Uutta tietoa siltaiskusta

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Vihdoinkin on saatu lisätietoa Kertchin salmen jättiläissillan ensimmäisestä räjäytyksestä, joka samalla oli merkittävin hyökkäys siltaa vastaan toistaiseksi. Ukrainan turvallisuuspalvelun, SBU:n johtaja Vasil Maliuk on valaissut tapahtumia, jotka päätyivät valtavaan räjähdykseen 8. lokakuuta 2022. Räjähdys katkaisi toisen ajosilloista ja vaurioitti toista sekä sytytti polttoainejunan palamaan rautatiesillalla. Turvallisuuspalvelu julkaisi nyt myös ensikertaa joitain valokuvia kelmurulliksi naamioiduista räjähdepakkauksista.

Rekka-auto ja 21 tonnia ilmeisesti heksogeenia muodostivat pommin. Heksogeeni, joka kulkee myös nimellä RDX, on tunnetuinta sotilasräjähdysaine trotyyliä voimakkaampi räjähdysaine. Kyseessä on voinut olla myös joku heksogeenipohjainen seosräjähdysaine.

"Pakkauskelmurullat" valmiina matkaan.

Jotta 21 tonnia räjähteitä saatiin hyvin vartioidulle sillalle, räjähdysaine piti piilottaa tarkastuksia ja rekan läpivalaisua silmälläpitäen. Räjähteet naamioitiin pienten tynnyrien muotoisiksi pakkauskelmurulliksi ja rullat pakattiin kuormalavoille. Vasil Maliuk kertoi, että SBU:n työntekijät valitsivat erityisesti sellaisen kelmun paksuuden, että tarkastuspisteiden skannerit eivät huomaisi räjähteitä.

Venäläisten ottama läpivalaisukuva räjähderekasta.

Haastattelussaan Maliuk valaisi myös droonivenekehitystä. Krimin sillalle heinäkuussa 2023 tehdyn toisen hyökkäyksen järjestämisessä upseerilla, taistelunimeltään ”Metsästäjä”, oli tärkeä rooli. Hän työskenteli intensiivisesti luodakseen laivaston drooneja. Näissä venedrooneissa räjähteitä on 850 kg.

Laivaston miehittämättömiä ”itsemurhamoottoriveneitä” on kehitetty koko ajan ja niillä on hyökätty Kertchin sillan lisäksi myös Venäjän laivaston aluksia vastaan menestyksekkäästi. Meridrooniperheeseen on kehitetty myös veden pinnan alla kulkeva versio, jonka havaitseminen on alukselta tai vartioivasta helikopterista huomattavasti vaikeampaa.