Pasi sotasaaliina!

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Moskovan alueella on ”Isänmaallinen Puisto” (патриотическое парк), jota on kutsuttu vähän vinoillen myös militaristiseksi Disneylandiksi. Puistossa pääsee näkemään sotakalustoa ja vakuuttumaan Isänmaan puolustamisen tärkeydestä. Istuu hyvin lasten koulussa saamaan isänmaalliseen kasvatukseen, jota on kouluissa alettu opetussuunnitelman mukaan antamaan viikottaisen oppitunnin ”keskustelua tärkeistä asioista” alla. Loistava luokkaretkihuipennus koululuokassa opitun päälle. Ja tietenkin joka perheen toiveviikonloppuretki!

 

Uutta tavaraa onkin nyt raijattu paikalle Ukrainasta. Erityisesti länsimaiden kalusto on päässyt näytteille, kun sankarisoturit ovat saaneet sotasaaliiksi länsimateriaalia. Tai siis ”erikoisoperaatiosaalista”, tietenkin! Pesukoneita näyttelyyn ei tiettävästi ole tuotu.

 

Ruotsalaisten Ukrainalle lahjoittama CV-90 on päässyt myös näytille.

Kalusto on näköjään meikattu esittelykuntoon. Pasikin maalattu raikkaan punakaksi. Laajemman kuvamateriaalin perusteella lahjoittamamme vaunut osallistuivat Ukrainalaisten käytössä taisteluun ihan meidän kotimaisin naamiokuvioin.

 

Ja huomattavaa, että kunkin kaluston kohdalla on merkitty lahjoittajamaa tai kaluston valmistusmaa sekä mikäli kyseessä on Nato-maa, niin Naton lippu on päässyt koneen kylkeen. Niin meidän Pasiammekin koristaa Suomen ja Naton liput. Ruotsalaisparkojen kohdalla veli-venäläinen ei ole vielä hyväksynyt Ruotsia Naton jäseneksi. Eiköhän tämäkin korjaannu Isänmaallisen puiston erikoisnäyttelyssä aikanaan, kunhan Turkki ja Unkari saavat asiat ruotuun.

Näyttelyn ranskalaisylpeys, AMX-10 RC.

Mahtaakohan tankkijoukoissa palvelleita venäläisherroja kismittää, kun näkevät kuinka käyttäjäystävällistä ja työnjäljeltään hyvää kamaa länsimaista tulee?

 

No, vakavammin sanoen, näyttelyhän koittaa todistaa kävijälleen, kuinka koko Nato ja länsi on toteuttamassa salakavalaa hyökkäystään rauhantahtoista Venäjää vastaan. Ja pirullinen länsi vielä käyttää ukrainalaisia käsikassaranaan. 

 

Näin sen venäläiskävijänä heti tulkitsisin, kuunneltuani muutenkin tätä samaa sanomaa televisiosta ja luettuani sitä samaa saarnaa lehdistä. Ja koululaisillekin asia loksahtaa kohdalleen kuin itsestään, näinhan sitä jo koulussakin puhuttiin.

 

Pikkumuksut ei tästä sanomasta piittaa. He ajelevat innoissaan panssarivaunu- ja MiG-hävittäjäpolkuautoilla pitkin liikennepuiston katuja ja linnoittavat hiekkalaatikon maastossa etulinjaa.

 

No, me perässä, kun isompikin edellä. Lähiaikoina Helsingin kansalaistorille pyritään tuomaan vierailulle Ukrainassa tuhoutunut venäläinen taistelupanssarivaunu.

Kyseessä on uutisten mukaan T-72B3, jonka Ukrainan asevoimat tuhosivat Kiovan alueella. Vaunu tuodaan Helsinkiin Virosta. Suomessa Ukrainalaisten yhdistys on toimijana hankkeessa ja on ilmoittanut, että panssarivaunun tuomisessa on kuitenkin mahdollisia ongelmia, joten tarkkaa ajankohtaa ei osata varmuudella kertoa.

 

Näillä ”näyttelyillä” on kuitenkin eroa muutenkin kuin koon puolesta. Toinen koittaa oikeuttaa sotaa, toinen muistuttaa sodan mielettömyydestä ja Venäjän hyökkäysrikoksesta.

 

 

Kuvat Ria Novosti.