– Norjalaisten koulutus alkaa lokakuun alussa ja saatetaan valmiiksi kesään 2025 mennessä. Kouluttautuminen alkaa Grob-simulaattorilla, ja he siirtyvät Hawk-tyyppikoulutusvaiheeseen loppuvuodesta 2023. He tulevat saamaan Suomessa HW-lentokoulutuksen kokonaisuudessaan Hawk-simulaattorikoulutus mukaan lukien, kertoo eversti Mäntylä.


Koulutus tapahtuu englanniksi suomalaisilla lentokoulutusohjelmilla. Lentokoulutus on norjalaisille Suomessa maksullista. Koulutusyhteistyö ei vaikuta suomalaisten ohjaajien koulutukseen.


Norjalaiset lento-oppilaat eivät tule palvelemaan Suomen puolustusvoimissa, eikä heillä ole Puolustusvoimiin mitään sitoumuksia. He ovat hakeutuneet koulutukseen oman kotimaansa kautta.Koulutusyhteistyö on luonteva osa kansainvälistä puolustusyhteistyötä


Kansainvälinen yhteistyö ei ole Ilmavoimissa koulutuksen osalta ensimmäinen laatuaan. Ilmavoimissa on ollut aiemmin esimerkiksi kansainvälistä lennonopettajien vaihtoa, erityisesti Yhdysvaltojen kanssa. Lisäksi Ilmasotakoulu on kouluttanut Viron puolustusvoimien henkilöstöä Tikkakoskella.


– Norjalla ei ole omaa koulutusjärjestelmää suihkuharjoituskonevaiheeseen, vaan he kouluttavat ohjaajansa ennen hävittäjäkoulutukseen siirtymistä Yhdysvalloissa. Osasyy koulutusyhteistyölle on koulutuspaikkojen väheneminen Yhdysvalloissa, eversti Mäntylä toteaa.


– Suomen ilmavoimien lentokoulutusjärjestelmä on hyvä ja laadukas. Olemme pystyneet arvioimaan sitä kansainvälisissä harjoituksissa vuosien aikana. Opettajamme ovat osaavia ja tuottavat erinomaista lento-osaamista. Muutkin ovat havainneet hyvät tulokset, ja nyt Nato-jäsenyyden myötä meillä on mahdollisuus entistä tiiviimpään yhteistyöhön, eversti Mäntylä summaa.
Kuvat: Ilmavoimat